12.9 C
Nicosia
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 | 0:07

Στη μεθεπόμενη Ολομέλεια η νέα απόφαση δημοσιοποίησης της «λίστας Γιωρκάτζη»

Στην μεθεπόμενη Ολομέλεια της Βουλής θα κατατεθεί εκ νέου η απόφαση για δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), γνωστής και ως «λίστας Γιωρκάτζη».

Στη σημερινή συνεδρία της Ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, έθεσε εκ νέου και πήρε την εξουσιοδότηση όλων των παρόντων μελών της επιτροπής (απουσίαζε εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ) όπως υποβάλει την απόφαση στην Ολομέλεια, ενώ όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη είχε εκπέσει αφού κατά τη λήψη της απόφασης ο τότε Πρόεδρος της Βουλής προέδρευε και της Δημοκρατίας, γεγονός που βάσει γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, ήταν αντισυνταγματικό.

«Και έτσι θα πάρω ξανά το ερώτημα στην Ολομέλεια για ψήφιση και δημοσιοποίηση (της λίστας Γιωρκάτζη), ανέφερε ο κ. Αδάμου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας και πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία εξέφρασε ευθαρσώς, όπως είπε, την άποψή του και σημείωσε πως όλα τα μέλη τη επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης.

«Η πρόταση για δημοσιοποίηση πάει στην Ολομέλεια για επαναψήφιση σε δεκαπέντε μέρες και από τη στιγμή που θα εγκριθεί τότε θα δοθεί στη δημοσιότητα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Αδάμου είπε πως η Ad hoc επιτροπή είπε πως δεν τερματίζει το έργο της με τη δημοσιοποίηση της λίστας, καθώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα ανοικτά, όπως την ολοκλήρωση του ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή για την ΚΕΔΙΠΕΣ και το θέμα βουλευτών που δεν έχουν φορολογικό φάκελο.

«Εν κατακλείδι δεν πρόκειται να διακόψει τις συνεδρίες της ή να αυτοκαταργηθεί αυτή η επιτροπή», είπε.

Ο κ. Αδάμου εξέφρασε την πρόθεσή του για ανάθεση σε ανεξάρτητη επιτροπή από νομικούς ή ελεγκτές για τη διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου τέτοιων ζητημάτων, καθώς, όπως ανέφερε δεν μπορούν να αποφασίζουν μέλη του κοινοβουλίου για θέματα που αφορούν το Κοινοβούλιο.

Δημοσιοποίηση επιστολών ΠΕΠ που απέστειλαν επιστολές απειλώντας με αγωγές
——————–
Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Αδάμου επανέλαβε πως η εξουσιοδότηση της Ολομέλειας αποσκοπεί στο να προστατεύσει τον ίδιο ως άτομο από ενδεχόμενες αγωγές προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Ανέφερε δε πως με τη λήψη απόφασης για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, ο ίδιος προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα και τις επιστολές που έλαβε από μέλος της Βουλής και από άλλον έναν κρατικό αξιωματούχο με τις οποίες τον προειδοποιούσαν με αγωγές για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως είπε.

Σημείωσε μάλιστα πως ο εν λόγω αξιωματούχος τον ενημέρωσε ότι οι οφειλές του έχουν διευθετηθεί και απαιτούσε την αφαίρεσή του ονόματος του από τη λίστα.

Υπέρ της παραπομπής του σχεδίου νέας απόφασης στην Ολομέλεια και υπέρ της δημοσιοποίησης τάχθηκαν όλα τα κόμματα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε ότι η λίστα είναι πρόχειρη, ελλιπής και λανθασμένη, αλλά πρόσθεσε εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι υπέρ της δημοσιοποίησης, παρά το ότι αρχική ψηφοφορία δεν συμμετείχε. Σημείωσε όμως ότι πλέον η λίστα «κακώς μετατράπηκε στη λυδία λίθο της διαφάνειας» και ότι «θα αποκαλύψει όλη τη διαφθορά και όσοι δεν θέλουν τη δημοσιοποίηση είναι κλέφτες και ψεύτες».

Ζήτησε ωστόσο όπως η Βουλή έχει τις ίδιες απαιτήσεις και να βάλει την ίδια πίεση για διαφάνεια και από την εκτελεστική εξουσία και έφερε ως παράδειγμα το θέμα των στοιχείων για τα δικηγορικά γραφεία και τον αριθμό των πολιτογραφήσεων, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι ψεύδεται ότι τα στοιχεία αυτά παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας και ζήτησε όπως εξεταστεί και το θέμα των ΠΕΠ που δεν έχουν φορολογικό φάκελο. Ανέφερε ότι έχει δει το φως της δημοσιότητας πόρισμα βάσει του οποίου πέντε βουλευτές δεν έχουν φορολογικό φάκελο.

Και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιλογή. Με αφορμή τη συζήτηση για το πόθεν έσχες είπε πως πρέπει να συσταθεί από τη Βουλή ανεξάρτητος μηχανισμός που να εξετάζει και το πόθεν έσχες και τα ΜΕΔ, καθώς και φορολογικά θέματα των βουλευτών.

Τασσόμενος υπέρ της δημοσιοποίησης της λίστας ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε επίσης τη συνέχιση του έργου της ad hoc επιτροπής για εξέταση των θεμάτων της ΚΕΔΙΠΕΣ, προσθέτοντας ότι υπάρχει παραδοχή του κεντρικού τραπεζίτη ότι «όντως υπάρχουν λίστες στο αρχείο της ΚΤΚ για διαγραφή χρεών ΠΕΠ». «Πιστεύω είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να μην σταλεί το μήνυμα στο κοινωνία ότι εσκεμμένα τα έχουμε κουκουλώσει», είπε.

Και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης τάχθηκε υπέρ της λήψης νέας απόφασης από την Ολομέλεια και υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κύπρος: 283 νέα κρούσματα και νοσηλεύονται 88 ασθενείς

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2021: - Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός...

Δένδιας: Προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία δεν βοηθούν στις προσπάθειες για διάλογο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι...

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 18 νεκροί σήμερα στη Μιανμάρ

Toυλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και πολλοί τραυματίστηκαν στην Μιανμάρ στη διάρκεια της πιο αιματηρής ημέρας των τελευταίων εβδομάδων διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος...

Χρ. Ταραντίλης: Η παραίτησή μου δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους

Ο Χρήστος Ταραντίλης με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook, ξεκαθαρίζει για δεύτερη φορά ότι η παραίτησή του δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους. «Μένω...

Τα αυριανά σημεία για rapid test

Συνεχίζονται τα προγράμματα δωρεάν ελέγχου με rapid test αντιγόνου του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων, με γνώμονα τη διαρκή επιτήρηση της κοινότητας και των...

Ψηφοδέλτιο Αλληλεγγύης στην Πάφο

Με την Βαρβάρα Δελιμπαλτίδου ολοκληρώθηκε το ψηφοδέλτιο η Αλληλεγγύη στην Πάφο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος, επισημαίνοντας ότι οι υποψήφιοι δίνουν νέο αέρα στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!