33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 14:48

Όλα όσα είπαν στη Βουλή τα κόμματα για τον Προϋπολογισμό

ΑΚΕΛ-ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Συνεπές στις θέσεις του, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στην ομιλία του στη Βουλή για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό 2021, προσθέτοντας ότι  η Κυβέρνηση έφερε έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό ο οποίος στην ουσία είναι ο ίδιος μ’ αυτόν που καταψηφίστηκε και ενώ θα έπρεπε να προβληματιστεί για το πώς θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, απλά δογματικά επέμεινε στις πολιτικές της.

Είπε ότι η αντιπολίτευση είχε τη διάθεση για συνεργασία η οποία έχει πρόσφατα αποδειχθεί στην πράξη αλλά σημείωσε ότι “το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πείσει σ’ αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες, τις οποίες εργαλειοποιεί για να πείσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, μαρτυρεί το μέγεθος της αποτυχίας της”.

“Η εναγώνια προσπάθεια εξωραϊσμού της κοινωνικο/οικονομικής της πολιτικής -με την αφειδώλευτη στήριξη μεγαλοκαναλαρχών και μεγαλοεκδοτών με τους οποίους βρίσκεται σε σχέση διαπλοκής (ο καθείς το αντιλαμβάνεται αυτό στην περίπτωση της πρόσφατης εκπαραθύρωσης του δημοσιογράφου Αντρέα Παράσχου)- δεν αλλάζει την κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και η οποία αποτυπώνεται σε διάφορους δείκτες. Όπως για παράδειγμα στον δείκτη για την ποιότητα ζωής της ΕΕ που κατατάσσει την Κύπρο στον πάτο ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνο της Ένωσης” ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι “αυτό βέβαια δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι κυβερνώντες οι οποίοι περνούν τις χλιδάτες διακοπές τους στις Σεϋχέλλες δωρεάν και συν έξοδα, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους”.

Η πολιτική απομόνωση της Κυβέρνησης, είπε, “είναι αποτέλεσμα της τεράστιας ευθύνης που έχουν οι κυβερνώντες για την εκτόξευση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και πώς να μην απογειωθεί όταν η Κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων εφαρμόζοντας στην πράξη το γνωστό «εγώ παπάς, εγώ τατάς» με όφελος εκατομμυρίων ευρώ”.

Αφού σημείωσε ότι ποτέ το ΑΚΕΛ δεν μένει και δεν περιορίζεται στα «όχι» και στην «απόρριψη» αλλά καταθέτει προτάσεις και προσπαθεί εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες να επιτευχθούν συναινέσεις είπε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο προχώρησε και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην Κυβέρνηση για να βρουν τη θέση τους στον προϋπολογισμό.

Πέραν των προτάσεων για προστασία των δανειοληπτών, είπε, κατέθεσαν προτάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της εργασίας,  για την κατοχύρωση ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συμφωνημένες συμβάσεις, για την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την πάταξη της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Επίσης, υπέβαλαν προτάσεις για τον κρίσιμο τομέα της Υγείας, τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, για τη θωράκιση του ΓεΣΥ, προτάσεις  για την οικονομία υπηρετώντας την ανάγκη της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης που να στηρίζεται στις βιώσιμες επενδύσεις, στις ποιοτικές θέσεις εργασίας, στην πράσινη οικονομία, στην ισορροπία μεταξύ βασικών παραγωγικών τομέων και όχι στις φούσκες και το πρόσκαιρο κέρδος.

“Δεν τρέφαμε ψευδαισθήσεις ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετούσε όλες τις προτάσεις. Αλλά σε όλες τις ουσιαστικές προτάσεις οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα βήμα να μας συναντήσει” είπε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ όμως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από διαχρονικές του θέσεις, “δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στη συνέχιση πολιτικών που μεταφέρουν τον πλούτο στα χέρια λίγων δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δώσει καμία κάλυψη στην συντήρηση και την ανατροφοδότηση της διαπλοκής και της διαφθοράς”.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί ποτέ να ψηφίζει υπέρ των δανειοληπτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των ευπαθών ομάδων και κάθε ανθρώπου, επαγγελματία και ομάδας που έχει ανάγκη την αρωγή και τη στήριξη του κράτους.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση νόμου σχετικά με τις εκποιήσεις που αφορά στο θέμα των εκποιήσεων με στόχο την ουσιαστική αποκατάσταση του δικαιώματος των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και για διασφάλιση στέγης ακόμα και όταν προχωρήσει η εκποίηση. Στις αμέσως επόμενες μέρες, είπε, το ΑΚΕΛ προχωρεί στην κατάθεση επιπρόσθετων προτάσεων νόμου για βελτίωση και ενίσχυση του δικτύου προστασίας των δανειοληπτών από την αυθαιρεσία των τραπεζών, είπε.

“Σημειώνω ότι αυτές οι προτάσεις δεν είναι καινούριες. Τις κατάθεσε και το 2014 στη συζήτηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και αρκετές από αυτές υιοθετήθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν τις αποδέχθηκε και τις έστειλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως συνηθίζει να κάνει με νομοθεσίες που προστατεύουν δικαιώματα των πολιτών.

Αυτές τις προτάσεις το ΑΚΕΛ τις επανακατάθεσε το 2018 όταν η Κυβέρνηση έφερε τις εκποιήσεις εξπρές. Η Κυβέρνηση και, δυστυχώς, η πλειοψηφία της βουλής δεν τις αποδέχθηκε”.

Πρόσθεσε ότι τις πιο πάνω προτάσεις τις περιέλαβε το ΑΚΕΛ σ’ αυτές που επέδωσε στην Κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης του αναθεωρημένου προϋπολογισμού και ούτε και τώρα τις αποδέχθηκε.

“Είμαστε βέβαιοι ότι και πάλι Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα θα επιστρατεύσουν τον μπαμπούλα των αγορών, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για να μην προχωρήσει η συζήτηση για τη δημιουργία δικτύου προστασίας για τους δανειολήπτες. Όχι για τους καταχραστές του συστήματος και τους κακοπληρωτές, ούτε για τους αετονύχηδες, ούτε για τους εκατομμυριούχους, αλλά για όλους εκείνους τους ταλαιπωρημένους που έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι από την κρίση και αλλοιώθηκε σοβαρά η εισοδηματική τους κατάσταση. Για την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη” κατέληξε.

ΔΗΚΟ-ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021, διατυπώνοντας τη θέση ότι το πρώτιστο και το ύψιστο καθήκον της Βουλής είναι να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, είπε ότι ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού, συνιστά «επιβράβευση της διαπλοκής και της διαφθοράς, συνενοχή στη συγκάλυψη και στέλνει το μήνυμα στην Κυβέρνηση της Διαπλοκής: Συνεχίστε ό,τι κάνετε, ανενόχλητοι, ατάραχοι και αμέριμνοι».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρατήρησε ότι παρά την αρχική απόρριψη, ο Προϋπολογισμός που παρουσιάζεται σήμερα είναι ουσιαστικά ο ίδιος με εκείνον που καταψηφίστηκε πριν από ένα μήνα και έχει βασικό πρόβλημα αυτό που είχε και ο προηγούμενος προϋπολογισμός που απορρίφθηκε, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση  δεν υπολόγισε πως θα έρθει 2ο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στους λόγους, οι οποίοι ώθησαν το κόμμα του να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό έκανε λόγο για μια «διεφθαρμένη Κυβέρνηση που αρνείται να συνεργαστεί με την Ελεγκτική Υπηρεσία», που για πρώτη φορά έχει προκαλέσει καταγγελία της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκάνδαλο, που μέσα στην έπαρση της εξουσίας θεωρεί πως κανένας ανεξάρτητος θεσμός δεν έχει δικαίωμα να την ελέγξει.

Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «άμα θέλει μπορεί να παρεμβαίνει σε ποινικές διώξεις» αλλά δεν το κάνει και έκανε αναφορές για το 2ο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα, επικαλέστηκε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Καλογήρου το οποίο, όπως είπε, διαπιστώνει κατάχρηση εξουσίας και την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από αρμοδίους.

Περαιτέρω ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα και πριν από τρεις μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο, «παράνομα αποφάσισε και έκανε «δώρο» τον τριπλασιασμό  των αμοιβών των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής που το διερευνά», ενώ προχθές, η Κυβέρνηση αποκεφάλισε ακόμη ένα ανεξάρτητο αξιωματούχο που την ενοχλούσε, τον τέως Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος απάντησε στον τέως Υπουργό Οικονομικών, όταν προσπάθησε να του επιβάλει την ευφάνταστη ιδέα των δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού, πως δεν πρόκειται «…να γίνει καραγκιόζης».

Ακολούθως είπε ότι μόλις χθες έδωσε κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε με την κατάθεση του ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά κανόνα ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις χωρίς έλεγχο, είτε από αμέλεια, είτε με σκοπιμότητα και  ότι  κατά κανόνα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν δήλωναν τη σύγκρουση συμφερόντων τους όταν ενέκριναν πολιτογραφήσεις που τους αφορούσαν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για αλληλομαχαιρώματα των Υπουργών της Κυβέρνησης, όπως «Νουρής εναντίον Πετρίδη, Πετρίδης εναντίον Χάσικου, Χριστοδουλίδης εναντίον Χάρη, Χάρης εναντίον Χάσικου και…Χάσικος εναντίον όλων»,  προσθέτοντας ότι υπάρχουν λόγοι που δεν θέλουν να δώσουν τους φακέλους.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται με ετσιθελισμό και αυταρχισμό, διατάζει αστυνομική έφοδο σε οικία γιατί ενοχλήθηκε από σάτιρα στο twitter, εξαναγκάζει έναν διευθυντή εφημερίδας σε παραίτηση, γιατί επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, επειδή απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του.

Η συγκάλυψη μπαίνει πάνω απ’ όλα, ο πόλεμος κατά των θεσμών και του ελέγχου, συνεχίζεται αμείωτος, συνέχισε αναφέροντας ‘ντροπή», όπως θα τους ξανά -έλεγε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας.

Γι’ αυτό επιμένουμε ως Δημοκρατικό Κόμμα να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων ή τα αντίγραφά τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε.

Αφού ανέφερε ότι και το ΔΗΚΟ θέλει  ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί «χθες», αλλά έχουμε μια Κυβέρνηση που βάζει τα δικά της διαπλεκόμενα συμφέροντα, πάνω από τα συμφέροντα της οικονομίας και των πολιτών και αντί η Κυβέρνηση να ασχολείται με λύσεις, επιχειρεί τη διάλυση των θεσμών της χώρας. Επανέλαβε ότι αυτή η βουλή οφείλει να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρέθεσε επίσης σειρά λόγων για τους οποίους το κόμμα του κρίνει ότι ο Προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου και της οικονομίας και ανέφερε ότι συγκεκριμένα κόμματα λειτουργούν ως παραρτήματα της Κυβέρνησης της Διαπλοκής και φαίνονται να είναι διατεθειμένα να την βοηθήσουν στη συγκάλυψη που επιχειρεί.

Εξέφρασε την άποψη ότι από κάποιους έπεσαν οι μάσκες και ανέφερε πως μόλις η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ χρειάστηκε το ΕΛΑΜ έτρεξαν να την στηρίξουν, είπε ότι οι της ΔΗΠΑ παρουσιάζονται ως οι δήθεν «γνήσιοι εκφραστές» του κέντρου, αλλά «το μόνο γνήσιο πάνω τους είναι η κολακεία της εξουσίας» και εξέφρασε την άποψη ότι ήταν επόμενο οι βουλευτές που υπακούουν στον  Μάριο Καρογιάν «να συμπαραταχθούν με το διαπλεκόμενο κατεστημένο».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΔΕΚ,  ο κ. Παπαδόπουλος έκανε σαφή διαχωρισμό, σημειώνοντας την προσπάθεια να επιτευχθούν αλλαγές στον προϋπολογισμό, οι οποίες, όπως είπε, δεν απέδωσαν ως ήταν αναμενόμενο. Εξέφρασε ταυτόχρονα λύπη επειδή ένα κόμμα με το οποίο έδωσαν μαζί κοινούς αγώνες, θα βοηθήσει με τη ψήφο του την Κυβέρνηση να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί καθήκον της Βουλής να επαναφέρει αυτή την Κυβέρνηση σε τάξη και να υπερασπιστεί τους ανεξάρτητους θεσμούς και το Σύνταγμα εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν καταφέρει η Κυβέρνηση να κρύψει τους φακέλους, να κρύψει το σκάνδαλο για ακόμα μερικές βδομάδες  με την κατακραυγή  του κόσμου, θα εξαναγκαστεί να τους δώσει και η αλήθεια θα λάμψει, οι ευθύνες θα αποδοθούν και η Κύπρος θα ξαναβρεί τη χαμένη αξιοπρέπεια της.

ΕΔΕΚ – ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021, αφού τόνισε ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος προϋπολογισμός, αλλά προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, είπε ότι η ΕΔΕΚ προχωρά εποικοδομητικά δίπλα στον πολίτη, για τον πολίτη και τον τόπο αδιαφορώντας για το κόστος που θα κληθεί ενδεχομένως να καταβάλει.

Το παρελθόν της ΕΔΕΚ σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον μας, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού η ΕΔΕΚ ανέλαβε πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου και πρότεινε στην Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός και να μπορέσει η ΕΔΕΚ να αναθεωρήσει την απόφασή της.

«Από την αρχή τονίσαμε ότι η πρόθεσή μας δεν ήταν ο εκβιασμός. Οι προτάσεις μας δεν είχαν στόχο να επιφέρουν πρόσθετο σοβαρό οικονομικό κόστος στον προϋπολογισμό και να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική του βιωσιμότητα, αλλά να εξορθολογήσουν τις κατανομές πόρων, να διορθώσουν ανισότητες και κοινωνικές στρεβλώσεις, ώστε «να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις άδικες εκποιήσεις των περιουσιών τους, να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες και τους πολίτες που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας, να κατοχυρώσουμε ώστε η κατώτατη σύνταξη να είναι υψηλότερη από το όριο της φτώχειας και η αφυπηρέτηση των εργαζομένων σε βαριά, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στην ηλικία των 63 χρόνων να μη τιμωρείται με την αποκοπή του 12%,» συνέχισε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με κίνητρα και ορθολογικές παροχές τους κατοίκους της υπαίθρου, των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων, των προσφυγικών συνοικισμών για απόκτηση, ανακαίνιση ή επέκταση της κατοικίας τους. Να συμβάλουμε στην ενίσχυση της υπαίθρου και στην ανάσχεση της αστυφιλίας, να αναβαθμίσουμε τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες κυρίως αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους και να μειώσουμε την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις λίστες αναμονής.

Ο κ. Σιζόπουλος  είπε επίσης ότι είναι εμφανές ότι η αποδοχή από την Κυβέρνηση της πλειοψηφίας των προτάσεων της ΕΔΕΚ ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να τις αποδυναμώσουν, επικαλούμενοι δήθεν ανταλλάγματα ή και συμπόρευση με την Κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ και άλλα τινά.

Η επιλογή της ΕΔΕΚ να δώσει θετική ψήφο στους προϋπολογισμούς δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη φιλοσοφία τους και δεν είναι στήριξη ή συμπόρευση με την Κυβέρνηση, διευκρίνισε προσθέτοντας ότι είναι στήριξη και συμπόρευση με τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους λήπτες βοηθημάτων, τους πληγέντες από την κρίση της πανδημίας, τους ασθενείς, τις εργαζόμενες μητέρες, τους κατοίκους της υπαίθρου που σήμερα έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης.

Στα προαναφερθέντα τα οποία η ΕΔΕΚ ζήτησε από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι ζητήθηκε να ετοιμαστεί πρόγραμμα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, που μετά το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα, να αυξηθεί η επιπλέον επιδότηση για την απόκτηση κατοικίας στις 259 δυσπραγούσες κοινότητες από 10 μέχρι 30 χιλ ευρώ, να προστεθούν στο ίδιο πρόγραμμα και οι 134 κοινότητες που είχαν αποκλειστεί με το ποσόν των 15-20 χιλ. ευρώ, να επιδοτηθεί σε ποσοστό 70 ή/και 80% η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες των μόνιμων κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων και να αξιοποιηθούν τα αγροτεμάχια στο πλαίσιο αυστηρών κριτηρίων για οικιστική ανάπτυξη των ιδιοκτητών και των μελών της οικογένειας τους.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ ζήτησε να προαχθούν στελέχη της Ε.Φ. που είναι καθηλωμένα στο ίδιο βαθμό για 10-20 χρόνια και είπε πως η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού από την ΕΔΕΚ είναι συμπόρευση προς την Κυβέρνηση για τη στήριξη προς τους πολίτες που κινδυνεύουν οι περιουσίες τους από τις άδικες και αυθαίρετες εκποιήσεις των τραπεζών.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΑΛΛΑΣ

Η πολιτική Επιτροπή του κινήματος Αλληλεγγύη αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021 καταθέτοντας όμως ψήφο διαμαρτυρίας, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Μιχάλης Γιωργάλλας, στην ομιλία του στη συζήτηση για τον Αναθεωρημένο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021.

Όπως είπε, καταθέτουν τη διαμαρτυρία τους γιατί την ώρα που οι πολίτες έχουν χάσει σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους, που οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει και δεν έχουν έσοδα, που τα ενοίκια, τα έξοδα και το λειτουργικό κόστος συσσωρεύονται, που περιουσίες χάνονται και οικογένειες διαλύονται, που έχουμε αυτοκτονίες, κατάθλιψη και εξαθλίωση, αυτή την ώρα της καταστροφής και εν μέσω πανδημίας, η Κυβέρνηση αφήνει ανενόχλητες τις τράπεζες να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια σε εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων.

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε,  αφήνει ανενόχλητους τους ξένους κερδοσκόπους να λεηλατούν τα περιουσιακά στοιχεία των υπερχρεωμένων πολιτών.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών είπε ότι ελπίζει να έχει  καταλάβει τις τελευταίες μέρες ότι η Αλληλεγγύη και ευτυχώς και άλλοι, είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες που απειλούνται από την αυθαιρεσία των δανειστών γιατί ο κόμπος έφτασε στο κτένι.

«Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς συμβιβασμούς να προστατεύσουμε τους μη αξιόχρεους συμπολίτες μας έχουν γίνει έρμαιο των αχόρταγων κερδοσκόπων που τρέφονται με πλειστηριασμούς ακινήτων.

Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς συμβιβασμούς να πάρουμε πρωτοβουλίες γιατί διαπιστώνουμε να συντελείται μια πρωτόγνωρη λεηλασία με αποξένωση περιουσιακών στοιχείων ανυπεράσπιστων πολιτών. Πολιτών που η πολιτεία τους έχει αφήσει απροστάτευτους. Θα σταθούμε δίπλα τους. Θα τους στηρίξουμε», είπε.

Για τη χτεσινή απόφαση του Υπουργικού, είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία αλλά ανέμεναν κάτι καλύτερο, πιο συγκεκριμένο και πιο στοχευμένο. Σημείωσε ότι για το Κίνημα, 2 στοιχεία είναι κρίσιμα, η ταχύτητα εκδίκασης και η αναστολή εκποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης.

«Η ταχύτητα μπορεί να υπάρξει αν όλα όσα αποφάσισε το Υπουργικό γίνουν σωστά και γρήγορα.

Η αναστολή της εκποίησης μέχρι την έκδοση απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει στην απόφαση. Για αυτή τη ρύθμιση θα καταθέσουμε ξεχωριστή πρόταση νόμου εμείς ως Αλληλεγγύη και θα αναζητήσουμε συνεργασία και συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ελπίζοντας ότι θα έχουμε και την αποδοχή του ΠτΔ», είπε.

Πρόσθεσε ότι αν οι υποθέσεις εκδικάζονται γρήγορα σε σύντομο χρόνο αφενός θα κερδίζουν οι δανειολήπτες γιατί θα αποπληρώνουν για να σώσουν την περιουσία τους και αφετέρου και οι δανειστές θα κερδίζουν γιατί θα μπορούν έγκυρα και γρήγορα να αρχίσουν να λαμβάνουν δόσεις ή να προχωρήσουν την εκποίηση.

«Απόψε δίνουμε θετική ψήφο για τους συμπολίτες μας. Δίνουμε θετική ψήφο γιατί έχουμε επίγνωση ότι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί η Κυβέρνηση τη χαώδη κατάσταση που θα προκύψει από μη ψήφιση του προϋπολογισμού. Δίνουμε θετική ψήφο και υπόσχεση ότι θα συμβάλουμε και θα βοηθήσουμε να βγει ο τόπος μας από το τέλμα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη θα πρωταγωνιστήσει να προστατευθούν οι πολίτες από τη γάγγραινα των εκποιήσεων, για να αποκτήσει πρόσβαση η ελεγκτική υπηρεσία στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, για να ξεριζωθεί η διαπλοκή και η διαφθορά από τους κόλπους της κυπριακής κοινωνίας για να φτιάξουμε την πατρίδα που αξίζει στον λαό μας.

Περαιτέρω σημείωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός που έχουμε σήμερα μπροστά μας θα έπρεπε να ενώνει αντί να διχάζει την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί είναι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, ένας προϋπολογισμός εργαλείο στη μάχη κατά της πανδημίας και της συντελούμενης οικονομικής καταστροφής λόγω της παρατεταμένης επιχειρηματικής κρίσης.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Θα υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό γιατί μετά από την υιοθέτηση των προτάσεων της Συμμαχίας Πολιτών έχει πιο κοινωνικό πρόσωπο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας έκανε επίσης λόγο, μεταξύ άλλων, για λασπολογία εις βάρος του και πολιτική αλητεία.

«Θέλετε στα αλήθεια να ξηλώσουμε το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς; Ελάτε να συζητήσουμε για το πως εισάγουμε την αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης γι’ όσους ασκούν την όποια μορφή εξουσίας, πως αλλάζουμε το σύστημα διορισμών στους θεσμούς και στα Δ.Σ. Ημικρατικών, για το πως ενισχύουμε τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου για να κλείσουμε τα παράθυρα που επιτρέπουν την διαφθορά και πολλά άλλα», είπε.

Κάποιοι, ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας, «μας κατηγορούν ότι υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό στηρίζουμε τον κ. Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση του. Ξεχνούν ότι άλλοι είναι αυτοί που στήριξαν, συνεργάστηκαν και συγκυβέρνησαν με τον κ. Αναστασιάδη».

Όσο με αφορά, συνέχισε, «μια ζωή ήμουν απέναντι στον κ. Αναστασιάδη και στο Κυπριακό και στα ζητήματα διακυβέρνησης και στα ζητήματα εκποιήσεων και στις πολιτικές λιτότητας». Άλλοι, είπε, «είναι αυτοί που τον στήριζαν στις πολιτικές των μονομερών υποχωρήσεων στο Κυπριακό και στην υπερψήφιση νομοσχεδίων που ενίσχυαν τις τράπεζες κι αποδυνάμωναν τους δανειολήπτες».

Δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «κάποιοι δεν έμειναν μόνον στην παράθεση πολιτικών επιχειρημάτων, που είναι καλοδεχούμενα όσο αβάσιμα κι αν είναι».

Κάποιοι, είπε, «εδώ και ενάμιση χρόνο εξασκούνται στο πολιτικό μπούλιγκ, τον πολιτικό εκφοβισμό δια της τέχνης της λασπολογίας και αυτά σε προσωπικό επίπεδο». Με βάση τα όσα διαδίδουν, πρόσθεσε, «εγώ θα έπρεπε να είμαι ήδη Πρέσβης της Κύπρου στο Λονδίνο. Κι επειδή ο χρόνος τους διέψευσε, το επαναφέρουν τώρα δια του ψιθύρου. Και δυστυχώς κάποια ΜΜΕ αναπαράγουν, ότι τάχατες ζήτησα και πήρα ως αντάλλαγμα τη θέση του Πρέσβη στο Λονδίνο».

Ανέφερε ότι ο ίδιος επιχείρησε να τους διαψεύσει με χιούμορ, προσθέτοντας ότι «επειδή, όμως, ούτε χιούμορ διαθέτουν αλλά ούτε και ηθικό υπόβαθρο, σήμερα τους απαντώ διαφορετικά: μην κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια».

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλοι την δική σας κουλτούρα του προσωπικού βολέματος», σημείωσε.

Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας ότι «θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί απλούστατα υιοθετήθηκαν οι προτάσεις μας που στηρίζουν κι εξυπηρετούν τους νέους μας, τους συνταξιούχους, τους κατοίκους της υπαίθρου. Προτάσεις που στηρίζουν τον απλό άνθρωπο κι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας». Και αναφέρομαι, είπε, «στην καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού για να τερματιστεί η εκμετάλλευση των νέων μας, στην εξασφάλιση εισοδημάτων για τους συνταξιούχους πάνω από το όριο της φτώχειας για να έχουν οι συνταξιούχοι μας μια αξιοπρεπή ζωή, στη σημαντική οικονομική χορηγία που φτάνει μέχρι τις 55 χιλιάδες ευρώ, για ζευγάρια που θέλουν να κτίσουν το σπίτι τους στην ύπαιθρο, στο επίδομα κίνησης για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και άλλα».

«Θα υπερψηφίσω τον προϋπολογισμό γιατί με τις προτάσεις μας, αλλά και τις προτάσεις κάποιων άλλων κομμάτων που υιοθέτηση η Κυβέρνηση του προσδώσαμε πιο κοινωνικό πρόσωπο», ανέφερε. Μπορεί, πρόσθεσε, «για κάποιους οι πιο πάνω πολιτικές να μην έχουν αξία. Για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, όμως, έχουν τεράστια αξία».

Θα υπερψηφίσω, συνέχισε, «τον προϋπολογισμό για να μπορέσουν να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία. Για να μην οδηγηθεί η χώρα μας σε νέες περιπέτειες».

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι «δεν έχω αμφιβολία ότι κάποιοι θα τον υπερψήφιζαν χωρίς τα πιο πάνω αν δεν προέκυπτε το ζήτημα με τους φακέλους πολιτογραφήσεων».

Ξέρω, ανέφερε, «ότι δεν με έχετε ακούσει ξανά να κάνω τέτοιου είδους ομιλία από αυτό το βήμα». Σε μια εποχή, όμως, πρόσθεσε, «όπου πέραν της μπόχας της διαφθοράς, επικρατεί το ψέμα, η λοιδορία, η δολοφονία χαρακτήρων και ο πολιτικός κανιβαλισμός, δεν είχα άλλη επιλογή. Αν δεν μπορεί να ελεγχθεί η πολιτική σκοπιμοτήτων τουλάχιστον, αγαπητοί συνάδελφοι, ας μην αφήσουμε να παρεισφρήσει και η πολιτική αλητεία».

«Ας διατηρήσουμε λίγο χώρο για το ήθος στην πολιτική», είπε καταληκτικά.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ -Α. ΒΟΤΣΗΣ

Ο ρυθμιστικός ρόλος δεν χαρίζεται σε κανένα, ούτε βεβαίως κανένας τον κληρονομεί, ανέφερε στην ομιλία του για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό ο Bουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης.

Όπως είπε, αυτός ο ρόλος κερδίζεται με πράξεις, ενώ όπως είπε, ο ρόλος αυτός δεν πρέπει να οδηγήσει ούτε στον μεγαλοϊδεατισμό, ούτε σε αλαζονεία.

«Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και εργατικότητα έχει ασκήσει αυτό της τον ρόλο αποτελεσματικά και ναι σήμερα υπεύθυνα ρυθμίζει την έγκριση του Κρατικού προϋπολογισμού δίνοντας τρεις θετικές ψήφους, των συναγωνιστών Γεώργιου Προκοπίου, Μαρίνου Μουσιούττα, και της δικής μου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σήμερα έχουν μπροστά τους τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι τον Προϋπολογισμό Αναστασιάδη.

«Σήμερα κρίνουμε αν τα επιδόματα και οι χορηγήσεις ιδιαίτερα όσες αφορούν την πανδημία που δεν περιλαμβάνονται στα δωδεκατημόρια, θα μπορέσουν να εγκριθούν για να εκταμιευθούν στους πληγέντες από την πανδημία. Αυτό για εμάς είναι το πιο επείγον. Όσοι έχουμε τις διαφορές μας με την Κυβέρνηση, η το κυβερνών Κόμμα ας τους τιμωρήσουμε στις εκλογές. Και οι εκλογές έρχονται. Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν», είπε.

Πρόσθεσε ότι για τους τρεις Βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ποτέ η υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν ένιωθαν ή πίστευαν ότι τους καθιστούσε δεκανίκι της όποιας Κυβέρνησης ή ότι αποτελούσαν παράρτημα του αντίστοιχου Κυβερνώντος Κόμματος. Και ούτε, πρόσθεσε, αξιοποίησαν για ίδιο όφελος την όποια στάση τους, μέσα από το όποιο πάρε δώσε.

«Μας προβληματίζουν οι φίλοι που μας αποδίδουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς σήμερα», είπε ο κ. Βότσης.

«Μήπως όλα αυτά τα χρόνια, ξανά όλα αυτά τα χρόνια, που μαζί ψηφίζαμε τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς, όπως κάναμε με Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον Σπύρο Κυπριανού, τον Τάσο Παπαδόπουλο, τον Μάριο Καρογιάν, τον Νικόλα Παπαδόπουλο στα 6 από τα 7 χρόνια της Προεδρίας του στο ΔΗΚΟ, αυτοί οι φίλοι ένιωθαν ότι ήταν δεκανίκια του μακαριστού Δημήτρη Χριστόφια ή του Νίκου Αναστασιάδη, ή επίσης θεωρούσαν ότι γινόντουσαν παραρτήματα του ΑΚΕΛ στη πρώτη περίπτωση ή του ΔΗΣΥ στη δεύτερη;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα είπε ότι «ναι εμείς είμαστε δεκανίκια» του απλού συμπολίτη μας, του μη προνομιούχου που αναμένει τη κρατική στήριξη, του μισθωτού, του συνταξιούχου που αναμένουν αυτά που δικαιούνται από το κράτος, αυτών που αναμένουν να ωφεληθούν από τις αναπτυξιακές πολιτικές του κράτους και κυρίως όλων των συμπολιτών μας που πλήττονται από την πανδημία και που με αγωνία αναμένουν τις αποφάσεις μας.

Ο κ. Βότσης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, όπως είπε, είχαν με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και στις εισηγήσεις του κόμματος μέσω των οποίων επιτεύχθηκαν αρκετά και τροχοδρομήθηκαν άλλα τόσα.

Παράλληλα έκανε έκκληση στη πολιτική ηγεσία όπως βρει τους τρόπους για την Εθνική συνεννόηση, έστω και τώρα, λίγες ημέρες  πριν την πενταμερή. Με τον πατριωτισμό όλων, «γιατί εμείς δεν θεωρούμε καμία πολιτική δύναμη ότι είναι χαμηλών εθνικών αντιστάσεων». Σαράντα έξι χρόνια, πρόσθεσε, είναι πάρα, πάρα πολλά  και ευχήθηκε να πετύχει αυτή η νέα προσπάθεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη νέα απόπειρα δολοφονίας μέρα μεσημέρι

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος...

Γυναίκα ήθελε να υποβάλει υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές αλλά δεν ήταν εγγεγραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους

Ομαλά κύλησε η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές, ωστόσο ένα περιστατικό ξεχώρισε. Μία γυναίκα προσήλθε για να υποβάλει υποψηφιότητα, ωστόσο δεν ήταν εγγεγραμμένη...

Ο υποψήφιος δήμαρχος Α. Ιωσήφ συζήτησε θέματα πολυτέκνων με ΠΟΠ

Θέματα που απασχολούν τους πολυτέκνους και ιδιαίτερα τις ανησυχίες τους για το δημογραφικό και την αύξηση του κόστους ζωής συζήτησε ο  ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Νότιας...

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές 2024

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι όπου...

CNBC: Μεταδίδει εικόνες της «πορτοκαλί» Αθήνας από τη σκόνη

Από τα βασικά θέματα του CNBC, η αφρικανική σκόνη που σκέπασε μεγάλο μέρος της Ελλάδας χθες, δημιουργώντας ένα απόκοσμο τοπίο. «Η Αθήνα και η νότια Ελλάδα...

Opinion Poll: Τα φαβορί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή

O ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ. Στην τέταρτη θέση η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Πτώση για το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!