33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 | 14:42

Όχι πέραν των 260 ατόμων οι ανάγκες της ΚΕΔΙΠΕΣ

Η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για όλο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν εξυπακούει ότι θα αυξηθούν οι ανάγκες της σε προσωπικό, διαμηνύει η διοίκηση της οντότητας που διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), τονίζοντας ότι ο αριθμός του προσωπικού για την αποδοτική λειτουργία της κρατικής εταιρείας ανέρχεται στα 260 άτομα.

Σήμερα η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει στο μισθολόγιο της 389 άτομα, από τα οποία 87 έχουν επιστρέψει από την Αλταμίρα από το 2018 μέχρι σήμερα.

Το ΚΥΠΕ μίλησε με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρο Παπαδόπουλο και Μάριο Χοιρομερίδη αντίστοιχα, αναφορικά με τη στρατηγική που εκπόνησε το ΔΣ για το νέο επιχειρηματικό πλάνο της ΚΕΔΙΠΕΣ και τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους του κρατικού φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ ανακοίνωσε πρόσφατα μια πρωτοβουλία τριών προτάσεων που αφορά: 1) την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2019 με 2022, 2) Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης (ΣΕΑ) με στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 100 με 120 προσώπων, και 3) σχέδιο καταβολής δίκαιης αποζημίωσης στο πρώην προσωπικό της ΣΚΤ που έχει μεταφερθεί  στην Altamira Asset Management, προκειμένου οι τελευταίοι να αποποιηθούν το δικαίωμα της επιστροφής τους στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

«Το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας προϋποθέτει προσωπικό 260 ατόμων με πτωτική τάση και για το σκοπό αυτό παρουσιάσαμε μια συνολική πρωτοβουλία με δίκαιες αποζημιώσεις για το προσωπικό», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος. Από την πλευρά του, ο κ.  Χοιρομερίδης ανέφερε πως οι κινήσεις αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από σχεδόν ενάμισι χρόνο διαβουλεύσεων με τις συντεχνίες αλλά και της εκπόνησης σχετικών μελετών τόσο εσωτερικά όσο και σε συνεργασία με τον εξωτερικό σύμβουλο (BDO Ιρλανδίας).

Την ίδια ώρα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν έχει ανοικτές διαθέσιμες οργανικές θέσεις για το προσωπικό που θα θελήσει να επιστρέψει στην εταιρεία από την Altamira και λανθασμένα υπάρχει  η εντύπωση πως οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Οικονομικών για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ενδεικτικό τούτου αποτελεί και το επικείμενο ΣΕΑ το οποίο στοχεύει στην αποχώρηση σημαντικού αριθμού προσωπικού, είπε.
«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ανάγκες δεν θα αυξηθούν με την μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως όσοι επιστρέψουν από την Altamira θα τοποθετηθούν σε προσωρινές θέσεις, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να τους αξιοποιήσει παραγωγικά σε μόνιμες θέσεις.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η ΝΑΜΑ, ο αντίστοιχος ιρλανδικός φορέας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διέθετε προσωπικό 350 άτομα στο ψηλότερο του σημείο έχοντας υπό την διαχείριση του περιουσιακά στοιχεία €74 δισεκατομμυρίων, ενώ ο αντίστοιχος ισπανικός φορέας, SAREB, διαχειρίστηκε περιουσιακά στοιχεία €41 δις έχοντας προσωπικό 340 άτομα. Τα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχονταν στα €7,5 δις στο τέλος Μαρτίου.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ΣΕΑ αποσκοπεί στην αποχώρηση 100 με 120 ατόμων με τη μέγιστη αποζημίωση να ανέρχεται στις €180.000, όπως προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο της ΣΚΤ το 2018. Ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το σχέδιο είναι πιο γενναιόδωρο στην περίπτωση υψηλόμισθων λειτουργών της ΚΕΔΙΠΕΣ με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Βάσει των εκτιμήσεων, το κόστος υλοποίησης του σχεδίου θα ανέλθει μέχρι τα €10 εκατομμύρια.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η  ΚΕΔΙΠΕΣ κατέληξε επίσης σε μια δίκαιη αποζημίωση των υπαλλήλων που το 2018 μεταφέρθηκαν και εργάζονται στην Altamira, έτσι ώστε να αποποιηθούν  του δικαιώματός τους να επιστρέψουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία κυμαίνεται μεταξύ €30.000 και €60.000 αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας στην πρώην ΣΚΤ.

Παράλληλα το κόστος εφαρμογής της νέα συλλογικής σύμβασης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €5,3 εκατ. για την περίοδο 2019 – 2022 ( κυρίως σε ετήσιες προσαυξήσεις, αποκατάσταση μισθών και καταβολή 9% στο ταμείο προνοίας).

«Θεωρούμε ότι με αυτή τη συνολική  και συνεπή υπό τις περιστάσεις προσέγγιση και αυτό το λογικό πακέτο συμπληρώνεται το οργανόγραμμα και δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο κ. Χοιρομερίδης και κατέληξε: «Ευελπιστούμε ότι θα  συμπληρωθεί η εικόνα με τον επιθυμητό τρόπο και σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις του ΔΣ».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Εκτοξεύτηκε το πλεόνασμα στο ρωσικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Υπερτριπλασιάστηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσικής Ομοσπονδίας τους πρώτους επτά μήνες του 2022, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία...

Οριακή πτώση παρουσιάζει το ΧΑΚ την Τετάρτη

Οριακή πτώση παρουσιάζει την Τετάρτη το Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης (στις 13:13) υποχωρούσε στις 68,81 μονάδες παρουσιάζοντας ζημιές σε ποσοστό 0,04%. Πτώση σε ποσοστό...

Πραγματοποιήθηκε η κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Κύπρου – Ελλάδας, «Σαλαμίς – 04/22»

Στο πλαίσιο της υφιστάμενης Διακρατικής Συμφωνίας Ερευνας – Διάσωσης (Ε-Δ) μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου η κοινή άσκηση Έρευνας-Διάσωσης με...

Χρυσός: Ανοδικά κινείται η τιμή του

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, καθώς ενισχύεται από το ήπιο δολάριο, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για να...

Φωτιά τώρα σε Κορωπί και Ζάκυνθο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε Ζάκυνθο και Κορωπί. Στο Κορωπί, η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, όπου υπάρχουν και κάποιες κατοικίες, ενώ στη Ζάκυνθο η φωτιά...

Τμήμα Δασών: Εντός προδιαγραφών και 35% φθηνότερα τα μισθωμένα σκάφη αεροπυρόσβεσης

Εντός προδιαγραφών και 35% φθηνότερα είναι τα μισθωμένα σκάφη αεροπυρόσβεσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών, το οποίο παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με τις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW