4.9 C
Nicosia
Σάββατο 1 Απριλίου 2023 | 4:06

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Καταργήθηκε το TAXISnet και έρχεται το Tax For All – (TFA) – Δείτε ποιοι επηρεάζονται

Τερματίστηκε χθες η λειτουργία του TAXISnet – ΦΠΑ ενώ στις 27 Μαρτίου αρχίζει λειτουργία το νέο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας Tax For All – (TFA) , το οποίο σε πρώτο στάδιο θα αφορά στο ΦΠΑ και VIES, δήλωσε ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η λειτουργία σε πλήρη μορφή του Tax For All θα ολοκληρωθεί τέλος του 2024.

«Το  TAXISnet – ΦΠΑ λειτουργούσε μέχρι και τις 16η Μαρτίου 2023, ενώ θα αξιοποιηθεί το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και τις 27 Μαρτίου του 2023, για την ασφαλή μεταφορά των δεδομένων στο Tax For All – (TFA)», σημείωσε.

Ο κ. Μαρκίδης εξήγησε ότι από τη συγκεκριμένη αλλαγή δεν επηρεάζονται σε αυτό το στάδιο εφαρμογής του έργου Άτομα (Μισθωτοί , Συνταξιούχοι, Αυτοεργοδοτούμενοι) και Νομικά Πρόσωπα που υποβάλλουν μόνο δηλώσεις για σκοπούς Άμεσης Φορολογίας (π.χ. Φόρου Εισοδήματος, Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς, ΓεΣΥ κ.λπ.) καθώς αυτοί θα συνεχίσουν (στο παρόν στάδιο) να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του Συστήματος Taxisnet και να κάνουν χρήση της φορολογικής πύλης (taxportal).

«Το Tax For All – (TFA) είναι το ενιαίο Σύστημα Φορολογικής Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας το οποίο θα θέτει κάτω από την ίδια ομπρέλα σχεδόν όλα τα υφιστάμενα συστήματα του Τμήματος Φορολογίας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι το Tax For All – (TFA) θα αναβαθμίσει τόσο την εσωτερική λειτουργία του Τμήματος, κάνοντας έτσι το πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό όσο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις τους συμβούλους αυτών και τους πολίτες/φορολογούμενους, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας, τo Tax For All αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 στάδια: Στο Πρώτο στάδιο η εφαρμογή του έργου θα αφορά στο ΦΠΑ και VIES, ενώ στο δεύτερο και τρίτο στάδιο θα αφορά στην Άμεση Φορολογία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2024.

«Προτεραιότητα για μας είναι η ασφαλής μεταφορά των δεδομένων από τα υφιστάμενα συστήματα στο νέο σύστημα Tax For All – (TFA)», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι μέσω της Πύλης Φορολογουμένων του TFA – Tax For All, του οποίου το πρώτο στάδιο αφορά στο ΦΠΑ, θα είναι διαθέσιμες στο παρόν στάδιο οι εξής λειτουργίες: Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ,VIES και Ειδικό Καθεστώς Αστικών Ταξί, υποβολή αναλυτικής κατάστασης στοιχείων για το Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ Αγροτών, προβολή και εκτύπωση καταστάσεων φορολογικών λογαριασμών, δηλώσεων, πληρωμών, αιτήματα επιστροφής φόρου, πραγματοποίηση πληρωμών, έκδοση πιστοποιητικών και αποστολή και λήψη μηνυμάτων από και προς το Τμήμα Φορολογίας.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το Τμήμα Φορολογίας θέλοντας να διευκολύνει τους χρήστες στο μεταβατικό αυτό στάδιο θα δώσει παράταση στην ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων ΦΠΑ κανονικό καθεστώς ως ακολούθως:

Φορολογική Περίοδος              Αρχική ημερομηνία                  Νέα Ημερομηνία Υποβολής

01/12/2022-28/02/2023             10 Απριλίου 2023                            26 Απριλίου 2023

01/01/2023-31/03/2023             10 Μαΐου 2023                                 26 Μαΐου 2023

Ανέφερε ότι για την εξυπηρέτηση των χρηστών στη διαδικασία μετάβασης έχει οργανωθεί κέντρο εξυπηρέτησης σχετικά με τη χρήση του TFA για σκοπούς Φ.Π.Α. και VIES και πρόσθεσε πως οι επηρεαζόμενοι  θα μπορούν να καλούν στον πενταψήφιο αριθμό 17700 ή/ και στον 8ψήφιο αριθμό 22803803 για διεθνείς κλήσεις.

Τέλος, ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι τον συντονισμό του έργου έχει πολυάριθμη ομάδα, η οποία εργάζεται με ζήλο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του έργου.

«Είμαστε σε εγρήγορση και θα αντιμετωπίσουμε όσες δυσκολίες παρουσιαστούν με σκοπό πάντοτε την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολίτων», κατέληξε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για εφαρμογή του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας (Tax For All), το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τη Δευτέρα 27 Μαρτίου.

Πρόκειται για την πρώτη φάση του συστήματος, η οποία θα επηρεάσει αρχικά τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Τμήματος Φορολογίας για σκοπούς ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», 80 χιλ. νομικά πρόσωπα υποβάλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικά τις δηλώσεις ΦΠΑ, οι οποίες μέχρι πρόσφατα υποβάλλονταν μέσω του taxisnet.

Μέσω του Tax For All θα υποβληθούν και τα ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ για τα αστικά ταξί και για τους αγρότες. Ήδη έγιναν οι ανάλογες δοκιμές στο σύστημα, έτσι ώστε όταν αυτό τεθεί σε εφαρμογή να μην υπάρχουν οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα.

Οι πρακτικές αλλαγές στις λειτουργίες που αφορούν στον ΦΠΑ θα αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων και υποστηρικτικών εγγραφών, καθώς και τη δυνατότητα επικαιροποίησης κάποιων προσωπικών στοιχείων. Για παράδειγμα, ο  φορολογούμενος θα μπορεί να αιτηθεί για την έκδοση πιστοποιητικών, όπως είναι το πιστοποιητικό εκκαθάρισης φόρου (Tax Clearance-VAT only), πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο ΦΠΑ, καθώς και πιστοποιητικό διαγραφής από το Μητρώο ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πιστοποιητικά θα περιέχουν “QR code”, με το οποίο θα μπορεί να αναγνωριστεί η αυθεντικότητα του εγγράφου. Επιπρόσθετα, με το Tax For All  θα γίνονται ηλεκτρικά οι πληρωμές φόρων και παράλληλα θα τηρείται ιστορικό πληρωμών. Θα υποβάλλονται και ηλεκτρονικά τα αιτήματα επιστροφών φόρων και θα τηρείται ιστορικό και λεπτομέρειες του λογαριασμού.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν την ευκαιρία για άμεση επικοινωνία με το Τμήμα Φορολογίας, μέσω της υποβολής αιτημάτων και ερωτημάτων και παράλληλα θα μπορούν να υποβάλλουν και παράπονα.

Εντός του 2024, υπολογίζεται να τεθούν σε λειτουργία η δεύτερη και η τρίτη φάση του συστήματος. Μεταξύ άλλων, η δεύτερη φάση θα αφορά τον εταιρικό φόρο, τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε στις απολαβές και η τρίτη φάση τον φόρο στοιχημάτων και καζίνου, τον ειδικό φόρο πιστωτικών ιδρυμάτων και τα τέλη χαρτοσήμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τουρκία: Συνελήφθη ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία της Ακσενέρ

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία του κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Την τελευταία εξέλιξη επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν...

Πως θα βγει κυβέρνηση στην Ελλάδα – Το νέο σύστημα και οι έδρες

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων που δεν θα περάσουν το όριο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για να έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή θα καθορίσουν...

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Πιστόριους – Παραμένει στη φυλακή

Aπορρίφθηκε σήμερα από την ειδική επιτροπή της Πρετόρια η αίτηση πρόωρης αποφυλάκισης του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για ton φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου του...

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας, ποιήτρια και δημοσιογράφος Λένια Σοφοκλέους

Έφυγε η δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιήτρια, αγωνίστρια, Λένια Σοφοκλέους την Πέμπτη, στην Πάφο. Η Λένια με δύναμη ψυχής αγωνίστηκε θαρραλέα απέναντι στην ασθένεια που την ταλαιπωρούσε...

Κέρδη 1.29% στο ΧΑΚ – Στις 105,79 ο γενικός δείκτης – Άνοδος 4% για Τράπεζα Κύπρου

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Παρασκευή, με το Χρηματιστήριο να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 1,03%. Ωθούμενος κυρίως από τα κέρδη στους τίτλους της Τράπεζας...

Μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού οι εμβολιασμοί κατά COVID-19

Μόνο κατόπιν διευθέτησης τηλεφωνικού ραντεβού θα διενεργούνται οι εμβολιασμοί κατά της νόσου COVID-19 στα Εμβολιαστικά Κέντρα όλων των επαρχιών από την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW