15.7 C
Nicosia
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 | 17:21

Συστάσεις ΚΕΒΕ στους εργοδότες για την απεργία της Πέμπτης

Όπως σας έχουμε πληροφορήσει με την εγκύκλιο μας ημερομηνίας 17/1/2023 ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν κατέστη δυνατό να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση για το θέμα της Α.Τ.Α.

Παρά τις εκκλήσεις του ΚΕΒΕ για αποφυγή απεργιών και συνέχιση του διάλογου οι συντεχνίες ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση τρίωρης απεργίας την Πέμπτη 26/1/2023 μεταξύ των ωρών 12.00μ.μ. – 3.00μ.μ.

Στόχος του ΚΕΒΕ είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες η αντικατάσταση του θεσμού της Α.Τ.Α. με ένα πιο σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο μηχανισμό ο οποίος να βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας όπως αυτή προσδιορίζεται από την αύξηση του Α.Ε.Π. σε πραγματικούς όρους διασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Προκειμένου να δοθεί χρόνος σε διάλογο το ΚΕΒΕ αποδέχτηκε, για όσες επιχειρήσεις ή οργανισμούς που παραχωρούν την Α.Τ.Α, τη συνέχιση της καταβολής του 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με βάση τον οποίο το συνολικό ποσοστό Α.Τ.Α από 1/1/2023 αυξάνεται από 2.56% σε 7.03% επί του βασικού μισθού.

Μέχρι την επανέναρξη και ολοκλήρωση του διαλόγου με νέα συμφωνία για ρύθμιση του θεσμού μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων, το ΚΕΒΕ καλεί όλα τα μέλη του να μην προβαίνουν σε μονομερή συμφωνία με τις Συντεχνίες.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26/1/2023

 1. Με βάση το Σύνταγμα κατοχυρώνεται το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται ελεύθερα και να συμμετέχουν σε συλλογική αποχή από την εργασία τους. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν στην απεργία δεν πρέπει να έχουν οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στην απασχόληση τους.
 2. Ο εργοδότης δεν καταβάλει οποιαδήποτε αμοιβή στους εργοδοτούμενους για τις ώρες που απεργούν σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο και την σχετική νομολογία.
 3. Το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με το Σύνταγμα. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να έχουν όλες τις διευκολύνσεις για να εργαστούν. Οι εργαζόμενοι έχουν τόσο το δικαίωμα της απεργίας όσο και το δικαίωμα της εργασίας.
 4. Με βάση τον νόμο περί Συντεχνιών:

α.     Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι απεργοί προβαίνουν σε ειρηνική διαμαρτυρία στον τόπο που πραγματοποιείται η εργατική διαφορά.

β.     Απαγορεύεται η χρήση βίας, ο εκφοβισμός από οποιονδήποτε για να εξαναγκάσει οποιοδήποτε πρόσωπο είτε να εργαστεί είτε να συμμετέχει στην απεργία.

γ.     Στην περίπτωση που επιχειρήσεις ή οργανισμοί εμπίπτουν στη κατηγορία «Καθορισμένες Ουσιώδεις Υπηρεσίες» θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με τις Συντεχνίες για εγκαθίδρυση και λειτουργία «ελάχιστο όριο υπηρεσίας» η οποία είναι αναγκαία τόσο για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών του πληθυσμού όσο και για την αποτροπή ανεπανόρθωτων ζημιών

«Ουσιώδεις υπηρεσίες» σημαίνει υπηρεσίες η διακοπή των οποίων θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τη προσωπική ασφάλεια ή υγεία του συνόλου ή μέρους του πληθυσμού και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για:

 • Την εξασφάλιση συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
 • Την εξασφάλιση υδατοπρομήθειας για σκοπούς ύδρευσης
 • Την εξασφάλιση λειτουργίας τηλεπικοινωνιών
 • Την ασφαλή λειτουργία των αερομεταφορών και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας
 • Την λειτουργία των νοσοκομείων
 • Την λειτουργία των φυλακών
 • Την επιδιόρθωση ή συντήρηση του εξοπλισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών

εγκαταστάσεων της ΕΦ, της Αστυνομίας & Πυροσβεστικής

 • Την ασφάλεια λειτουργίας της λιμενικής κίνησης.

Για υποβολή ερωτήσεων, διευκρινήσεων ή καθοδήγηση σε σχέση με την απεργία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στο τηλ. 22889880.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χριστοδουλίδης: Τι είπε στην τελική προεκλογική συγκέντρωση στους ψηφοφόρους (φωτό)

Το μήνυμα ότι «θα είμαι Πρόεδρος για όλους τους Κυπρίους» θέλησε να στείλει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην Παγκύπρια Τελική...

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ : Κρίσιμη εβδομάδα για όλους – Στενό “πρέσιγκ” στους ψηφοφόρους – Ποια τα σίγουρα δεδομένα

Κρίσιμη και καθοριστική για το αποτέλεσμα της κάλπης της 5ης Φεβρουαρίου, θεωρούν όλα τα επιτελεία, αλλά και ο πολιτικός κόσμος, την τελευταία εβδομάδα της...

Τουρκία: Πάνω από 900 παραβιάσεις σε έναν μήνα – Γιατί «καίγεται» για τα F16 ο Ερντογάν

Κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της  Ελλάδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  που βλέπει πως προεκλογικά, τίποτα δεν πάει όπως θα ήθελε, τουλάχιστον ως προς...

Masterworks: Το νέο χρηματιστήριο έργων τέχνης

Ένας πρίγκιπας του Λιχτενστάιν και μια ομάδα στελεχών επενδυτικής τραπεζικής δημιουργούν ένα «χρηματιστήριο έργων τέχνης», ποντάροντας στο ότι επενδυτές θα αγκαλιάσουν τους πίνακες ως...

Σεισμός στο Ιράν: Τουλάχιστον 3 νεκροί – Ξεπερνούν τους 300 οι τραυματίες

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 300 και πλέον τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε χθες...

Πακιστάν: Σκάφος ανατράπηκε σε λίμνη – 10 παιδιά νεκρά

Δέκα παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά σήμερα, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε σε λίμνη στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχο της τοπικής αστυνομίας. Σύμφωνα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW