19 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 22:07

Τα σχέδια στήριξης τερματίζονται τον ερχόμενο Οκτώβριο

Ο προϋπολογισμός του 2022 θα χαρακτηρίζεται από τη μετάβαση από την εποχή της στήριξης λόγω της πανδημίας στην ανάκαμψη, οποία θα υπερκαλύψει φέτος το χαμένο έδαφος του 2020, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρώδης και η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου τόνισε πως τα σχέδια στήριξης που οδήγησαν σε σχεδόν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, παρά την πανδημία Τ

«Αυτή τη στιγμή τη στιγμή έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2022», ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του στο περιθώριο προγεύματος εργασίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ με την οργάνωση Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη Φανερωμένη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 και εν μέρους του 2021 χαρακτηριζόταν εν μέρει από την στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, για να προσθέσει ωστόσο πως «αυτά τα προγράμματα έχουν ήδη αποδώσει».

«Έχει μειωθεί κατακόρυφα η ανεργία, οι δείκτες κατανάλωσης είναι πολύ ψηλά, οι συναλλαγές είναι πολύ ψηλά, ο τουρισμός έχει πάει καλύτερα απ’ ότι εκτιμάτο», είπε.

«Άρα», πρόσθεσε, «ο προϋπολογισμός του 2022 έχει ένα άλλο χαρακτηριστικό, είναι ο προϋπολογισμός που φεύγουμε από την στήριξη και πάμε στην ανάπτυξη, είναι γι’ αυτό που είναι αυξημένα κατά 10 με 12% οι αναπτυξιακές δαπάνες».

Διατύπωσε την προσωπική του εκτίμηση ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 θα ξεπεράσει το 5,5% και η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που θα υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος του 2020. Είπε ακόμη πως το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 4%

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ακόμη πως ο προϋπολογισμός του 2022 ενσωματώνει και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα δώσει θέσεις εργασίας στους νέους επιστήμονες όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη, τη ψηφιοποίηση της οικονομίας και τα άλλα αναπτυξιακά έργα που περιλαμβάνονται.

«Άρα είναι η ευκαιρία της Κύπρου, είναι η ευκαιρία της νέας γενιάς, είναι για τα παιδιά μας που πρέπει να γίνει, όχι μόνο η υλοποίηση των προϋπολογισμών, αλλά και των μεταρρυθμίσεων. Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με κονδύλια δεν έρχεται μόνο με λεφτά αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να το καταβάλουμε όλοι και αυτοί που το καταλαβαίνουν πρωτίστως είναι οι νέοι», είπε.

Στις δικές της δηλώσεις, η Υπουργός Εργασίας είπε πως η Κύπρος βρίσκεται σε σχεδόν σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης με την ανεργία να ανέρχεται στο 5,2%, προσθέτοντας ότι με την ανάπτυξη της οικονομίας οι συνθήκες θα είναι «πολύ καλύτερες».

Σε ερώτηση για τον τερματισμό των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως ο σχετικός νόμος προνοεί τον τερματισμό του στο τέλος Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τα σχέδια ήταν στοχευμένα σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα.

«Και μετά τον Οκτώβριο αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν άλλα σχέδια – και εργοδότησης και κατάρτισης – έτσι ώστε να μπορέσουμε μετά από 18 μήνες να τερματίσουμε την επιδότηση», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως αν και η οικονομία επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, υπάρχει ακόμη κάποιο πρόβλημα στα ξενοδοχεία και γενικά στην τουριστική βιομηχανία και πρόσθεσε η από τους 220.000 εργαζόμενους που επιδοτήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 «αυτή τη στιγμή έχουμε επιδοτήσεις σε πολύ μικρό αριθμό».

«Άρα εφόσον η οικονομία επανέρχεται, η ανεργία είναι στο 5,2% έχουμε μεγάλη αύξηση αναζήτησης προσωπικού άρα πιστεύουμε ότι για ακόμη 2 μήνες είναι ικανοποιητικός ο χρόνος για να συνεχίσουν τα σχέδια», είπε.

Εξάλλου, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως το χειμώνα θα συνεχιστεί το σχέδιο που βρίσκεται σε ισχύ όλα αυτά χρόνια που αφορά την αναστολή εργασιών στην τουριστική βιομηχανία, όπου δεν τερματίζεται η εργοδότηση υπαλλήλων αλλά συνεχίζουν με χειμερινή αναστολή εργασιών.

Για τους νέους, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως συνεχίζονται τα σχέδια εργοδότησης ανέργων που προκηρύχθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και οδήγησαν στην εργοδότηση 3.000 ανέργων.

«Σύντομα, ελπίζω τον επόμενο μήνα, θα ξαναπροκηρυχθούν αυτά τα σχέδια για να δώσουμε και σε επιστήμονες την ευκαιρία να εργοδοτηθούν και να αποκτήσουν και πείρα έτσι ώστε να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους και να είναι πιο εύκολη και προσβάσιμη η αγορά εργασίας», κατέληξε.

Εξάλλου, στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχάρη τους δύο Υπουργούς τους οποίους χαρακτήρισε ως τους στυλοβάτες και τους αρχιτέκτονες των σχεδίων στήριξης κατά την πανδημία.

«Ακόμη με την πανδημία να αποτελεί κίνδυνο ανά το παγκόσμιο, η Κύπρος καταφέρνει να δημιουργεί ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που θα ξεπεράσουν, μετά βεβαιότητας, το ποσοστό ύφεσης του 2020 με την ανεργία που έχει να ζήσουμε τέτοιο χαμηλό ποσοστό ανεργίας πολύ πριν το 2010», είπε, προσθέτοντας πως και εν μέσω ακόμα πανδημίας ουσιαστικά «έχουμε μια πλήρη απασχόληση».

Σημείωσε ακόμη πως σε αρκετούς τομείς το πρόβλημα δεν είναι ανεργία, αλλά η εξεύρεση εργαζομένων.

Αναφερόμενους στους νέους, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η Ευρώπη αλλά και η Κύπρος έχει προγραμματισμό για την νέα γενιά.

«Αλλά και η Κύπρος μέσα από τον προγραμματισμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και με σαφή κατεύθυνση την πράσινη οικονομία, μπορούμε να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο για τις σωστές και αξιοπρεπείς και με καλή αμοιβή θέσεις εργασίας για του νέους ανθρώπους» είπε.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος», κατέληξε «ότι κάθε αύριο θα είναι καλύτερο για τον τόπο μας, δουλεύουμε όλοι, έχουμε μια Κυβέρνηση στιβαρή, ξέρει από οικονομία, ξέρει από απασχόληση, ξέρει να παίρνει τα μηνύματα και της κοινωνίας αλλά και να προγραμματίζει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας με βάση το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι Τ/κ

Η τουρκική οικονομία πλέει τα λοίσθια και μαζί της συμπαρασύρει και το κατασκεύασμα της στα κατεχόμενα. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η λίρα, η...

Οι τριμερείς, οι τουρκικές απειλές και το πολιτικό πόκερ

Με ευκαιρία τη νέα τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που έγινε στην Αθήνα και των ανοικτών απειλών της Τουρκίας κατά της πρόθεσης της Λευκωσίας να...

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!