18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 20:51

ΥΠΟΙΚ: Εξαιρετικής σημασίας η 18η θέση στον δείκτη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων

Εξαιρετικής σημασίας, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, την άνοδο της Κύπρου από την 68η στη 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI Performance Index, ο οποίος καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πολύ σημαντικών, όπως αναφέρει, «για τις θέσεις εργασίας και εισοδημάτων ιδιαίτερα στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που ζούμε σήμερα». 

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΟΙΚ σε γραπτή του δήλωση τονίζει πως αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία, αλλά «αποτελούν επιστέγασμα των πολιτικών μας και την υλοποίηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης ΄Όραμα 2035΄ το οποίο έχουμε σχεδιάσει και υιοθετήσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας».

«Των πολιτικών που δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή που συγκρατούν την αύξηση της ανεργίας την ώρα της κρίσης και των πολιτικών που αυξάνουν τα εισοδήματα ή έστω τα συγκρατούν την ώρα της κρίσης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η Κύπρος κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες με τις ξένες άμεσες επενδύσεις να αυξάνονται το 1ο εξάμηνο του 2022 στην Κύπρο κατά 150% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (1ο εξάμηνο 2019).

Αναφέρει επίσης ότι οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό  600% (σε σύγκριση με το 2019) γεγονός που επιβεβαιώνει, όπως τονίζει, την επιτυχία του «Προγράμματος Προσέλκυσης Επιχειρήσεων» και για προώθηση της χώρας ως ένας ανερχόμενος τεχνολογικός κόμβος.

«Επιβεβαιώνει ότι αυτό το όραμα, με τις κατάλληλες πολιτικές που ακολουθούμε μετατρέπεται ραγδαία σε πραγματικότητα», υπογραμμίζει.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι «είναι η ίδια περίοδος που η χώρα μας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 6%, κατά περίπου 30% δηλαδή μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ».

Είναι επίσης η ίδια περίοδος, όπως προσθέτει, «που κατά κανόνα σημειώνονται στις πλείστες χώρες υποβαθμίσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, που η Κύπρος κατάφερε πολύ σημαντική αναβάθμιση της οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, λόγω των επιδόσεων, της διαφοροποίησης και της ανθεκτικότητά της».

Επιπλέον, στη γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «αναμφίβολα διανύουμε ακόμη μια διεθνή οικονομική κρίση, που δοκιμάζει τις αντοχές μας όπως και της κάθε χώρας» και προσθέτει ότι «σε αυτή την κρίση στηρίξαμε και στηρίζουμε με 350 εκ. ευρώ τους συμπολίτες μας λόγω του πληθωρισμού και την αύξηση της τιμής της ενέργειας».

«Και αυτό πέραν της στήριξης των 3 δις ευρώ την περίοδο της πανδημίας», αναφέρει και σημειώνει πως η Κυβέρνηση στήριξε «γιατί αντισταθήκαμε στο λαϊκισμό και προνοήσαμε να μπορούμε να στηρίξουμε την ώρα της ανάγκης».

Ο κ. Πετρίδης σημειώνει περαιτέρω ότι «η απάντηση στην κρίση, στη συγκράτηση της ανεργίας, ειδικά εν καιρώ πληθωρισμού, δεν είναι ούτε οι φωνασκίες, ούτε οι αφορισμοί», αλλά «οι σοβαρές πολιτικές προσέλκυσης πραγματικών επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης» και «σε αυτά που καταγράφει ο εν λόγω δείκτης, οι στατιστικές της ΕΕ και οι Οίκοι αξιολόγησης».

«Σε αυτές τις πολιτικές είμαστε προσηλωμένοι για να μην ξανανιώσουμε την ύφεση, την ανεργία και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!