27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:27

Στήριξη των δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων ζητά το ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση

Στήριξη των δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων ζητά το ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως εάν η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχε πολιτική βούληση για στήριξη της κοινωνίας θα μπορούσε να μελετήσει τα πορίσματα σχετικής έρευνας της Βουλής και να τ’ αξιοποιήσει.

Σε δήλωση του ο επικεφαλής του γραφείου οικονομίας του κόμματος Χάρης Πολυκάρπου αναφέρει πως «η κυβέρνηση χωρίς σχεδιασμό, αρνείται να λάβει μέτρα -παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- και εναποθέτει τις ελπίδες της στη δήθεν καλή θέληση των τραπεζών».

Αυτούσια η δήλωση: 

Όπως και στην Ε.Ε. έτσι και στην Κύπρο η κυβέρνηση να στηρίξει τους δανειολήπτες

Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη λάβει μέτρα στήριξης των δανειοληπτών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στα επιτόκια και άλλες τόσες βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας μέτρων. Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από σχετικό αίτημα του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου.

Αν η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχε πολιτική βούληση για στήριξη της κοινωνίας θα μπορούσε να μελετήσει τα πορίσματα της έρευνας και να τ’ αξιοποιήσει. Αντί τούτου συνεχίζει να κρύβεται. Χωρίς σχεδιασμό, αρνείται να λάβει μέτρα -παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- και εναποθέτει τις ελπίδες της στη δήθεν καλή θέληση των τραπεζών.

Η κοινωνία όμως γνωρίζει που μας οδήγησαν στο παρελθόν οι «καλές προθέσεις» των τραπεζών. Για αυτό αναμένει ότι το κράτος και η κυβέρνηση θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με συγκεκριμένα μέτρα όπως:

Πρώτο, την ετοιμασία σχεδίου ρύθμισης οφειλών και κάλυψης μέρους των τόκων για δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη, στις περιπτώσεις μεγάλων αυξήσεων στο επιτόκιο δανεισμού.

Δεύτερο, τον καθορισμός οροφής για επιτόκια που αφορούν στεγαστικά δάνεια, ιδιαίτερα στα επενδυτικά ταμεία που δεν έχουν κόστος καταθέσεων.

Τρίτο, την αξιοποίηση των δυνατότητων του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για μερική παγοποίηση δόσεων και μεταφορά πληρωμών στο τέλος του δανείου.

Δεν περιμένουμε οι τράπεζες να κάνουν κοινωνική πολιτική. Στο κράτος ανήκει αυτός ο ρόλος για αυτό και οφείλει να στηρίξει αποτελεσματικά την κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!