20.8 C
Nicosia
Κυριακή 25 Φεβρουάριος 2024 | 13:09

Στα €22,5 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 3ο τρίμηνο του έτους

Στα €22,5 δισεκατομμύρια υποχώρησε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, παρουσιάζοντας μείωση €1,33 δισ. ή 5,6%, σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου του ιδίου έτους.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (Σεπτέμβριος του 2022) το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης παρουσιάζει μείωση 1,24 δισ., που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 5,2%.

Σύμφωνα με τριμηνιαίο δελτίο του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ), κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η Κυπριακή Δημοκρατία τον Αύγουστο του 2023 προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή εγχώριου ομολόγου ύψους €300 εκ., το οποίο έληγε τον Ιανουάριο του 2024, ενώ τον Ιούλιο του 2023, έληξε ευρωπαϊκό μεσοπρόθεσμο ομόλογο (EMTN), ύψους €1 δισ.

Οι λήξεις γραμματίων δημοσίου για το τρίτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν στα €75 εκ. και οι αποπληρωμές ομολόγων για φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των πρόωρων αποπληρωμών, ανήλθαν στα €18 εκ. Οι αποπληρωμές δανείων ανήλθαν στα €17 εκ.

Σύμφωνα με τον ΓΔΔΧ, οι δημοπρασίες των Γραμματίων Δημοσίου 13 βδομάδων στο τρίτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν γύρω στα €35 εκ. με την μέση σταθμική απόδοση των δημοπρασιών αυτών ανήλθε στο 3,9% παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη απόδοση του δεύτερου τριμήνου του 2023, η οποία ήταν 3,5%.

Μείωση παρουσίασε ο δείκτης κάλυψης των δημοπρασιών για το ίδιο υπό αναφορά τρίμηνο παρουσίασε μείωση από 3,8 που αντιστοιχούσε στο προηγούμενο τρίμηνο, στο 2,7.

Τα ποσά τα οποία εκταμιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα υποδομής, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ανήλθαν στα €45 εκ..

Όσον αφορά τη διάρθρωση του χρέους, το 58,4% κατανέμεται σε ομόλογα εξωτερικού, ενώ ακολουθεί το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) με 28,8%, ενώ το 8% είναι σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης και από ταμείο SURE της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το 96% του χρέους είναι χρέος εξωτερικού και μόλις το 4% αντιστοιχεί σε χρέος εσωτερικού, ενώ το μακροπρόθεσμο χρέος αποτελεί το 99% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και μόλις 1% σε βραχυπρόθεσμη διάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αποτελεί το 99% του χρέους της γενικής κυβέρνησης (το σύνολο του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ανθυποψήφια του Κασσελάκη – Πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου

Με εντάσεις, αιχμές και ευθείες βολές, αλλά και με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να έχουν φουντώσει, είναι σε εξέλιξη η τρίτη ημέρα εργασιών του Συνερίου...

Βασιλιάς Κάρολος: Ετοιμάζει τον Ουϊλιαμ για την διαδοχή – Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του

Τον πρωτότοκο γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, ξεκίνησε να προετοιμάζει για διάδοχό του ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς -σύμφωνα με τον βασιλικό εμπειρογνώμονα και συγγραφέα Τομ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!