22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 16:43

Στα 25,2 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος της Κύπρου

Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται το δημόσιο χρέος της Κύπρου σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, εν μέσω των προσπαθειών χειρισμού των επιπτώσεων της πανδημίας και του ουκρανικού ζητήματος και αιτήματα για παραχωρήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση του δημόσιου χρέους.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα €25,22 δισ. από €25,25 δισ. τον Ιανουάριο και €26 δισ. το Φεβρουάριο του 2021.

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, αναφέρθηκε ότι το δημόσιο χρέος ανήλθε στο τέλος Μαρτίου στα €24,68 δισ. σε σχέση με €23,7 δισ. που ήταν το χρέος στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Όπως λέχθηκε χθες στη βουλή, οι επιπτώσεις που θα έχει στο δημόσιο χρέος της Κύπρου ο πόλεμος στην Ουκρανία, παραμένουν άγνωστες και δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε χθες σε «καταιγισμός προτάσεων», είτε για μείωση των εσόδων, είτε για αύξηση των δαπανών, εκφράζοντας την ελπίδα να πρυτανεύσει η λογική και η διαφύλαξη της βιωσιμότητας της οικονομίας.

Ο κ. Πετρίδης ανάφερε ότι το δημόσιο χρέος ανέρχεται σήμερα στο 103% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να μειωθεί στο 94%, ενώ ανέφερε περαιτέρω ότι στόχος είναι μέχρι το 2025 να μειωθεί στο 75%.

Ο ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι το χρέος αναμένεται να μειωθεί κάτω από 100% του ΑΕΠ το 2022, καθώς αναμένεται αποπληρωμή ποσού €2 δισ.

Εκδόσεις και εξοφλήσεις χρέους

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προχωρά με την έκδοση ενός πράσινου/βιώσιμου ομολόγου και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει με όλη την απαραίτητη προεργασία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος αυτού. Ο  στόχος της έκδοσης είναι να αντληθεί €0,5 δισ. μέχρι €1 δισ. για χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας, ενώ η έκδοση αναμένεται να γίνει αρχές του 2023.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση άντλησε ένα €1 δισ. μέσω της έκδοσης 10ετους ομολόγου ΕΜΤΝ με επιτόκιο 0,95%.

Ο οικονομικός διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Φαίδωνα Καλοζώης, δήλωσε χθες ότι τον ερχόμενο Μάιο η Δημοκρατία θα εξοφλήσει δάνειο ύψους €1,5 δισ., που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ), τα ρευστά διαθέσιμα της Δημοκρατίας υπερκαλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2022.

Το Δεκέμβριο του 2021 το χρέος μειώθηκε στα €24,3 δισ. από €24,9 δισ. το 2020 και €21 δισ. το 2019.

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε χρόνο τόκους ύψους €400-500 εκατ. για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Στο οικονομικό δελτίο Δεκεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα έτη, αντανακλώντας την εκτίμηση για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης προεξοφλούν τη σημαντική μείωση στο δημόσιο χρέος και, ως εκ τούτου, αναμένουν ότι ο όποιος εκτροχιασμός πέραν των αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!