16.3 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 3:24

Πετρίδης: Όχι σε ανατροπή των μεταρρυθμίσεων γιατί θα πληγούν τα δημόσια οικονομικά

H αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να πλήξουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και του τραπεζικού τομέα, θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα ήταν επιζήμια για την οικονομία και την ευημερία των πολιτών, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσία του προέδρου του Eurogrop Πασκάλ Ντόνοχιου στην Κύπρο, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως πρέπει σταδιακά να επιστρέψουμε στις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές και πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ και ενδυναμώσουμε την οικονομική θέση.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανάκαμψης μετά τη κρίση του 2013, λέγοντας ότι «δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι η Κύπρος βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη και ίσως από την ΕΕ».

Η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, έχοντας το ευρώ ως το εθνικό μας νόμισμα έδωσαν την αναγκαία προστασία προκειμένου η Κύπρος να αντιμετωπίσει την καταιγίδα, είπε, υπενθυμίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και τις τολμηρές αποφάσεις που κατέστησαν δυνατή την ταχεία ανάκαμψη, που στο εξωτερικό, όχι στην Κύπρο, χαρακτήρισαν success story, όπως είπε.

Είπε ακόμη ότι η επιστροφής την επενδυτική κατηγορία και η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές «δεν είναι απλά συμβολισμός».

«Ύστερα από χρόνια ήρθε η κρίση του Covid-19, πάντα υπάρχουν βροχερές μέρες αλλά ήμασταν καλά προετοιμασμένοι γιατί όντας μέλη της Ευρωζώνης, και έχοντας υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις καταφέραμε γρήγορα να δανειστούμε και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας παρείχε η ΕΕ, ρευστότητα για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που θα είχαν χρεοκοπήσει», είπε, προσθέτοντας πως η στήριξη δεν ήταν δεδομένη, αλλά οφείλεται στη πρόοδο που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια και της ιδιότητας του κράτους μέλους της ευρωζώνης καθώς και τον σεβασμό των κανόνων της ευρωζώνης και των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα.

«Αλλά τίποτα δεν πρέπει να θεωρεί ως δεδομένο, χρειάζεται χρόνια για να κτίσεις αξιοπιστία και φερεγγυότητα, χρειάζεται πολύ λίγο (χρόνο) να τη χάσεις», είπε, υπενθυμίζοντας πόσο γρήγορα ανατράπηκε η οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας.

Σε σχέση με τον μέλλον, ο κ. Πετρίδης τόνισε την ανάγκη διασφάλισης όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και ειδικότερα την μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψουμε στις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να ενδυναμώσουμε την οικονομική μας θέση», είπε, προσθέτοντας πως είναι γνωστές οι στρεβλώσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Καταλήγοντας, ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του με τον κ. Ντόνοχιου, λέγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι είναι η πρώτη φορά που οι θέσεις των μικρών κρατών μελών της ευρωζώνης λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψη.

«Είμαστε και θα παραμείνουμε ένα εποικοδομητικό της ευρωζώνης, τη ισχυρότερης νομισματικής ένωσης στον κόσμο», είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι η ιδιότητά αυτή έχει και τα οφέλη αλλά και ευθύνες και υποχρεώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!