18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 21:37

Συνεχίζουν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κυπριακή οικονομία

Η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να ανακάμπτει από το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, αν και η τουριστική δραστηριότητα εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 11η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας για την Κύπρο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην Έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, σημειώνεται, εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αν και αναμένεται σαφής βελτίωση για τα επόμενα χρόνια. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας έχει αντεπεξέλθει αρκετά ικανοποιητικά εν μέσω της πανδημίας.

Οι πιο πάνω επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκαμψης, ότι σταδιακά τα δημόσια οικονομικά θα παρουσιάσουν βελτίωση, καθώς και ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύρωστος παρά τις προκλήσεις.

Ανάγκη επισκόπησης για μακροοικονομικές ανισορροπίες
—————————————————
Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 12 κράτη-μέλη για τα οποία απαιτούνται εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για έλεγχο πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών, σύμφωνα με την Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με την Κύπρο, εντοπίζονται μακροοικονομικές ανισορροπίες σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, καθώς και με το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Η Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης είναι ένα μέτρο ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η φετινή Έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
————————————
Σε σχέση με το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου για το 2022 θα είναι υποστηρικτική σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα, όπως ήταν και οι Συστάσεις του Συμβουλίου.

Το κυπριακό ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι στις 24 Νοεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη φθινοπωρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την Ετήσια Επισκόπηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα Σχέδια Δημοσιονομικών Προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2022, συστάσεις πολιτικής για τη ζώνη του ευρώ και την πρόταση της Επιτροπής για κοινή έκθεση για την απασχόληση.

Σημειώνεται ότι, η δέσμη μέτρων βασίζεται στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις 2021, στις οποίες επισημαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μεταβαίνει από την ανάκαμψη στη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας όμως τώρα νέες προκλήσεις.

Οι γνωμοδοτήσεις για τα Σχέδια Δημοσιονομικών Προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, βασίζονται στις συστάσεις δημοσιονομικής πολιτικής που ενέκρινε το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2021. Λαμβάνουν υπόψη τη συνεχιζόμενη εφαρμογή, το 2022, της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να είναι επεκτατικός κατά την περίοδο 2020-2022.

Η Σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ, παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές στα κράτη μέλη της ευρωζώνης σχετικά με τα θέματα που επηρεάζουν τη λειτουργία της στο σύνολό της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!