30.2 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 13:55

Στα €12 δις η ζήτηση για το Βιώσιμο ομόλογο της Κύπρου – 4,125% το επιτόκιο

Το πρώτο στην ιστορία της Δημοκρατίας, Βιώσιμο ομόλογο αναφοράς σταθερού επιτοκίου, το οποίο αφορά ένα νέο δεκαετές ομόλογο, ύψους 1 δισ. ευρώ, λήξεως 13 Απριλίου 2033, εξέδωσε στις 4 Απριλίου 2023 η Κυπριακή Δημοκρατία με την ζήτηση να ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών, το σπρέντ επαναγοράς του 10ετούς ομολόγου καθορίστηκε στις +125 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, που ισοδυναμεί με απόδοση επαναγοράς στο 4,219% και διαφορά τιμής (spread) +189,6 μονάδες βάσεως έναντι του DBR 2,3% Φεβ-33. Το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο του ομολόγου είναι στο 4,125%.

“Η απόδοση της έκδοσης ισοδυναμεί με την απόδοση στην δευτερογενή αγορά των ομολόγων, χωρίς οποιαδήποτε αύξηση τιμής, το οποίο σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο σε μέγεθος βιβλίο προσφορών αποτελεί ένδειξη της σημαντικής στήριξης από τους επενδυτές προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν τεθεί”, υπογραμμίζει το ΓΔΔΧ του ΥΠΟΙΚ.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε με προσφορές τελικά πέραν των €12,1 δισ., συμπεριλαμβανομένου του ενδιαφέροντος των ανάδοχων τραπεζών ύψους €340 εκ.

Αυτό, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, “αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014”.

Αναφέρει επίσης ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών Βιώσιμου Ομολόγου το οποίο έχει εκδοθεί από κράτος της Ευρωζώνης.

Οι ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης ήταν οι Barclays, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Société Général. Επιπρόσθετα οι τράπεζες HSBC και J.P. Morgan έχουν ενεργήσει και ως σύμβουλοι για την ετοιμασία του Πλαισίου έκδοσης Βιώσιμων Ομολόγων.

Tο εν λόγω ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο με την χρήση του προγράμματος ΕΜΤΝ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ISIN XS2610236445).

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το νέο ομόλογο αναφοράς της Κύπρου προσέλκυσε προσφορές από μια ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και διαφοροποιημένη σειρά από επενδυτές.

Σχετικά με την γεωγραφική κατανομή, 80% των προσφορών προήλθε από διεθνή επενδυτές.  Εξ ‘αυτών, η πλειονότητα προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως προς την κατηγορία των επενδυτών, η πλειονότητα των συμμετεχόντων αποτελείτο από διαχειριστές κεφαλαίων και τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες, προσθέτει.

Τέλος, το ΓΔΔΧ αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (2021-2026) με βασικό στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και την δυνατότητα της χώρας για οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία και προσθέτει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να προχωρήσει σε βιώσιμο δανεισμό μέσω πράσινων/κοινωνικών/βιώσιμων εργαλείων για να συμπληρώσει τους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

M.Καρογιάν: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία

Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ - Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν κατά την ειδική συνεδρία τη Δευτέρα της Βουλής των Αντιπροσώπων για...

Ν.Παπαδόπουλος: Στήριξη, όχι υπονόμευση του ΠτΔ στις προσπάθειες λύσης

Την ανάγκη ενότητας γύρω από αυτά στα οποία συμφωνούν όλοι και στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας για διεκδίκηση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος...

Συνάντηση συντεχνιών με ΟΚΥπΥ για ωρομίσθιους την Τρίτη

Συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ θα έχουν αύριο Τρίτη το πρωί οι συντεχνίες ώστε να αποφευχθεί η 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι...

Νέο κατάστημα Lidl στο Neon Mall of Pafos

Η Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, σηματοδοτεί την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου καταστήματος της Lidl Κύπρου στην Πάφο, εγκαινιάζοντας το 21ο συνολικά κατάστημά της,...

Ρόδος: Σύλληψη Αμερικανίδας για βιασμό συμπατριώτισσας της !

Μια 35χρονη Αμερικανίδα συνελήφθη στη Ρόδο κατηγορούμενη για βιασμό 20χρονης συμπατριώτισσας της. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία η σύλληψη της έγινε χθες το...

Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα

Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:46) να βρίσκεται στις 163,54 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 0,29%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει ζημιές 0,30%, τυγχάνοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!