22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 17:20

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Αυτά τα κονδύλια ψήφισε η Βουλή – Από τις 111 τροπολογίες εγκίθηκαν οι 46

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε απόψε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, τον τελευταίο της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Υπέρ ψήφισαν 29 Bουλευτές και εναντίον 24. Υπέρ τοποθετήθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και εναντίον ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ,  ΕΛΑΜ και Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών.

Στην Ολομέλεια παρευρέθηκαν ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ  και ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Υποβλήθηκαν συνολικά 111 τροπολογίες που κυρίως αφορούν ένθεση σημείωσης, δηλαδή σταύρωμα στη διενέργεια δαπανών. Από τις 111 τροπολογίες πέρασαν οι 46.

Η Βουλή δέσμευσε κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων για παροχές στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας, την χρηματοδότηση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, το σχέδιο Εστία και το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, επίσης τα κονδύλια που αφορούν την αγορά γης και κτιρίων, κατασκευαστικά έργα για υλοποίηση υποδομών για έλευση του φυσικού αερίου και άλλα.

Επίσης η Βουλή ενέκρινε την αποκοπή των δαπανών που αφορούν αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών (τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι), του 10% στις δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες με εξαίρεση το Υπουργείο Εργασίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και αποκοπή του κονδυλίου που αφορά το δρόμο από το δάσος Αθαλάσσας μέχρι τον κυκλικό κόμβο παρά το ΣΟΠΑΖ (τροπολογία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι).

Απορρίφθηκε επίσης η τροπολογία ΑΚΕΛ για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών που αφορούν δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γεώργιο Γρίβα καθώς και αποκοπή από την πιο πάνω ομάδα/υποομάδα του μέρους που αφορά τις δαπάνες για το ‘Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ. Γρίβα Διγενή καθώς και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γρίβα.

Σημειώνεται ότι για τα σταυρωμένα κονδύλια η Βουλή αποφάσισε ότι θα πρέπει να ζητείται η γραπτή συγκατάθεσή της ή η γραπτή ενημέρωσή της ανά εξάμηνο.

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης €11.759,3 δισ. και έξοδα €11.296,0 δισ.. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δισ. δηλαδή 1.7%  του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3% και η ανεργία εκτιμάται στο 6,4%.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3% (από εκτιμώμενο 6% το 2022) το 2023, και αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% το 2024 και 3,2% το 2025.

Περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκ. και αυξημένες πιστώσεις για την κοινωνική προστασία περίπου κατά 4%.

Εξάλλου σε ανησυχία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκταμίευση των κονδυλίων ενόσω η Βουλή είναι κλειστή λόγω προεδρικών εκλογών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου απάντησε ότι έχει συμφωνηθεί από τα μέλη της Επιτροπής πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή για επείγουσες εκταμιεύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!