17.8 C
Nicosia
Παρασκευή 8 Δεκέμβριος 2023 | 15:23

ΑΤΑ: Την επόμενη Τρίτη η απόφαση Κούσιου – Δεν έμεινε ικανοποιημένος από την μετακίνηση των θέσεων των κοινωνικών εταίρων

Πίστωση χρόνου μέχρι την επόμενη Τρίτη ζήτησε ο Υπουργός Εργασίας για να λάβει την τελική του απόφαση σε σχέση με το μέλλον του θεσμού της ΑΤΑ.

Σε δηλώσεις του μετά από την κοινή συνάντηση με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι μέχρι την επόμενη Τρίτη θα έχει και άλλες επαφές για το ζήτημα. Πρόσθεσε ότι αφού συνεργαστεί με τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Εργασίες και αφού συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Υπουργό Οικονομικών, θα αποφασίσει εάν θα κηρύξει αδιέξοδο ή εάν θα υποβάλει μεσολαβητική πρόταση.

Ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε μετακίνηση των θέσεων των δύο πλευρών. Ανέφερε ότι η συνδικαλιστική πλευρά τον άφησε να αντιληφθεί ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ, ενώ η εργοδοτική πλευρά, όπως είπε, δέχεται την συμφωνία του 2017, δηλαδή καταβολή της ΑΤΑ στο 50%, και αναλαμβάνει να την εφαρμόσει. Ωστόσο, τόνισε ότι οι μετακινήσεις που παρατηήθηκαν, δεν είναι καόμη ικανοποιητικες για να μπορέσει να κάνει μεσολαβητική προταση.

Ο Κυριάκος Κούσιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ και υπενθύμισε ότι είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που επανέφερε τον θεσμό.

Ερωτηθείς για την διαφαινόμενη απόφαση του συνδικαλιστικού κινήματος για απεργία, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί κανείς στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον είναι η εργασιακή αναταραχή.

«Θα με λυπούσε ιδιαίτερα να έχουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Έχω πει επανειλημμένα ότι η μικρή οικονομία της πατρίδας μας επηρεάζεται άμεσα και δραστικά από τις εξελίξεις, είναι μια μικρή οικονομία και με το παραμικρό μπορεί να έχει δυσμενείς εξελίξεις και δεν είναι τίποτε δεδομένο στην οικονομία, καθόλου δεδομένου. Είναι κάτι που απεύχομαι», είπε.

Ο κ. Κούσιος ότι δεν θα σταματήσει να προσπαθεί για να καταλήξουν σε μια λύση, ωστόσο πρόσθεσε αυτό εξαρτάται από τους κοινωνικούς εταίρους. Πρόσθεσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα ο Υπουργός Εργασίας να επιβάλει αποφάσεις, ούτε και μπορεί η Κυβέρνηση να αποφασίσει.

«Είναι καθαρά θέμα κατάληξης του διαλόγου μεταξύ των κοινωνιών εταίρων. Θα επικαλεστώ για πολλοστή φορά την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα των κοινωνικών εταίρων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το 2017 στις 28 Ιουλίου κατέληξαν σε μια μεταβατική συμφωνία που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2020. Τον Δεκέμβριο του 2020 υπέγραψαν μια νέα συμφωνία που παράτεινε την ισχύ της προηγούμενης συμφωνίας μέχρι 31/12/2021. Διερωτήθηκε «γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια νέα συμφωνία».

Έκανε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναφέροντας ότι δεν μπορεί ο τόπος να έχει εργατική αναταραχή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε ότι η συμφωνία δεν έχει εκπνεύσει και ότι η τελευταία παράγραφος της ίδιας της συμφωνίας προνοεί ότι θα συνεχίσει να καταβάλλεται το 50% της ΑΤΑ μέχρι να καταλήξουν σε νέα συμφωνία. Είναι αυτό, όπως είπε, ακόμα μια μετακίνηση της εργοδοτικής πλευράς η οποία θα τιμήσει τη συμφωνία και θα καταβάλει το 50% της ΑΤΑ. Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει ότι δεν έχει λήξει.

Παράλληλα ο κ. Κούσιος είπε ότι σε συνάντηση που είχε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και του είπε ποιες είναι οι εκτιμήσεις του. Ο Πρόεδρος τον εξουσιοδότησε να συνεχίσει την διαβούλευση και να τον ενημερώσει.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος είναι υπέρ της υποβολής πρότασης, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εισήγηση που θα κάνει στον Πρόεδρο τις επόμενες μέρες.

Παράνομη η καταβολή ανεργιακού σε υπαλλήλους που αποχώρησαν εθελούσια

——————————————————

Σε ερώτηση για απόφαση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην παρέχει ανεργιακό επίδομα σε τραπεζικούς υπαλλήλους που αποχώρησαν εθελούσια από την εργασία τους και πήραν αποζημίωση, ο κ. Κούσιος είπε ότι υπήρξε μια δικαστική απόφαση που δεν δικαίωνε τον αιτητή.

«Όταν πληροφορηθήκαμε για την απόφαση ζητήσαμε νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου δεν μπορεί να καταβληθεί το ανεργιακό επίδομα στους συγκεκριμένους αφυπηρετήσαντες υπαλλήλους των τραπεζών», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους τραπεζικούς υπαλλήλους αλλά για οποιονδήποτε αποχωρεί εθελούσια βάσει σχεδίου.

Σημείωσε επίσης ότι σήμερα πληροφορήθηκε ότι έλαβαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία επιστολή με την οποία τους ζητείται να ανακτήσουν τα ποσά που έχουν δοθεί προηγουμένως σε υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν εθελούσια.

Πρόσθεσε ότι ακούει δηλώσεις από υποψηφίους ότι θα πρέπει να καταβληθεί το ανεργιακό και διερωτάται πώς θα καταβληθεί αν ο νόμος, η δικαστική απόφαση, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι εκεί.

«Με ποιο τρόπο; Θα παρανομήσουμε; Αν υπάρχει εξουσιοδότηση νόμου σίγουρα το κάνουμε, όπως το κάναμε», είπε.

Ανέφερε ότι δεν είναι δίκαιο να έχει αποδοθεί σε προηγούμενους αφυπηρετήσαντες ανεργιακό και σήμερα να μην το πράττουν, ωστόσο διερωτήθηκε κατά πόσο πρέπει να συνεχίσουν να πράττουν το λάθος που έκαναν στο παρελθόν.

«Είναι θερμή παράκληση να περιοριζόμαστε στα θέματα που μας εξουσιοδοτεί ο νόμος. Και είναι πολύ απλό ας τροποποιήσουν τη νομοθεσία», είπε.

Εφόσον έχουν εντοπίσει το θέμα πρέπει να είμαστε νομοταγείς και να εφαρμόζουμε τις πρόνοιες του νόμου κατέληξε.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ

Ώρα μηδέν για την ΑΤΑ – Σήμερα η κοινή συνάντηση κοινωνικών εταίρων με τον Κούσιο

Πραγματοποιείται σήμερα η κρίσιμη, για το μέλλον του θεσμού της ΑΤΑ, κοινή συνάντηση εργοδοτών και συντεχνιών υπό τον Υπουργό Εργασίας.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 στο Υπουργείο Εργασίας με τις προσδοκίες για θετική κατάληξη να είναι μειωμένες. Ο Κυριάκος Κούσιος άνοιξε τους προηγούμενους μήνες κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους με σκοπό να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των θέσεων του. Την Δευτέρα, μετά από συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, εξέφρασε απαισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μέσω της διαμεσολαβητικής του προσπάθειας.

Στο μεταξύ στις 15:00 στα γραφεία της ΠΕΟ, είναι προγραμματισμένη πανσυνδικαλιστική συνάντηση για να αξιολογηθούν οι εξελίξεις και να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες, μη αποκλειομένων των δυναμικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, στο 100%, από το 50% που είναι σήμερα, ενώ, από την πλευρά τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν την κατάργηση του θεσμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μέτρα στήριξης και Εθνική Στρατηγική για την τρίτη ηλικία ανακοίνωσε ο ΠτΔ

Την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Τρίτη Ηλικία, καθώς και με ενδιάμεσα μέτρα για τη...

Εγκρίθηκε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις – Απορρίφθηκαν τροπολογίες κομμάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια και τις δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από τα κόμματα της συμπολίτευσης, με στόχο την...

Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ – Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει άμεσα τα επιτόκια ή τουλάχιστον όσο γρήγορα πιστεύουν οι επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ...

Πρόεδρος ΠΟΕΔ: Με διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις

Στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, με διάλογο και σωστή επικοινωνία, θέματα που χρονίζουν μπορούν να βρουν τις λύσεις τους, όπως έγινε και πρόσφατα με...

Ερντογάν: Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας

«Η επίσκεψή μου στην Αθήνα θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «κάλεσα τον φίλο...

Μαρινάκης: Πραγματικό άλμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από το κλίμα της χθεσινής επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδιαίτερα από την υπογραφή της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW