15.3 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 | 16:52

Συνεχίζουν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κυπριακή οικονομία

Η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να ανακάμπτει από το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, αν και η τουριστική δραστηριότητα εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 11η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας για την Κύπρο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην Έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, σημειώνεται, εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αν και αναμένεται σαφής βελτίωση για τα επόμενα χρόνια. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας έχει αντεπεξέλθει αρκετά ικανοποιητικά εν μέσω της πανδημίας.

Οι πιο πάνω επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκαμψης, ότι σταδιακά τα δημόσια οικονομικά θα παρουσιάσουν βελτίωση, καθώς και ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύρωστος παρά τις προκλήσεις.

Ανάγκη επισκόπησης για μακροοικονομικές ανισορροπίες
—————————————————
Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 12 κράτη-μέλη για τα οποία απαιτούνται εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για έλεγχο πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών, σύμφωνα με την Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με την Κύπρο, εντοπίζονται μακροοικονομικές ανισορροπίες σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, καθώς και με το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Η Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης είναι ένα μέτρο ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η φετινή Έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
————————————
Σε σχέση με το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου για το 2022 θα είναι υποστηρικτική σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα, όπως ήταν και οι Συστάσεις του Συμβουλίου.

Το κυπριακό ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι στις 24 Νοεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη φθινοπωρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την Ετήσια Επισκόπηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα Σχέδια Δημοσιονομικών Προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2022, συστάσεις πολιτικής για τη ζώνη του ευρώ και την πρόταση της Επιτροπής για κοινή έκθεση για την απασχόληση.

Σημειώνεται ότι, η δέσμη μέτρων βασίζεται στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις 2021, στις οποίες επισημαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μεταβαίνει από την ανάκαμψη στη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας όμως τώρα νέες προκλήσεις.

Οι γνωμοδοτήσεις για τα Σχέδια Δημοσιονομικών Προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, βασίζονται στις συστάσεις δημοσιονομικής πολιτικής που ενέκρινε το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2021. Λαμβάνουν υπόψη τη συνεχιζόμενη εφαρμογή, το 2022, της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να είναι επεκτατικός κατά την περίοδο 2020-2022.

Η Σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ, παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές στα κράτη μέλη της ευρωζώνης σχετικά με τα θέματα που επηρεάζουν τη λειτουργία της στο σύνολό της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νέα ιδιωτική κλινική στην Αγλαντζιά

Την περιβαλλοντική έγκριση έλαβε επίσης έργο που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία νέας ιδιωτικής κλινικής ημερήσιας νοσηλείας στην Αγλαντζιά. Η ανέγερση του έργου θα γίνει...

Η 3η δόση αδρανοποιεί την «’Ομικρον» λένε Pfizer, BioNTech

Μία ενθαρρυντική είδηση στη μάχη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού έρχεται από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech. Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες που συνεργάζονται...

Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Πέμπτη

Οι μονάδες δειγματοληψίας για rapid test που λειτουργούν μέσω του προγράμματος ελέγχου μόνο για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, θα βρίσκονται την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, στις...

Αρχίζει ξανά τις πτήσεις προς Ελλάδα, Βρετανία,Ρωσία, Λίβανο και Ισραήλ η Cyprus Airways

Η Cyprus Airways, η Κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία του εθνικού αερομεταφορέα, ξεκίνησε τις πωλήσεις εισιτηρίων για τον χειμώνα 2021/2022. Η κυπριακή αεροπορική εταιρεία...

Απάντηση ΑΚΕΛ στον Αβέρωφ για τη μεταρρύθμιση ΤΑ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υιοθετώντας την τακτική «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», προσπάθησε να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές παλινωδίες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαντά...

Ναι στη δεξίωση Ηνωμένων Εθνών για Στιούαρτ είπαν Αναστασιάδης και Τατάρ

Και οι δυο πλευρές έχουν ανταποκριθεί θετικά όσον αφορά την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών για διοργάνωση δεξίωσης στο Λήδρα Πάλας την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!