21.8 C
Nicosia
Τρίτη 19 Μάρτιος 2024 | 13:58

Συνάντηση ΕΒΕ Λευκωσίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ

Τα βασικά θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Λευκωσίας, έθεσε ενώπιον του Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ κ. Μιχάλης Μουσιούττας.

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Νεοφύτου με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΛ ανασκοπήθηκαν όλα σχεδόν τα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις της Λευκωσίας καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Κατά τη συνάντηση, που εντάσσεται στα πλαίσια της εποικοδομητικής συνεργασίας και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ΕΒΕΛ και ΔΗΣΥ, ο κ. Μουσιούττας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας, στην προώθηση μέτρων για αύξηση από το τραπεζικό σύστημα της ρευστότητας χρήματος στην αγορά, στην προώθηση μέτρων για υποβοήθηση των εξαγωγών, της βιομηχανίας και του εμπορίου, καθώς επίσης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία, τη δικαιοσύνη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Ειδική μνεία έγινε από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Λευκωσίας, για τον ενιαίο σχεδιασμό για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Αστικής Περιοχής Λευκωσίας που έγινε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ και κατατέθηκε ως Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης 2021 – 2027 από τους Δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάμιας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. Ο ενιαίος αυτός σχεδιασμός είπε ο κ. Μουσιούττας θα θέσει τέρμα στις κατακερματισμένες προσεγγίσεις που ταλαιπωρούν τη Λευκωσία για πολλές δεκαετίας και θα ενώσει τις δυνάμεις των Τοπικών Αρχών για αποδοτικότερη διαχείριση της πόλης.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας παρουσίασε το όραμα του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη της Λευκωσίας προκειμένου να καταστεί η πρωτεύουσα περιφερειακό κέντρο έρευνας, γνώσης και καινοτομίας βασιζόμενοι στον γνωσιακό και επιστημονικό τομέα, στους οποίους η Λευκωσία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της ύπαρξης των περισσοτέρων κέντρων έρευνας, νοσοκομείων και πανεπιστημίων στην Λευκωσία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρόσκληση, επανέλαβε τη θέση αρχής του Δημοκρατικού Συναγερμού πως η επιχειρηματικότητα είναι η αρχή της ανάπτυξης για ένα κράτος και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Νεοφύτου διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2ο εξάμηνο του 2021 θα είναι ένα καλό οικονομικό εξάμηνο, ενώ τόνισε ότι για το 2022 εκτιμά ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παρά τα όποια λάθη και παραλήψεις στην διαχείριση της πανδημίας, είπε, η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Κύπρος έχει την λιγότερη περίοδο σε lockdown στην Ευρώπη, είχε τους λιγότερους θανάτους στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού μετά τη Φιλανδία, είμαστε στην 4η θέση στην Ευρώπη όσο αφορά τους εμβολιασμούς, ενώ όλοι οι κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται σε λειτουργία, και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι πανευρωπαϊκά θα επέλθει πλήρης ανοσία πληθυσμού περί τα μέσα Ιουλίου.

Σε σχέση με τη στήριξη προς τις επιχειρήσεις, διατύπωσε τη θέση, πως η απότομη διακοπή των σχεδίων στήριξης προς κλάδους της οικονομίας που επλήγησαν από την Πανδημία θα έχει αρνητικές συνέπειες, διευκρινίζοντας πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισηγείται την επαναξιολόγηση της οικονομίας και την συνέχιση της στήριξης κλάδων όπως του τουρισμού.

Εκτενή αναφορά έγινε για τα θέματα των Κρατικών Εγγυήσεων, αλλά και του ταμείου Ανάκαμψης. Μέσα από το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δυνατό να διοχετευθούν στην Κυπριακή Οικονομία πέραν των 4 δις, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Και για τα δύο, όπως ανάφερε, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιας λειτουργικής Βουλής. Οι πολλές τροπολογίες από τη Βουλή και κυρίως αυτές που υποσκάπτουν και υποτιμούν τον εποπτικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρόσθεσε, δυσχεραίνουν κατά πολύ την έγκριση του προγράμματος των κρατικών εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημείωσε, επίσης ότι ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό, αφού μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μεταρρύθμιση του οικονομικού μοντέλου της κυπριακής οικονομίας. Σημαντική προϋπόθεση για έγκριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Κύπρο είναι η έγκριση μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν στη βουλή, όπως της δικαιοσύνης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υπηρεσίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας.

O Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διατύπωσε τη θέση πως η σταθερότητα, όχι μονό της οικονομίας αλλά του κράτους γενικά, εξαρτάται εν πολλοίς από την ίδια τη Βουλή και τη σύνθεση της. Ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα και ο ερασιτεχνισμός σε μια κατακερματισμένη Βουλή, κατέληξε μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της οικονομίας και του κράτους με εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα.

Τέλος, ο κος Μουσιούττας ευχαρίστησε τον κ. Αβέρωφ για την διαχρονική συνεργασία που έχει με το Επιμελητήριο Λευκωσίας για τα θέματα της επιχειρηματικότητας και την Ανάπτυξη της Λευκωσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Καταθέτουν εντός των ημερών οι δύο μοναχοί για τη Μονή Αββακούμ

Η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου συνεχίζει το έργο της για το θέμα της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι με τους δύο μοναχούς να...

Ελπίδα Υπ. Ενέργειας ότι το τερματικό θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2024

Την ελπίδα ότι το τερματικό στο Βασιλικό θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρία...

Στο Βέλγιο ο ΠτΔ – Δεν αποκλείεται κατ’ ιδίαν συνάντηση με Γκουτέρες

Στη Μπρουζ και στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπου θα προσφωνήσει την Τετάρτη το Κολλέγιο της Ευρώπης και θα συμμετάσχει την Πέμπτη στη Σύνοδο...

Αυστηρή απάντηση Λευκωσίας σε δηλώσεις Ερντογάν: «Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές»

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο, ότι δεν χωρούν αναχρονιστικές εγγυήσεις σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, είπε σήμερα ο...

Σταθερή η εμπιστοσύνη των Βρετανών στη βασιλική οικογένεια παρά τα σενάρια

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς έχουν διαβάσει τις θεωρίες συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τις δημόσιες υποχρεώσεις...

Νέα περιοδεία Μπλίνκεν σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ατζέντα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!