38.7 C
Nicosia
Παρασκευή 14 Ιούνιος 2024 | 11:27

Στο BBB+, από BBB, αναβάθμισε την Κύπρο ο Scope, σταθερές οι προοπτικές

Στο BBB+, από BBB, αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο γερμανικός οίκος Scope Ratings GmbH, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Η αναβάθμιση, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, οφείλεται στα στέρεα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Κύπρου, στις πολύ ευνοϊκές δημοσιονομικές προοπτικές της και στην πορεία του δημόσιου χρέους της, καθώς και στη μείωση των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα.

Προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία, όπως υπογραμμίζει, αποτελούν η μικρή, ανοικτή κυπριακή οικονομία, το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο αυξημένος δανεισμός.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την άποψη του Scope ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις της Κύπρου είναι ισορροπημένοι κατά τους επόμενους 12 μέχρι 18 μήνες.

Ο Scope επιβεβαίωσε επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου στο S-2 με σταθερή προοπτική τόσο σε τοπικό όσο και σε ξένο νόμισμα.

Ειδικότερα, ο γερμανικός οίκος αναφέρει ότι η απόφαση του να αναβαθμίσει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Κύπρου σε BBB+ από BBB αντανακλά την «πολύ ευνοϊκή πορεία του δημόσιου χρέους, η οποία έχει αποτέλεσμα μια σταθερή μείωση του επιπέδους του χρέους, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ανάπτυξη, ανθεκτικές δημοσιονομικές επιδόσεις με επιστροφή σε δημοσιονομικά πλεονάσματα, ήδη από το τέλος του 2022 και δέσμευση για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία».

Αναφέρει επίσης ότι αντανακλά «τις καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, εν μέσω του δυσμενούς εξωτερικού περιβάλλοντος και πληθωριστικών πιέσεων, με σταθερές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χώρες, υποστηριζόμενες επίσης από την υγιή δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις δημόσιες επενδύσεις», στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, ο Scope αναφέρει ότι η αναβάθμιση οφείλεται και στην διαρκή βελτίωση που παρουσιάζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με μείωση του μεγέθους του τραπεζικού τομέα, συνολικά, καθώς και μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας της Covid-19 και του υψηλού κόστους ζωής, ενισχύοντας τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ωστόσο, ο γερμανικός οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγηση ΒΒΒ+ περιορίζεται από τα χαρακτηριστικά της Κύπρου, όπως είναι «η μικρή, ανοικτή και εξαρτώμενη από το εξωτερικό οικονομία της, οι παρατεταμένες, αν και βελτιούμενες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα, όπως αντικατοπτρίζονται στα ακόμη αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η υψηλή ευαισθησία σε κλυδωνισμούς, λόγω των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών, που αντικατοπτρίζονται στα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με την αδύναμη εξωτερική θέση».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποδέχθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 2023 τον Scope Ratings, ως νέο εξωτερικό φορέα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας”, καθιστώντας τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του γερμανικού οίκου αποδεκτές, βάσει του πλαισίου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του Ευρωσυστήματος (ECAF).

Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ αποδεχόταν τις αξιολογήσεις των αμερικανικών οίκων Fitch, Moody’s και Standard and Poor’s και του καναδικού οίκου DBRS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έσοδα €1 δισ. από τον τουρισμό αναμένει η Γερμανία εξαιτίας του Euro 2024

Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί το Euro 2024, μπορεί να αναμένει ώθηση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην οικονομία της χάρη στους ξένους τουρίστες που θα ταξιδέψουν...

Στις 11.30 οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα – Οι πληροφορίες για τα νέα πρόσωπα

Ο κύβος ερρίφθη για τον ανασχηματισμό. Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα ανακοινώσει στις 11.30 τη σύνθεση του...

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Άντρας σκότωσε με μαχαίρι τη σύζυγο του

Σε φονικό κατέληξε ο καβγάς μεταξύ ανδρόγυνου που φαίνεται να εκτυλίχθηκε γύρω στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής στην Πάφο. Συγκεκριμένα, αλλοδαπή γυναίκα, βουλγαρικής καταγωγής...

Στο 85% η πληρότητα αεροσκαφών που ήλθαν στην Κύπρο τον Μάιο

Γύρω στο 85% ανήλθε ο δείκτης πληρότητας των αεροσκαφών που έφτασαν στην Κύπρο τον Μάιο, ενώ αυτό το διάστημα είναι αυξημένος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ...

Μείωση κάλυψης συλλογικών συμβάσεων στην Κύπρο, είπε η ΠΕΟ στην Σύνοδο της ILO

Τη μείωση του ποσοστού κάλυψης συλλογικών συμβάσεων στην Κύπρο από το 2012, από το 80% στο 50% ανέφερε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα...

Τουρκική πρόταση για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και συνεργασία με την Ελλάδα

Το γεγονός πως ξεκινάει η Τουρκία έρευνες  στο Αιγαίο για πετρέλαιο σχολιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ενώ παράλληλα έχει αρχίσει και μια συζήτηση για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!