Στο θέμα των αναδιαρθρώσεων και στην αναγκαιότητα αφαίρεσης των υπερχρεώσεων, που οδηγεί στην αποφυγή εκποιήσεων, επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Πολιτών της Ελλάδας στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου.
Στη συζήτηση έγινε επίσης αναφορά στο θέμα της συμπεριφοράς των υπαλλήλων των Τραπεζών, των Επενδυτικών Ταμείων και των Εταιρειών Διαχείρισης προς τους δανειολήπτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η συζήτηση διεχάθηκε με τα δεδομένα από τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην κυπριακή οικονομία και γενικότερα, όπως η αύξηση των τιμών όλων των αγαθών και των υπηρεσιών, ο πληθωρισμός και οι επιπτώσεις που έχουν στην εισοδηματική δυνατότητα των δανειοληπτών, η οποία, όπως αναφέρουν, μειώνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου επεσήμανε την τραγικότητα της όλης εικόνας όπως αποτυπώνεται σήμερα για τους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα για το μήνα Μάιο 2022 είναι προγραμματισμένο να γίνουν σε πανελλαδικό επίπεδο 3.000 πλειστηριασμοί, ανέφερε.
“Η κρισιμότητα όμως της κατάστασης απεικονίζεται σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια του διεθνούς φήμης οικονομικού συνεδρίου των Δελφών, όπου τόνισε ότι υπάρχει σχετική δέσμευση της Ελληνικής Πολιτείας ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να εκτελεστούν 120.000 πλειστηριασμοί”, προσθέτει η ανακοίνωση.
Καθημερινά κατατίθενται στα κατά τόπους πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία της Ελληνικής Δημοκρατίας εκατοντάδες αιτήσεις εκδόσεως διαταγών πληρωμής από τις 4 συστημικές τράπεζες από funds κ.λπ. και αντίστοιχα καθημερινά επιδίδονται εκατοντάδες κατασχετήρια στα ελληνικά νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , αλλά και διενεργούνται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή εκατοντάδες πλειστηριασμοί, προσθέτουν.
“Οι ανωτέρω εξελίξεις οδηγούν σε τραγικά αδιέξοδα, σε αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού, σε υπονόμευση των προσπαθειών ανάπτυξης αλλά και με μαθηματική ακρίβεια σε οικογενειακά δράματα και σε μεσοπρόθεσμο διάστημα σε ευρείας κλίμακας έντονη κοινωνική έκρηξη”, αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ελληνικού συνδέσμου παρέθεσε την εικόνα στην Ισπανία όπου τα τελευταία 8 χρόνια έχουν εκπλειστηριαστεί πάνω από 1.000.000 κατοικίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
“Έκτοτε οι κατοικίες παραμένουν κλειστές, σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες από την PAH που αποτελεί το τριτοβάθμιο όργανο των Ισπανικών οργανώσεων δανειοληπτών με 5.000.000 μέλη, έχουν δημιουργήσει συνεργεία αποκατάστασης ύδρευσης και ηλεκτροδότησης και παραβιάζουν τις κλειστές και ερειπωμένες από τους πλειστηριασμούς κατοικίες και εγκαθιστούν εκ νέου εκεί τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους Ισπανούς δανειολήπτες”, καταλήγει η ανακοίνωση.