13.8 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 10:11

Στήριξη των δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων ζητά το ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση

Στήριξη των δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων ζητά το ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως εάν η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχε πολιτική βούληση για στήριξη της κοινωνίας θα μπορούσε να μελετήσει τα πορίσματα σχετικής έρευνας της Βουλής και να τ’ αξιοποιήσει.

Σε δήλωση του ο επικεφαλής του γραφείου οικονομίας του κόμματος Χάρης Πολυκάρπου αναφέρει πως «η κυβέρνηση χωρίς σχεδιασμό, αρνείται να λάβει μέτρα -παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- και εναποθέτει τις ελπίδες της στη δήθεν καλή θέληση των τραπεζών».

Αυτούσια η δήλωση: 

Όπως και στην Ε.Ε. έτσι και στην Κύπρο η κυβέρνηση να στηρίξει τους δανειολήπτες

Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη λάβει μέτρα στήριξης των δανειοληπτών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα επιτόκια και άλλες τόσες βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας μέτρων. Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από σχετικό αίτημα του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου.

Αν η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχε πολιτική βούληση για στήριξη της κοινωνίας θα μπορούσε να μελετήσει τα πορίσματα της έρευνας και να τ’ αξιοποιήσει. Αντί τούτου συνεχίζει να κρύβεται. Χωρίς σχεδιασμό, αρνείται να λάβει μέτρα -παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- και εναποθέτει τις ελπίδες της στη δήθεν καλή θέληση των τραπεζών.

Η κοινωνία όμως γνωρίζει που μας οδήγησαν στο παρελθόν οι «καλές προθέσεις» των τραπεζών. Για αυτό αναμένει ότι το κράτος και η κυβέρνηση θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με συγκεκριμένα μέτρα όπως:

Πρώτο, την ετοιμασία σχεδίου ρύθμισης οφειλών και κάλυψης μέρους των τόκων για δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη, στις περιπτώσεις μεγάλων αυξήσεων στο επιτόκιο δανεισμού.

Δεύτερο, τον καθορισμός οροφής για επιτόκια που αφορούν στεγαστικά δάνεια, ιδιαίτερα στα επενδυτικά ταμεία που δεν έχουν κόστος καταθέσεων.

Τρίτο, την αξιοποίηση των δυνατότητων του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για μερική παγοποίηση δόσεων και μεταφορά πληρωμών στο τέλος του δανείου.

Δεν περιμένουμε οι τράπεζες να κάνουν κοινωνική πολιτική. Στο κράτος ανήκει αυτός ο ρόλος για αυτό και οφείλει να στηρίξει αποτελεσματικά την κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στο πλευρό του οπλίτη της ΕΛΔΥΚ ο Ανδρέας που βρέθηκε στην θέση του το 2014 – «Έχασα το δεξί χέρι μου από χειροβομβίδα»

Στο πλευρό του οπλίτη της ΕΛΔΥΚ ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό μετά από έκρηξη χειροβομβίδας βρίσκεται ο Ανδρέας Δουλαππάς, ο οποίος το 2014 όταν ήταν...

“Άστεγα” τα όνειρα των Ευρωπαίων – Βαθαίνει η στεγαστική κρίση

Μεταξύ 2010 και 2022, τα ενοίκια σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 19% και οι τιμές των κατοικιών κατά 50%, σύμφωνα με τη ΜΚΟ κοινωνικής στέγασης...

Ο Κύπριος που μπήκε στο Γκίνες με το μακρύτερο κομπολόι στον κόσμο, μήκους 318 μέτρων

Μια θέση στο Guinness World Records κατάφερε να κερδίσει ο Άγγελος Ιωάννου για το μακρύτερο κομπολόι στον κόσμο. Έχει μήκος 318 μέτρα και έχει...

Η UNRWA υπό «διάλυση» προειδοποιεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πλέον οδεύει σε «διάλυση», προειδοποίησε, την Πέμπτη, ο...

Λαβρόφ: Προσπάθεια «ουκρανοποίησης» της G20

Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από όπου επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας πως διατυπώνει «ανυπόστατες κατηγορίες» εναντίον της Μόσχας και ότι προσπάθησει να...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!