26.8 C
Nicosia
Δευτέρα 24 Ιούνιος 2024 | 10:54

Πρόεδρος και πολιτικοί αρχηγοί είδαν το Σχέδιο Ανάκαμψης – Στόχος να μην χαθεί ούτε ευρώ από τα 1.2 δισ. της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η σύσκεψη αφορούσε τον συντονισμό ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα σε επίπεδο ΕΕ.

Το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.

Μέχρι σήμερα, ήδη, έχουν υλοποιηθεί πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τη στενή συνεργασία εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας.

Και είναι ακριβώς σε αυτό τον άξονα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, ενημέρωσε και συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς πώς αυτή η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, έχοντας πάντοτε ενώπιον μας αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, αυτό το πολύ σημαντικό σχέδιο, της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα μετά και το RepowerEU για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα κονδύλια που θα πρέπει να αφιερωθούν σε αυτή την πράσινη μετάβαση.

Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Σχέδιο ως προς την άντληση των κονδυλίων, αλλά ίσως πολύ περισσότερο για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτές οι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, στο να καταστήσουν την Κύπρο ένα ακόμη πιο σύγχρονο, πιο ψηφιακό ευρωπαϊκό κράτος».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προτίθεται να αναπροσαρμόσει έργα που δεν είναι τόσο όψιμα και να μπουν άλλα καινούρια στη θέση τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήδη, μετά τη συμπερίληψη του RepowerEU υπήρξε η ανάγκη για τροποποίηση του Σχεδίου. Αυτή η τροποποίηση, όπως έχει συζητηθεί και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι τώρα σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα τύχει και της απαραίτητης ενημέρωσης η Βουλή και μετά τη σημερινή σύσκεψη.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι, αφού ενημερωθούν και για τις απαραίτητες τροποποιήσεις, να μπορέσουν οι αρμόδιες Επιτροπές να εγκρίνουν, να τροχοδρομούν την έγκριση των νομοσχεδίων το συντομότερο δυνατόν, για να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τις δόσεις έγκαιρα, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν έγκαιρα και αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καθυστέρηση στη δεύτερη δόση, δεν είναι μόνο η Κύπρος το μοναδικό κράτος μέλος που έχει αυτή τη καθυστέρηση, 17 εκ των 27 κρατών μελών έχουν εκταμιεύσει τη δεύτερη δόση. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε αγγίξει τα ορόσημα και της δεύτερης και της τρίτης δόσης, για να γίνει η αίτηση για εκταμίευση αυτών των ποσών, αλλά και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων γιατί, επαναλαμβάνω, αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι μόνο η εκταμίευση των ποσών, αλλά και η υλοποίηση των πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι από το 1,2 δισ ευρώ του ταμείου, το 1 δισ αποτελεί χρηματοδότηση και τα 200 εκατ. ευρώ, δανεισμό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τροποποιήσεις, προσθέτοντας ότι «είναι μια κοινή πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη η ανταπόκριση στα σχέδια ανάκαμψής και ανθεκτικότητας.

Αυτή η στενή συνεργασία της Βουλής με την εκτελεστική εξουσία, ιδιαίτερα ως προς το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι κάτι το οποίο, ναι, σε επίπεδο Επιτροπών με τα αρμόδια Υπουργεία που θα αποστέλλονται τα νομοσχέδια, θα συνεχιστεί.

Ήδη, αυτή η συνεργασία της Βουλής των Αντιπροσώπων με την εκτελεστική εξουσία ήταν πολύ στενή και είναι μια απόδειξη ότι στις κοινές προκλήσεις, στους κοινούς στόχους μπορούμε να πετύχουμε πολλά», συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ακυρώθηκε πτήση της TUI από Μάντσεστερ προς Πάφο – Αιτία η διακοπή ρεύματος στο αεροδρόμιο

Πτήση της εταιρείας TUI από Μάντσεστερ προς Πάφο ακυρώθηκε λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η διακοπή ηλεκτροδότησης στο αεροδρόμιο της βρετανικής πόλης. Σύμφωνα με ενημέρωση...

Η στροφή προς τη Δύση…

Έπρεπε να περάσουν 64 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δώσουμε ξεκάθαρο σινιάλο στη διεθνή κοινότητα ότι ανήκουμε στη Δύση.  Ακόμα...

Οι απειλές Χεζμπολάχ και η μικρή Κύπρος

Αυτό μας έλειπε τώρα.! Να μας απειλεί η Χεζμπολάχ ότι θα μας κτυπήσει. Δεν ξέρουμε πως προέκυψε αυτή η παράξενη ιστορία, όμως οι παρεμβάσεις της...

Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Πάνω από 38 βαθμούς

Εποχική χαμηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες...

Χεζμπολάχ – Νέα επίθεση με drone κατά του ισραηλινού στρατού

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «drone με εκρηκτικά» κατά στρατιωτικής θέσης στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο ηγετικού στελέχους λιβανικού ισλαμιστικού...

Αστυνομικός παρασύρθηκε και τραυματίστηκε, καταζητείται 40χρονος

Η Αστυνομία ανακοινωσε ότι διερευνά εναντίον του καταζητούμενου υπόθεση απόπειρας φόνου και πρόκλησης κακόβουλης βλάβης. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στις 16:30 το Σάββατο μέλος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!