Η αυριανή ενδεχόμενη αύξηση των ευρωεπιτοκίων από την ΕΚΤ θα επηρεάσει και την επιτοκιακή πολιτική των κυπριακών τραπεζών, αφού θα θελήσουν να συγχρονιστούν με το νέο ύψος επιτοκίων της ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται σε νέα ύψη και κανένας να μην μπορεί να τους βοηθήσει. Ήδη, σήμερα οι δανειολήπτες καταβάλλουν σημαντικά υψηλότερες δόσεις, αφού οι τράπεζες δεν δέχθηκαν τη ρύθμιση που ίσχυσε στην Ελλάδα για “πάγωμα” των επιτοκίων για τους τυπικούς δανειολήπτες.
Μάλιστα, σήμερα τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου έχουν εκτιναχθεί στο αστρονομικό ποσοστό του 9%, κάτι δυσβάστακτο για τους πολίτες, γεγονός που παραπέμπει στη 10ετία του 1980 όταν τα επιτόκια δεν ήταν φιλελευθεροποιημένα και το ύψος τους καθορίζετο από τη Βουλή !
Ανάλογες αυξήσεις, αλλά μικρότερου ποσοστού, έχουν επιβληθεί για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις επιτοκίων είναι αυτές που τροφοτούν και την κερδοφορία που παρουσιάζουν τελευταία οι τράπεζες, οπότε δεν αναμένεται να επιδείξουν σημεία συνεργασίας για συγκράτηση των επιτοκίων.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΚΤ
H υποχώρηση του πληθωρισμού το Μάιο στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας ενισχύει τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποφασίσει σήμερα να κάνει ένα «διάλλειμα» στην ανοδική πορεία των επιτοκίων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα συμβεί στην Ευρώπη, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για μία ακόμα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη.
Μία αναπροσαρμογή η οποία έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί τόσο από την ίδια την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο κι από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες. Μένει να φανεί αν το ποσοστό της αύξησης θα είναι 0,25% όπως εκτιμά και η πλειοψηφία των αναλυτών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στην τοποθέτηση της προέδρου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, και κυρίως στο αν θα σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα της Τράπεζας ή θα δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα πέσουν οι «τίτλοι τέλους» στην ανοδική πορεία των επιτοκίων. Βέβαια, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βundesbank Γιόακιμ Νάγκελ (ανήκει στα λεγόμενα «γεράκια») δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και μετά το καλοκαίρι.
Το ισχυρότερο επιχείρημα για τη συνέχιση ανόδου των επιτοκίων είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, ωστόσο απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Όμως ο δομικός πληθωρισμός , εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παραμένει υψηλός παρά τη μικρή επιβράδυνση που κατέγραψε τον Μάιο στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο