33.2 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Σεπτέμβριος 2023 | 13:34

Συστάσεις ΚΕΒΕ στους εργοδότες για την απεργία της Πέμπτης

Όπως σας έχουμε πληροφορήσει με την εγκύκλιο μας ημερομηνίας 17/1/2023 ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν κατέστη δυνατό να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση για το θέμα της Α.Τ.Α.

Παρά τις εκκλήσεις του ΚΕΒΕ για αποφυγή απεργιών και συνέχιση του διάλογου οι συντεχνίες ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση τρίωρης απεργίας την Πέμπτη 26/1/2023 μεταξύ των ωρών 12.00μ.μ. – 3.00μ.μ.

Στόχος του ΚΕΒΕ είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες η αντικατάσταση του θεσμού της Α.Τ.Α. με ένα πιο σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο μηχανισμό ο οποίος να βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας όπως αυτή προσδιορίζεται από την αύξηση του Α.Ε.Π. σε πραγματικούς όρους διασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Προκειμένου να δοθεί χρόνος σε διάλογο το ΚΕΒΕ αποδέχτηκε, για όσες επιχειρήσεις ή οργανισμούς που παραχωρούν την Α.Τ.Α, τη συνέχιση της καταβολής του 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με βάση τον οποίο το συνολικό ποσοστό Α.Τ.Α από 1/1/2023 αυξάνεται από 2.56% σε 7.03% επί του βασικού μισθού.

Μέχρι την επανέναρξη και ολοκλήρωση του διαλόγου με νέα συμφωνία για ρύθμιση του θεσμού μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων, το ΚΕΒΕ καλεί όλα τα μέλη του να μην προβαίνουν σε μονομερή συμφωνία με τις Συντεχνίες.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 26/1/2023

 1. Με βάση το Σύνταγμα κατοχυρώνεται το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται ελεύθερα και να συμμετέχουν σε συλλογική αποχή από την εργασία τους. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν στην απεργία δεν πρέπει να έχουν οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στην απασχόληση τους.
 2. Ο εργοδότης δεν καταβάλει οποιαδήποτε αμοιβή στους εργοδοτούμενους για τις ώρες που απεργούν σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο και την σχετική νομολογία.
 3. Το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με το Σύνταγμα. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να έχουν όλες τις διευκολύνσεις για να εργαστούν. Οι εργαζόμενοι έχουν τόσο το δικαίωμα της απεργίας όσο και το δικαίωμα της εργασίας.
 4. Με βάση τον νόμο περί Συντεχνιών:

α.     Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι απεργοί προβαίνουν σε ειρηνική διαμαρτυρία στον τόπο που πραγματοποιείται η εργατική διαφορά.

β.     Απαγορεύεται η χρήση βίας, ο εκφοβισμός από οποιονδήποτε για να εξαναγκάσει οποιοδήποτε πρόσωπο είτε να εργαστεί είτε να συμμετέχει στην απεργία.

γ.     Στην περίπτωση που επιχειρήσεις ή οργανισμοί εμπίπτουν στη κατηγορία «Καθορισμένες Ουσιώδεις Υπηρεσίες» θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με τις Συντεχνίες για εγκαθίδρυση και λειτουργία «ελάχιστο όριο υπηρεσίας» η οποία είναι αναγκαία τόσο για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών του πληθυσμού όσο και για την αποτροπή ανεπανόρθωτων ζημιών

«Ουσιώδεις υπηρεσίες» σημαίνει υπηρεσίες η διακοπή των οποίων θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τη προσωπική ασφάλεια ή υγεία του συνόλου ή μέρους του πληθυσμού και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για:

 • Την εξασφάλιση συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
 • Την εξασφάλιση υδατοπρομήθειας για σκοπούς ύδρευσης
 • Την εξασφάλιση λειτουργίας τηλεπικοινωνιών
 • Την ασφαλή λειτουργία των αερομεταφορών και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας
 • Την λειτουργία των νοσοκομείων
 • Την λειτουργία των φυλακών
 • Την επιδιόρθωση ή συντήρηση του εξοπλισμού και των ηλεκτρομηχανολογικών

εγκαταστάσεων της ΕΦ, της Αστυνομίας & Πυροσβεστικής

 • Την ασφάλεια λειτουργίας της λιμενικής κίνησης.

Για υποβολή ερωτήσεων, διευκρινήσεων ή καθοδήγηση σε σχέση με την απεργία μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στο τηλ. 22889880.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Φρενάρει ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υποχώρησε στο 4,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο από 5,9% τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ένα εθνικό ποσοστό περίπου...

Νέες καταστροφές σε Βόλο και Πήλιο – Και ο στρατός στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών

Νέες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία Elias στον Βόλο και το Πήλιο. Κατόπιν απόφασης της Αστυνομίας, έχει απαγορευθεί από χθες Τετάρτη το απόγευμα η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Από χθες...

Ντάμπο, το εντυπωσιακό σπάνιο χταπόδι της αβύσσου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα χταπόδια του γένους Grimpoteuthis είναι περισσότερο γνωστά ως χταπόδια Ντάμπο λόγω των μεγάλων πτερυγίων, που προβάλλουν από την κορυφή του σώματός τους, τα...

Για το έργο του Συνδέσμου “Προμηθέας” ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Ο ρόλος και το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου "Προμηθέας" ως προς την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και...

Πάτησε γκάζι ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Γκάζι πάτησε για δεύτερο μήνα ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις τιμών τις οποίες μάχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας με την προσέγγιση των...

Κατηφορίζει κι άλλο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ευρωζώνη

Μικρή πτώση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελική έκθεσή της που δημοσιεύθηκε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW