29.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 | 12:47

Συνολικά 802 αιτήσεις, αξίας €200 εκατ. εγκρίθηκαν υπό το Σχέδιο Εστία

Συνολικά  802 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν υπό το Σχέδιο Εστία, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνει επίσης ότι εκκρεμεί σημαντικός αριθμός ενστάσεων σε αιτήσεις που απορρίφθηκαν, οι οποίες αξιολογούνται.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στο Σχέδιο Εστία υποβλήθηκαν 6.393 αιτήσεις. Από αυτές το 30% παρέμεινε ημιτελές, παρά τις επανειλημμένες παρατάσεις που δόθηκαν, ενώ 1% των αιτήσεων αποσύρθηκε από τους αιτητές. Συνεπώς, υποβλήθηκαν 4.374 πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις (69%).

Όπως καταδεικνύει και το υψηλό ποσοστό των μη πλήρως συμπληρωμένων αιτήσεων, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, η χαμηλότερη από την εκτιμώμενη συμμετοχή στο Σχέδιο Εστία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία ενός σημαντικού αριθμού δανειοληπτών να προβούν σε αποκάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών τους στοιχείων.

Από τις 4.374 πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 802 αιτήσεις ή το 18%. Συνολικά το 62% των συμπληρωμένων αιτήσεων (2.697 αιτήσεις) έχουν απορριφθεί, ενώ 17% (ή 759 αιτήσεις) κατατάσσονται ως μη βιώσιμα δάνεια. Περίπου 2% των αιτήσεων βρίσκονται υπό αξιολόγηση.

Βάσει εκτιμήσεων, οι 802 εγκεκριμένες αιτήσεις αντιστοιχούν σε ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τους λόγους για τους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις, αναφέρεται ότι όπως διαφάνηκε κατά τον έλεγχο ότι σημαντικός αριθμός αιτήσεων παρουσίαζαν ελλιπή στοιχεία ή παραστατικά (28% απορρίψεων) και συνεπώς παρέμειναν κι αυτές ημιτελείς (παρόλο που ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία δεν προσκομίστηκαν).

Η υπέρβαση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αποτελεί τον κυριότερο λόγο απόρριψης (32%), γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει, τουλάχιστον εν μέρει, κάποια οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης ή διακανονισμού των δανείων.

Η δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία είναι αυτή που σχετίζεται με την κύρια κατοικία (17%) όπως η απουσία εξακρίβωσης διαμονής στην κατοικία, περιπλοκότητες όπως χρήση της κατοικίας και για επαγγελματική στέγη, ή απουσία τίτλου ιδιοκτησίας / εναλλακτικού εγγράφου.  Ακόμη, για περίπου 3% των απορρίψεων η αξία της κύριας κατοικίας υπερέβαινε το κριτήριο των €350.000.

Τέλος, σημαντικός αριθμός απορρίψεων (16%) αφορούσε δάνεια που δεν κρίθηκαν επιλέξιμα για ένταξη στο Σχέδιο π.χ. δεν αποτελούσαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τις 30/9/2017, σύμφωνα με τους όρους του Σχεδίου.

Διευκρινίζεται ότι, για σκοπούς απλοποίησης της αξιολόγησης, για κάθε αίτηση ορίστηκε μόνο ένας λόγος απόρριψης.

Σημειώνεται τέλος, ότι τα πιο πάνω συνιστούν τα αποτελέσματα του Σχεδίου στο βασικό στάδιο της αξιολόγησης και πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης ενστάσεων, ο αριθμός των οποίων είναι σημαντικός. Ανακοίνωση με τα τελικά αποτελέσματα θα εκδοθεί με το πέρας της ολοκλήρωσης του σταδίου των ενστάσεων.

Το Σχέδιο Εστία εκπονήθηκε με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας και την άμβλυνση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.  Το σχέδιο προνοεί ότι στην αναδιάρθρωση σε χαμηλότερης αξίας δάνειο και εξυπηρέτησή του εις βάθος χρόνου συνδράμει το κράτος, οι πιστωτές και οι ίδιοι οι δανειολήπτες.

Η υποβολή αιτήσεων στο Σχέδιο Εστία διήρκεσε μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2019 και εκ νέου μεταξύ 1 – 15 Ιουνίου 2020, ενώ η διορία προσκόμισης δικαιολογητικών για την πλήρη συμπλήρωση των αιτήσεων παρατάθηκε δύο φορές, με τελική ημερομηνία τις 31 Ιουλίου 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πριν την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν πλησιάζει την κατάρρευση, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται...

Βιοκαρπέτ: Αύξηση τζίρου 54,69% με κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Σημαντική αύξηση τζίρου κατά 54,69% σημείωσε στο α’ εξάμηνο ο όμιλος Βιοκαρπέτ εμφανίζοντας επίσης μεγάλη αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων. Tα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,90...

Αναβιώνει η Κεντροαριστερά;

Του Μωυσή Λίτση Η εκλογική επιτυχία του SPD, λίγες εβδομάδες μετά την πρόσφατη επικράτηση του ομογάλακτου Εργατικού Κόμματος στις εκλογές στη Νορβηγία, ενισχύει τις ελπίδες...

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων στην Κρήτη- Εντός εβδομάδας η πλατφόρμα για 36-72 δόσεις

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Όπως δήλωσε ο υπουργός...

Σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην κρίση καυσίμων στη Βρετανία ο στρατός

Η βρετανική Κυβέρνηση ζήτησε από το στρατό της χώρας να είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στη διανομή καυσίμων στα πρατήρια, καθώς συνεχίζονται για...

Πυρκαγιά ξέσπασε στη Λεμεσό

Σε συναγερμό τέθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Λεμεσού το πρωί της Τρίτης 28/9. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!