13.9 C
Nicosia
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 | 12:50

ΥΠΟΙΚ: Εξαιρετικής σημασίας η 18η θέση στον δείκτη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων

Εξαιρετικής σημασίας, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, την άνοδο της Κύπρου από την 68η στη 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI Performance Index, ο οποίος καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πολύ σημαντικών, όπως αναφέρει, «για τις θέσεις εργασίας και εισοδημάτων ιδιαίτερα στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που ζούμε σήμερα». 

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΟΙΚ σε γραπτή του δήλωση τονίζει πως αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία, αλλά «αποτελούν επιστέγασμα των πολιτικών μας και την υλοποίηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης ΄Όραμα 2035΄ το οποίο έχουμε σχεδιάσει και υιοθετήσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας».

«Των πολιτικών που δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή που συγκρατούν την αύξηση της ανεργίας την ώρα της κρίσης και των πολιτικών που αυξάνουν τα εισοδήματα ή έστω τα συγκρατούν την ώρα της κρίσης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες με τις ξένες άμεσες επενδύσεις να αυξάνονται το 1ο εξάμηνο του 2022 στην Κύπρο κατά 150% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (1ο εξάμηνο 2019).

Αναφέρει επίσης ότι οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό  600% (σε σύγκριση με το 2019) γεγονός που επιβεβαιώνει, όπως τονίζει, την επιτυχία του «Προγράμματος Προσέλκυσης Επιχειρήσεων» και για προώθηση της χώρας ως ένας ανερχόμενος τεχνολογικός κόμβος.

«Επιβεβαιώνει ότι αυτό το όραμα, με τις κατάλληλες πολιτικές που ακολουθούμε μετατρέπεται ραγδαία σε πραγματικότητα», υπογραμμίζει.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι «είναι η ίδια περίοδος που η χώρα μας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 6%, κατά περίπου 30% δηλαδή μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ».

Είναι επίσης η ίδια περίοδος, όπως προσθέτει, «που κατά κανόνα σημειώνονται στις πλείστες χώρες υποβαθμίσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, που η Κύπρος κατάφερε πολύ σημαντική αναβάθμιση της οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, λόγω των επιδόσεων, της διαφοροποίησης και της ανθεκτικότητά της».

Επιπλέον, στη γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «αναμφίβολα διανύουμε ακόμη μια διεθνή οικονομική κρίση, που δοκιμάζει τις αντοχές μας όπως και της κάθε χώρας» και προσθέτει ότι «σε αυτή την κρίση στηρίξαμε και στηρίζουμε με 350 εκ. ευρώ τους συμπολίτες μας λόγω του πληθωρισμού και την αύξηση της τιμής της ενέργειας».

«Και αυτό πέραν της στήριξης των 3 δις ευρώ την περίοδο της πανδημίας», αναφέρει και σημειώνει πως η Κυβέρνηση στήριξε «γιατί αντισταθήκαμε στο λαϊκισμό και προνοήσαμε να μπορούμε να στηρίξουμε την ώρα της ανάγκης».

Ο κ. Πετρίδης σημειώνει περαιτέρω ότι «η απάντηση στην κρίση, στη συγκράτηση της ανεργίας, ειδικά εν καιρώ πληθωρισμού, δεν είναι ούτε οι φωνασκίες, ούτε οι αφορισμοί», αλλά «οι σοβαρές πολιτικές προσέλκυσης πραγματικών επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης» και «σε αυτά που καταγράφει ο εν λόγω δείκτης, οι στατιστικές της ΕΕ και οι Οίκοι αξιολόγησης».

«Σε αυτές τις πολιτικές είμαστε προσηλωμένοι για να μην ξανανιώσουμε την ύφεση, την ανεργία και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οδηγίες για ετοιμασία έκθεσης με μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Σχετική έκθεση για μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα αναμένεται να υποβληθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως ανέφερε ο ίδιος σε σημερινές δηλώσεις...

«Το θράσος δεν έχει όρια» απαντά ο ΠτΔ για αντιδράσεις στα κατεχόμενα για ψήφισμα ΣΑ

Ικανοποίηση εξέφρασε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ,...

Ελληνική Τράπεζα: Υπηρεσία Μεταφοράς Στεγαστικού Δανείου με επιλογή σταθερού επιτοκίου

Ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις η Ελληνική Τράπεζα, πέραν των εναλλακτικών καναλιών που διαθέτει για την έξυπνη εξυπηρέτηση των πελατών της, προσφέρει και πληθώρα επιλογών...

Ανδραβίδα: Υποβρύχιο ρομπότ και ωκεανογραφικό στις έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Φάντομ

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Φάντομ, Ευστάθιου Τσιτλακίδη που κατέπεσε χθες νότια από το Κατάκολο, ενώ είχε ξεκινήσει...

Εργασιακά θέματα, συζήτησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με την ηγεσία της ΣΕΚ

Θέματα που αφορούν την ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την τηλεργασία, τις συλλογικές συμβάσεις και την εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, συζήτησε το...

H γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% το 2022

Η γαλλική οικονομία απέφυγε τη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2022, παρά τον πληθωρισμό που ανάγκασε τα νοικοκυριά να μειώσουν τις δαπάνες και αναπτύχθηκε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW