15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 4:05

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη των τιμών κατοικιών

Συνεχίστηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 η ανάκαμψη στις τιμές κατοικιών, υποβοηθούμενη κυρίως από την εγχώρια αγορά, αλλά η συνεχής αύξηση του κατασκευαστικού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, διεθνώς, ενδεχόμενα να επηρεάσει αρνητικά και τη ζήτηση, στο μέλλον.

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) τον οποίο καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), κατέγραψε ελαφρώς επιταχυνόμενη αυξητική πορεία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Εν μέρει, την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με την ΚΤΚ, επηρεάζει και η συνεχής αύξηση του κατασκευαστικού κόστους (17,3% ετήσια αύξηση κατά το υπό εξέταση τρίμηνο).

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των κατασκευαστικών υλικών είναι εισαγόμενα στην Κύπρο, όπως τονίζει η ΚΤΚ, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρεάζουν το διεθνές εμπόριο αναμένεται να ωθήσουν το κατασκευαστικό κόστος ακόμη ψηλότερα».

«Αυτό, στο μέλλον, ενδεχόμενα να επηρεάσει αρνητικά και τη ζήτηση», υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΤΚ, σημειώθηκε τριμηνιαία αύξηση 1,3% σε σχέση με 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ σε ετήσια βάση ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) κατέγραψε αύξηση 2,6% σε σχέση με 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών προέρχονται κυρίως από την αγορά διαμερισμάτων και σε μικρότερο βαθμό από την αγορά οικιών.

Συγκεκριμένα, οι τιμές οικιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 1%, και σε τριμηνιαία βάση 0,7%, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 6,3% σε ετήσια βάση και 1,3% σε τριμηνιαία βάση.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι τιμές των διαμερισμάτων κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες, τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Η αγορά ακινήτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 συνέχισε να στηρίζεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της ΚΤΚ, οι συναλλαγές κατά το 2021 αφορούσαν κυρίως κατοικίες αξίας μεταξύ €100 – €300 χιλ., ένα μέρος της αγοράς που αφορά ειδικότερα τα νοικοκυριά για σκοπούς αγοράς πρώτης κατοικίας και εγχώριους επενδυτές για σκοπούς ενοικίασης.

Σημειώνει ότι η τάση προτίμησης των εγχώριων αγοραστών/επενδυτών για διαμερίσματα και μικρές κατοικίες, τόσο για σκοπούς στέγασης όσο και για σκοπούς επένδυσης, συνεχίζει να υποστηρίζει τις τιμές των κατοικιών.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, «έχει παρατηρηθεί ότι η κρατική επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα χαμηλά στεγαστικά επιτόκια αξιοποιούνται από νέα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν κύρια κατοικία».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «ώθηση στην αγορά δίνουν και οι εγχώριοι επενδυτές οι οποίοι, λόγω των σχετικά ψηλών ενοικίων που επικρατούν στην αγορά, επενδύουν σε ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, με σκοπό την ενοικίαση (buy-to-let)».

Ταυτόχρονα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι η ζήτηση από ξένους επενδυτές ανακάμπτει σιγά σιγά μετά την μείωση που κατέγραψε το 2020 με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) και το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Η αύξηση αυτή οφείλεται στην προσέλκυση επενδυτών που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην Κύπρο και να αποκτήσουν γραφεία αλλά και κατοικίες για τους υπαλλήλους τους (συνήθως εταιρείες υψηλής τεχνολογίας), καθώς και εκείνων που στοχεύουν στην απόκτηση μόνιμης άδειας παραμονής στην Κύπρο», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!