20.8 C
Nicosia
Κυριακή 25 Φεβρουάριος 2024 | 13:34

Συνταξιοδοτικό: Εμμένει στις θέσεις το Υπ.Οικονομικών – Τα κόμματα ζητούν τροπολογίες

Δεν αλλάζει η θέση του Υπουργείου Οικονομικών επί των βασικών σημείων του νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του δημοσίου, παρά τις ενστάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και άμεσα επηρεαζόμενων. Την ίδια ώρα κοινοβουλευτικά κόμματα ανέφεραν ότι θα προχωρήσουν σε τροπολογίες.

Το Υπουργείο Οικονομικών που παρέστη στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Οικονομικών την Δευτέρα, ανέφερε ότι τίποτα δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.

Παράλληλα παραμένουν τα αγκάθια που αφορούν συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί (ΣΥΠ) που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, ζητήματα αναδρομικής εφαρμογής του νόμου για συνταξιούχους που μένουν εκτός, αλλά και η δυνατότητα των υπάλληλων της ΑΗΚ να επιλέξουν αν θα ενταχθούν σε αυτό το Ταμείο ή αν θα παραμείνουν στο παλιό. 

Επίσης συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δοθούν ενισχυμένες αρμοδιότητες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συνταξιοδοτικού Ταμείου, ώστε οι επενδύσεις που θα γίνονται από αυτό να είναι προς όφελος της ευρωστίας του Ταμείου.

Η Νάγια Συμεωνίδου εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι άτυπη, αφού στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν πρόνοιες για τον τρόπο λειτουργίας της. Ωστόσο, ανέφερε, ότι ύστερα από την σχετική συμφωνία που υπογράφηκε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία θέσπισης κανόνων λειτουργίας της.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Σταύρος Κούρρης εξέφρασε την άποψη ότι οι Συμβασιούχοι Αξιωματικοί πρέπει να είναι μέλη του σχεδίου, ωστόσο ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα καλύπτονται οι οικονομικές απώλειες που θα έχουν, εφόσον δεν εφαρμόζεται το δικαίωμά τους για δύο τριετείς ανανεώσεις της σύμβασής τους.

Εργοδότες και εργοδοτούμενοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα καταβάλλουν στο ειδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που θα δημιουργηθεί  ποσοστό 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους.

Κάπου 16.000 εργαζόμενοι αναμένεται να ενταχθούν στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο. Στο σχέδιο εντάσσονται όλοι οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν σε μόνιμη θέση μετά την 1.10.2011. Επίσης οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου υπάλληλοι αορίστου χρόνου, οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και οι απόφοιτοι Δασικού Κολλεγίου που απασχολουνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο θα εντάσσονται οι μόνιμοι υπάλληλοι από την ημερομηνία διορισμού τους σε μόνιμη θέση. Επίσης οι συμβασιούχοι που υπηρετούν κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου. Εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου και ειδικοί αστυνομικοί θα ενταχθούν στο σχέδιο μελλοντικά, από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης απασχόλησής τους σε αορίστου χρόνου ή κατά την ημερομηνία μονιμοποίησης τους ως ειδικοί αστυνομικοί.

Πρόβλημα προκύπτει με ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που έχουν μονιμοποιηθεί μετά την 30η Σεπτεμβρίου του 2011 και αφυπηρέτησαν πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2021, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό για εφάπαξ και κρατική σύνταξη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Αφυπηρετήσαντων Δημοσίου (ΕΔΑΣΩΔ) Γιάννης Τριταίος εξέφρασε τη λύπη του που για τέταρτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών δεν έλαβαν καμιά θετική απάντηση στο αίτημά τους από το Υπουργείο Οικονομικών. Ανέφερε ότι ζήτησαν αναδρομικότητα του νόμου από 1.10.2011, ώστε να πάρουν οι ίδιοι κρατική σύνταξη και εφάπαξ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό και όπως είπαν, 182 οικογένειες που αφυπηρέτησαν πριν από την ψήφιση του νόμου θα μείνουν χωρίς κανένα ωφέλημα.

Η συζήτηση του Νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα και όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναπόφευκτα το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί σύντομα στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Παράλληλα είπε ότι μετά από εννέα χρόνια διαβουλεύσεων της Κυβέρνησης με τους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, αφού με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, Συμβασιούχοι Υπαξιωματικοί θα είναι σε χειρότερη θέση απ’ ότι ήταν στο παρελθόν, ενώ θα πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα που αφορά την περίληψη στο σχέδιο κάποιων οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011 και αφυπηρέτησαν πριν το 2021 και να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις ως προς το κατά πόσον θα εποπτεύουν το Ταμείο οι συντεχνίες.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο κλείνει μια τεράστια εκκρεμότητα και θα εντάξει κατηγορίες υπαλλήλων. Όσον αφορά το θέμα την αναδρομικής εφαρμογής ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει ειδική ρύθμιση για αυτούς που μένουν εκτός. Είπε επίσης ότι εντός του νομοσχεδίου η ημερομηνία κατά την οποία θα εφαρμόζεται η αναδρομικότητα θα πρέπει να είναι καθολική για όλους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης μιλώντας στην Επιτροπή, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων απαράδεκτη τη ρύθμιση για τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς και είπε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να έρθει με άλλη πρόταση, διαφορετικά θα εισάγουν τροπολογίες. Ζήτησε επίσης να γίνουν ρυθμίσεις για την αναδρομικότητα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι γενικά παραδεκτό ότι υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για ψήφιση του νομοσχεδίου για να καλυφθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Παράλληλα εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση που το Υπουργείο Οικονομικών, κλείνει όπως είπε, την πόρτα σε ομάδες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και που δεν προχωρούν οι αναμενόμενες διαβουλεύσεις. Ανέφερε ότι και το ΕΛΑΜ προτίθεται να προχωρήσει σε σχετικές τροπολογίες.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα επιλύσει ένα σοβαρό θέμα για πάνω από 16.000 εργαζόμενους. Ωστόσο εξέφρασε λύπη γατί παρά την προτροπή της Επιτροπής Οικονομικών προς το Υπουργείο Οικονομικών να διαβουλευτεί με τους άμεσα επηρεαζόμενους, η απάντηση του ΥΠΟΙΚ ήταν ότι παραμένει στις θέσεις του και δεν προχωρεί με διαβουλεύσεις.

Έκανε λόγο για πλήρη ασυνεννοησία ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΜ, με την κυβέρνηση να παραμένει, όπως είπε, πολιτικά εκτεθειμένη, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανεχθεί την ασυνεννοησία των Υπουργείων του για αυτό το σοβαρό θέμα. Αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων αξιωματικών και τον δημοσίων υπαλλήλων που αφυπηρέτησαν και όπως είπε δεν λαμβάνουν καμιά σύνταξη και ανέφερε ότι αναμένονται απαντήσεις για αναδρομική ισχύ του νόμου.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, μιλώντας στην Επιτροπή, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την αναλογιστική μελέτη για το σχέδιο, ενώ χαρακτήρισε ατόπημα να μην αναφέρεται στο νόμο η Επιτροπή Παρακολούθησης. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν υπερεξουσίες του κάθε Υπουργού για ένα ταμείο στο οποίο συνεισφέρει ο κόσμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ανθυποψήφια του Κασσελάκη – Πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου

Με εντάσεις, αιχμές και ευθείες βολές, αλλά και με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να έχουν φουντώσει, είναι σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα εργασιών του Συνερίου...

Βασιλιάς Κάρολος: Ετοιμάζει τον Ουϊλιαμ για την διαδοχή – Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του

Τον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, ξεκίνησε να προετοιμάζει για διάδοχό του ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς -σύμφωνα με τον βασιλικό εμπειρογνώμονα και συγγραφέα Τομ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!