8.9 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 8:25

Συμβάσεις ύψους €12 εκ. σε Ομάδες Τοπικής Δράσης για ανάπτυξη αγροτικών περιοχών

Συνολικά 12 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε τέσσερεις Ομάδες Τοπικής Δράσης με στόχο την ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, με βάση σχετικές συμβάσεις που υπογράφηκαν την Τρίτη στο Υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, οι συβάσεις αφορούν την υλοποίηση των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Παρέμβασης «LEADER» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Συγκεκριμένα, οι Αναπτυξιακές Εταιρείες Κοινοτήτων Τροόδους, Λάρνακας και Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου «Αφροδίτη», θα λάβουν συνολικά το ποσό των 12 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Ο Υπουργός Γεωρίας Πέτρος Ξενοφώντος σημείωσε την «καλή δουλειά» των Ομάδων Τοπικής Δράσης που αντανακλάται στις τοπικές κοινωνίες.

«Είστε οι βραχίονες του Υπουργείου για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και μέσα από αυτή τη συμφωνία θα δούμε πιο στοχευμένα έργα που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των κατοίκων», είπε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Ξενοφώντος.

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι οι Ομάδες Τοπικής Δράσης υπέβαλαν αιτήσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από εξαμελή Επιτροπή και κατατάχθηκαν ανάλογα με τη βαθμολογία που έλαβαν.

Πρώτη, κατατάχθηκε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Τροόδους, η οποία θα λάβει το ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ, δεύτερη η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και Αμμοχώστου, η οποία θα λάβει 3 εκατ. ευρώ, τρίτη η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λεμεσού, η οποία θα λάβει το ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ και τέταρτη η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάφου «Αφροδίτη», η οποία θα λάβει 2,8 εκατ. ευρώ.

«Με έναν ορίζοντα πενταετίας θα αναμένεται η υλοποίηση έργων, τα οποία θα στηρίξουν τις κοινότητες και τις ομάδες των τοπικών πληθυσμών» πρόσθεσε ο κ. Γρηγορίου.

Οι εκπρόσωποι των Ομάδων Τοπικών Δράσεων αναφέρθηκαν στις εμπειρίες τους από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Εξήγησαν πως η στρατηγική που ακολουθούν για τα αναπτυξιακά τους έργα είναι «από κάτω προς τα πάνω», δηλαδή αρχίζουν από την τοπική κοινωνία.

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κοινοτήτων Τροόδους Πέτρος Χατζηκώστας ανέφερε πως στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους είχαν υλοποιήσει έργα αγροτουρισμού και έργα υποδομής, ιδιωτικά και δημόσια.

«Στοχεύουμε να εισάγουμε και άλλες δράσεις, όπως είναι για παράδειγμα δράσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για μικρές επενδύσεις, όπως είναι τα φροντιστήρια, τα οδοντιατρεία, τα κτήρια για φυσιοθεραπείες και γενικά έργα που χρειάζεται η περιοχή μας», είπε ο κ. Χατζηκώστας.

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας – Αμμοχώστου Βασίλης Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που έγιναν, οι οποίες βοήθησαν να εισακουστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες των αγροτικών περιοχών. Έκανε αναφορά και σε ένα συγκεκριμένο έργο που υλοποιήθηκε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο στον Άγιο Θεόδωρο, στο οποίο η συμβολή της Αναπτυξιακής ήταν καθοριστικής σημασίας γεγονός που ικανοποίησε την κοινότητα.

Εκ μέρους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού μίλησε ο Διευθυντής της Ράκης Πιερίδης, ο οποίος και εξήγησε πως η προηγούμενη προγραμματική περίοδος διεξήχθη κάτω από αρκετές δυσκολίες, τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και λόγω του κορωνοϊού.

«Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως στη νέα προγραμματική περίοδο έχουμε συμπεριλάβει έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ενώ έχουμε προσθέσει και έργα τα οποία αφορούν νέους, πρόκειται δηλαδή για στοχευμένες δράσεις. Κατά τη γνώμη μου θεωρώ κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα εφαρμοστούν με μεγάλη επιτυχία οι Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης LEADER», είπε ο κ. Πιερίδης.

Επίσης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου «Αφροδίτη» Μάριος Ιωάννου, είπε πως η εφαρμογή της Στρατηγικής του εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ζήτησε, ωστόσο, περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά την απορρόφηση. Δηλαδή, είπε, όταν εγκρίνεται το έργο ενός ιδιώτη ή της Επαρχιακής Διοίκησης, να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσει ή να υλοποιηθεί το έργο. Αυτό θα βοηθήσει τις Αναπτυξιακές Εταιρείες να μην χάνουν κονδύλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτό είναι το σχέδιο του Νετανιάχου για τον έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της Κυβέρνησής του το σχέδιό του, σε αδρές γραμμές, για τον έλεγχο στη Λωρίδα της...

Σύννεφα και άνοδος της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο σταδιακά θα παρατηρηθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Κατά διαστήματα θα εμφανίζονται και...

Πρόταση Νόμου Αννίτας για Επιστολική Ψήφο

Πρόταση Νόμου για Επιστολική Ψήφο, κατέθεσε η Αννίτα Δημητρίου, με σκοπό την ψήφιση εξ αποστάσεως. Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι στον σύγχρονο κόσμο του...

Europol: Συλλήψεις για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λαθρεμπορίας μεταναστών

Η γερμανική Αστυνομία με τη βοήθεια των γαλλικών και των βελγικών αρχών πιστεύεται ότι κατάφερε σημαντικό πλήγα για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λαθρεμπορίας μεταναστών...

Βουλή: Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της ΡΑΕΚ – Βουλευτές ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας

Το ζήτημα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας, επανέφεραν βουλευτές, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής...

Ανοδικά κινήθηκε το ΧΑΚ

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη. Ο Γενικός του Δείκτης διαμορφώθηκε στις 142,35 μονάδες, με κέρδη 0,10%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!