16.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 7:59

Στόχος η διόρθωση της στρέβλωσης που μείωσε τα εισοδήματα χαμηλοσυνταξιούχων, λέει η Α. Ανθούση

Τη στρέβλωση που προέκυψε από τις αυξήσεις στις συντάξεις, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων, σκοπεύουν να διορθώσουν τα νέα μέτρα στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση την Τετάρτη. Τα μέτρα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, την Πέμπτη.

«Αποκαθιστούμε την όποια απώλεια εισοδήματος προέκυψε εξαιτίας των αυξήσεων στις συντάξεις. Στόχος μας, να μην μειώνεται ποτέ το συνολικό εισόδημα κανενός χαμηλοσυνταξιούχου», ανέφερε.

Το Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα προβλέπει την παραχώρηση μηνιαίου επιδόματος σε συνταξιούχους και νοικοκυριά συνταξιούχων με ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, και συγκεκριμένα με συνολικό επίδομα του προηγούμενου έτους (περιλαμβανομένων της σύνταξης, των τόκων από καταθέσεις, των ενοικίων, κτλ) που δεν υπερβαίνει τις €10.324 για μονήρες νοικοκυριό ή τις €15.486 για περιπτώσεις ζεύγους, ετησίως.

Όμως, σημείωσε η Υφυπουργός, τον Ιανουάριο του 2022 το ποσό του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων μειώθηκε, λόγω κυρίως της παραχώρησης το 2021 αύξησης ύψους 4,58% στις βασικές συντάξεις. Επειδή ακριβώς το Σχέδιο λάμβανε διαχρονικά τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου, δεν έγινε ταυτόχρονη αναπροσαρμογή στο Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων, εφόσον κατά την παραχώρηση του το 2021 λήφθηκαν υπόψη τα εισοδήματα του 2020.

«Αποτέλεσμα αυτού, τον Ιανουάριο του 2022 και δεδομένου ότι το Επίδομα κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων όπου, όπως σας έχω αναφέρει, στα εισοδήματα συμπεριλαμβάνεται και το εισόδημα από συντάξεις, πέραν των όποιων άλλων εισοδημάτων, υπήρξαν οι ανάλογες προσαρμογές που προβλέπονται από το ισχύον Σχέδιο αναφορικά με το παρεχόμενο Επίδομα. Από αυτή την προσαρμογή επηρεάστηκαν περίπου 25 χιλιάδες δικαιούχοι», σημείωσε.

Γι` αυτό, είπε, με άμεση ισχύ, στο Σχέδιο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος η σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων του τρέχοντος έτους καταβολής επιδόματος και τα άλλα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, σε όλους τους δικαιούχους επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου που έχουν μείωση του επιδόματος για το έτος 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του έτους 2021, λόγω αύξησης της σύνταξης κατά το 2021 ή αύξησης των ετήσιων εισοδημάτων κατά το ίδιο έτος μέχρι €120, θα παραχωρηθεί επιπλέον μηνιαίο επίδομα για το έτος 2022 ίσο με το ποσό επιδόματος που λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2021, νοουμένου ότι ήταν δικαιούχοι σύνταξης καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 2021 και δεν υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση εισοδημάτων ή σύνθεσης του νοικοκυριού σε μετέπειτα επανεξέταση της αίτησης, ανακοίνωσε. Σύμφωνα με την Υφυπουργό, οι επηρεαζόμενοι ανέρχονται σε 17.720 περιπτώσεις.

Επιπρόσθετα, στους δικαιούχους επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου που έχει προκύψει αποκοπή του επιδόματος λόγω αύξησης των εισοδημάτων που προκύπτει λόγω της αύξησης της σύνταξης το έτος 2021, θα παραχωρηθεί επιπλέον μηνιαίο επίδομα για το 2022 ίσο με το ποσό επιδόματος που λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2021, νοουμένου ότι ήταν δικαιούχοι σύνταξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2021 και δεν υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση εισοδημάτων ή σύνθεσης του νοικοκυριού σε μετέπειτα επανεξέταση της αίτησης. Αυτές οι περιπτώσεις ανέρχονται σε 737, ανακοίνωσε.

Η κ. Ανθούση σημείωσε ότι το συνολικό μηνιαίο εισόδημα, μαζί με το μηνιαίο επίδομα δεν θα υπερβαίνει τα αντίστοιχα καθορισμένα όρια, τα οποία ανέρχονται σε €834 για μονήρες άτομο και €1.271 για ζεύγος. Πρόσθεσε επίσης ότι η καταβολή της διαφοράς θα παραχωρείται σε μηνιαία βάση, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο 2022, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι το τέλος του έτους 2022.

Το συμπληρωματικό επίδομα δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των συνολικών εισοδημάτων για καθορισμό των αντίστοιχων καθορισμένων ορίων, είπε.

Παράλληλα, η Υφυπουργός είπε ότι έχει υιοθετηθεί ένα πάγιο αίτημα των χαμηλοσυνταξιούχων, να εξαιρείται το ποσό της φοιτητικής χορηγίας που αποκτήθηκε από τα μέλη του κάθε νοικοκυριού από τον υπολογισμό του εισοδήματος, για σκοπούς επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου και πασχαλινού επιδόματος, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022

Από αυτή την απόφαση επηρεάζονται περίπου 18.457 νοικοκυριά, που είναι ενταγμένα στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα περιλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η δαπάνη για την υλοποίηση της ανέρχεται περίπου στα €6 εκατομμύρια, ανεβάζοντας την ετήσια δαπάνη για το 2022 στα €96.000.000 με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, σημείωσε η κ. Ανθούση.

Τέλος, σημείωσε ότι η σημερινή αναθεώρηση του Σχεδίου ελάχιστου συνολικού εισοδήματος για χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι η πρώτη. Από το 2016 και όταν οι οικονομικές συνθήκες το είχαν επιτρέψει με την έξοδό μας από το μνημόνιο, το Σχέδιο έχει αναθεωρηθεί  τρεις φορές, (2016 , 2019 και 2020) αυξάνοντας το μέγιστο μηνιαίο επίδομα και διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν συνολικά εισοδήματα που υπερβαίνουν το όριο της φτώχειας.

Πασχαλινό Επίδομα

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος ύψους €190 με την ταυτόχρονη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους.

«Αυξάνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη πασχαλινού επιδόματος, προκειμένου να συμπεριλάβουμε 5.000 επιπλέον συμπολίτες μας χαμηλοσυνταξιούχους. Στόχος μας, να ενισχύσουμε το επίπεδο διαβίωσης όσων έχουν πραγματικά ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες», είπε η κ. Ανθούση.

Ως εκ τούτου, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται στις €7.000 από €6.500 για μονήρες νοικοκυριό και στις €12.000 από €11.000 για νοικοκυριό δύο συνταξιούχων. Από τη διεύρυνση του εισοδηματικού ορίου, επωφελούνται συνολικά 5.151 άτομα, τα οποία είτε είχαν απωλέσει το δικαίωμά τους σε Πασχαλινό Επίδομα λόγω αύξησης των συντάξεών τους για το έτος 2021 (2.460 περιπτώσεις),  είτε είναι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων (2.591 περιπτώσεις), οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, περιλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Όπως είπε, η πρόσθετη δαπάνη από την αύξηση του εισοδηματικού ορίου ανέρχεται στα €0,9 εκατομμύρια, και αποτελεί 25% αύξηση του υφιστάμενου προϋπολογισμού €3,7εκ. Ο αριθμός των δικαιούχων είναι συνολικά 18.822 ή 38% περισσότεροι από το 2021.

«Ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι αποτελούν μια ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, όπως και το ότι η αγοραστική αξία των εισοδημάτων τους πλήττεται από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε λάβει αυτά τα νέα μέτρα στήριξης», είπε η Υφυπουργός, «έχοντας απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που έχουν δημιουργηθεί μετά και από τις έντονες πληθωριστικές τάσεις που παρουσιάζονται αυτή την εποχή, οι οποίες έχουν ενταθεί και ένεκα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!