20.1 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 22:22

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Καταργήθηκε το TAXISnet και έρχεται το Tax For All – (TFA) – Δείτε ποιοι επηρεάζονται

Τερματίστηκε χθες η λειτουργία του TAXISnet – ΦΠΑ ενώ στις 27 Μαρτίου αρχίζει λειτουργία το νέο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας Tax For All – (TFA) , το οποίο σε πρώτο στάδιο θα αφορά στο ΦΠΑ και VIES, δήλωσε ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η λειτουργία σε πλήρη μορφή του Tax For All θα ολοκληρωθεί τέλος του 2024.

«Το  TAXISnet – ΦΠΑ λειτουργούσε μέχρι και τις 16η Μαρτίου 2023, ενώ θα αξιοποιηθεί το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και τις 27 Μαρτίου του 2023, για την ασφαλή μεταφορά των δεδομένων στο Tax For All – (TFA)», σημείωσε.

Ο κ. Μαρκίδης εξήγησε ότι από τη συγκεκριμένη αλλαγή δεν επηρεάζονται σε αυτό το στάδιο εφαρμογής του έργου Άτομα (Μισθωτοί , Συνταξιούχοι, Αυτοεργοδοτούμενοι) και Νομικά Πρόσωπα που υποβάλλουν μόνο δηλώσεις για σκοπούς Άμεσης Φορολογίας (π.χ. Φόρου Εισοδήματος, Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς, ΓεΣΥ κ.λπ.) καθώς αυτοί θα συνεχίσουν (στο παρόν στάδιο) να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του Συστήματος Taxisnet και να κάνουν χρήση της φορολογικής πύλης (taxportal).

«Το Tax For All – (TFA) είναι το ενιαίο Σύστημα Φορολογικής Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας το οποίο θα θέτει κάτω από την ίδια ομπρέλα σχεδόν όλα τα υφιστάμενα συστήματα του Τμήματος Φορολογίας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι το Tax For All – (TFA) θα αναβαθμίσει τόσο την εσωτερική λειτουργία του Τμήματος, κάνοντας έτσι το πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό όσο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις τους συμβούλους αυτών και τους πολίτες/φορολογούμενους, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας, τo Tax For All αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 στάδια: Στο Πρώτο στάδιο η εφαρμογή του έργου θα αφορά στο ΦΠΑ και VIES, ενώ στο δεύτερο και τρίτο στάδιο θα αφορά στην Άμεση Φορολογία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2024.

«Προτεραιότητα για μας είναι η ασφαλής μεταφορά των δεδομένων από τα υφιστάμενα συστήματα στο νέο σύστημα Tax For All – (TFA)», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι μέσω της Πύλης Φορολογουμένων του TFA – Tax For All, του οποίου το πρώτο στάδιο αφορά στο ΦΠΑ, θα είναι διαθέσιμες στο παρόν στάδιο οι εξής λειτουργίες: Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ,VIES και Ειδικό Καθεστώς Αστικών Ταξί, υποβολή αναλυτικής κατάστασης στοιχείων για το Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ Αγροτών, προβολή και εκτύπωση καταστάσεων φορολογικών λογαριασμών, δηλώσεων, πληρωμών, αιτήματα επιστροφής φόρου, πραγματοποίηση πληρωμών, έκδοση πιστοποιητικών και αποστολή και λήψη μηνυμάτων από και προς το Τμήμα Φορολογίας.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το Τμήμα Φορολογίας θέλοντας να διευκολύνει τους χρήστες στο μεταβατικό αυτό στάδιο θα δώσει παράταση στην ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων ΦΠΑ κανονικό καθεστώς ως ακολούθως:

Φορολογική Περίοδος              Αρχική ημερομηνία                  Νέα Ημερομηνία Υποβολής

01/12/2022-28/02/2023             10 Απριλίου 2023                            26 Απριλίου 2023

01/01/2023-31/03/2023             10 Μαΐου 2023                                 26 Μαΐου 2023

Ανέφερε ότι για την εξυπηρέτηση των χρηστών στη διαδικασία μετάβασης έχει οργανωθεί κέντρο εξυπηρέτησης σχετικά με τη χρήση του TFA για σκοπούς Φ.Π.Α. και VIES και πρόσθεσε πως οι επηρεαζόμενοι  θα μπορούν να καλούν στον πενταψήφιο αριθμό 17700 ή/ και στον 8ψήφιο αριθμό 22803803 για διεθνείς κλήσεις.

Τέλος, ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι τον συντονισμό του έργου έχει πολυάριθμη ομάδα, η οποία εργάζεται με ζήλο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του έργου.

«Είμαστε σε εγρήγορση και θα αντιμετωπίσουμε όσες δυσκολίες παρουσιαστούν με σκοπό πάντοτε την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολίτων», κατέληξε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας (Tax For All), το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τη Δευτέρα 27 Μαρτίου.

Πρόκειται για την πρώτη φάση του συστήματος, η οποία θα επηρεάσει αρχικά τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Τμήματος Φορολογίας για σκοπούς ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», 80 χιλ. νομικά πρόσωπα υποβάλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ΦΠΑ, οι οποίες μέχρι πρόσφατα υποβάλλονταν μέσω του taxisnet.

Μέσω του Tax For All θα υποβληθούν και τα ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ για τα αστικά ταξί και για τους αγρότες. Ήδη έγιναν οι ανάλογες δοκιμές στο σύστημα, έτσι ώστε όταν αυτό τεθεί σε εφαρμογή να μην υπάρχουν οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα.

Οι πρακτικές αλλαγές στις λειτουργίες που αφορούν στον ΦΠΑ θα αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων και υποστηρικτικών εγγραφών, καθώς και τη δυνατότητα επικαιροποίησης κάποιων προσωπικών στοιχείων. Για παράδειγμα, ο  φορολογούμενος θα μπορεί να αιτηθεί για την έκδοση πιστοποιητικών, όπως είναι το πιστοποιητικό εκκαθάρισης φόρου (Tax Clearance-VAT only), πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο ΦΠΑ, καθώς και πιστοποιητικό διαγραφής από το Μητρώο ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πιστοποιητικά θα περιέχουν “QR code”, με το οποίο θα μπορεί να αναγνωριστεί η αυθεντικότητα του εγγράφου. Επιπρόσθετα, με το Tax For All  θα γίνονται ηλεκτρικά οι πληρωμές φόρων και παράλληλα θα τηρείται ιστορικό πληρωμών. Θα υποβάλλονται και ηλεκτρονικά τα αιτήματα επιστροφών φόρων και θα τηρείται ιστορικό και λεπτομέρειες του λογαριασμού.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν την ευκαιρία για άμεση επικοινωνία με το Τμήμα Φορολογίας, μέσω της υποβολής αιτημάτων και ερωτημάτων και παράλληλα θα μπορούν να υποβάλλουν και παράπονα.

Εντός του 2024, υπολογίζεται να τεθούν σε λειτουργία η δεύτερη και η τρίτη φάση του συστήματος. Μεταξύ άλλων, η δεύτερη φάση θα αφορά τον εταιρικό φόρο, τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε στις απολαβές και η τρίτη φάση τον φόρο στοιχημάτων και καζίνου, τον ειδικό φόρο πιστωτικών ιδρυμάτων και τα τέλη χαρτοσήμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!