32.6 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 18:37

Χριστοδουλίδης: Είμαστε δεσμευμένοι για μια βιώσιμη οικονομία

Η αδιαμφισβήτητη δέσμευση της Κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ακμάζουσα, βιώσιμη οικονομία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ηχογραφημένο μήνυμα στην Επιχειρηματική Σύνοδο Κορυφής New York – Eastern Mediterranean που διοργανώνει ο Economist με τίτλο «Μια νέα δυναμική για τη γεωπολιτική και τις επενδύσεις, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ».

Ο ΠτΔ επεσήμανε για άλλη μια φορά τη σημασία της τριμερούς εταιρικής σχέσης και την επέκτασή της στη μορφή 3+1 και αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που ελήφθησαν όσον αφορά τις πρόσφατες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο τριμερής Μηχανισμός Συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ παρέχει συγκεκριμένα οφέλη στους πολίτες των χωρών και εκτείνεται σε  τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η ενέργεια, η καινοτομία και η επιστήμη, ο πολιτισμός, η υγεία και η εκπαίδευση.

«Ο θετικός γεωπολιτικός αντίκτυπος αυτού του σχήματος εκτιμήθηκε σύντομα και επεκτάθηκε στη μορφή τρία συν ένα, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητά της, προσθέτοντας ότι παρά τις προκλήσεις ως αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, η Κύπρος συνεχίζει να επιδεικνύει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του μέσου όρου της ΕΕ. Συνέχισε λέγοντας όμως ότι παραμένουμε σε εγρήγορση.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της κυπριακής οικονομίας, στη βάση ενός νέου και σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου. Επιπλέον, στο προτεινόμενο πρόγραμμά μας, μια ισχυρή οικονομία είναι κομβικής σημασίας. Αυτό θα επιτευχθεί με την πλήρη δέσμευσή μας στη δημοσιονομική πειθαρχία, σε ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνεχής επιδίωξη είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

Στο ηχογραφημένο μήνυμά του, ο Πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην προώθηση ενός υγιούς και σταθερού τραπεζικού συστήματος και χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς πιστεύουμε ότι ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απαραίτητο για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Μίλησε για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας υπηρεσίας, της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων. Είπε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης πλήρως τις ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις και την έρευνα και την καινοτομία, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

«Σχετικά με τις πρόσφατες δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να διερευνήσει πλήρως αυτές τις περιπτώσεις και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή. Ως προς αυτό, συνεργαστήκαμε πλήρως, από την πρώτη μέρα με τις αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αυτόν τον μήνα, μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Είπε ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, για να προωθήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Αυτό ενισχύεται από μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, η οποία επικεντρώνεται στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου. Όπως ορίζεται και στο ‘Οραμα 2035, τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για μια ανθεκτική οικονομία για τη χώρα, θέλουμε η Κύπρος να είναι μια από τις καλύτερες χώρες για να ζεις, να εργάζεσαι και να δημιουργείς επιχειρήσεις», είπε.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα, με όραμα, για μια οικονομία που ξεκλειδώνει τις δυνατότητες ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων, οδηγώντας την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργώντας αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με ενδιαφερόμενους φορείς διεθνώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απτόητο συνέχισε την άνοδο του το ΧΑΚ – Κέρδη 1,63% με πρωταγωνιστές τις τράπεζες

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης, φθάνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές των τραπεζών να εκτοξεύονται επίσης σε...

Μπηκτές Αννίτας κατά Χριστοδουλίδη – “Να ρωτηθεί ο ίδιος τι πρεσβεύει και που ανήκει”

Η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου μετά την ομιλία της στο πλαίσιο παρουσίασης του πολιτικού μανιφέστου θέσεων για τις Ευρωεκλογές,...

ΣΥΝΕΔΡΙΟ FMW: Ναι στη φορολογική μεταρρύθμιση απ’όλους – Ποιες οι επιμέρους προτάσεις από κόμματα, μαζικές οργανώσεις και επαγγελματίες

οΜΟΦΩΝΙΑ για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμιση έχουν κόμματα, μαζικές οργανώσεις, επαγγελματίες του τομέα και τεχνοκράτες της κυβέρνησης. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα του σημερινού...

Διορισμοί στο Συμβούλιο της ΚΤΚ και της Αρχής Στοιχημάτων από το Υπουργικό

Τον διορισμό δύο εκτελεστικών συμβούλων και ενός μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του...

Ποιες χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης – Τι αλλάζει με την αναγνώριση από χώρες της Ε.Ε.

Ελίζα Καραγιώργη • [email protected] Η Ιρλανδία αναγνώρισε σήμερα και επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, και, όπως δήλωσαν οι πρωθυπουργοί τους, Νορβηγία και Ισπανία θα προχωρήσουν στην ίδια κίνηση...

Ερντογάν – Ιμάμογλου: Κόντρα με φόντο το… κρασί και το ταξίδι του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στη Ρώμη

Κόντρα μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εκρέμ Ιμάμογλου πυροδότησαν οι αναφορές του Τούρκου προέδρου για το ταξίδι του δημάρχου Κωνσταντινούπολης στη Ρώμη. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ιμάμογλου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!