Μέσα από μια υπεύθυνη στάση και με συνετή δημοσιονομική πολιτική παραδίδουμε στους επόμενους κυβερνώντες μια οικονομία που διαθέτει τα αποθέματα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που ζούμε, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας την Παρασκευή στο 13ο Limassol Economic Forum.
Αναλύοντας τις θέσεις του για τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ο Υπουργός είπε πως αυτές πρέπει να είναι σκληρές αλλά ορθολογικές, να «έχουν οικονομικό νόημα και νομίζω ότι το πρώτο είναι να αποδεχτούμε την ιδέα μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής».
Ωστόσο, συνέχισε, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συντονιστεί και να ευθυγραμμιστεί με τη νομισματική πολιτική, ενώ απαντώντας σε «όσους λαϊκίζουν για αντικατάσταση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής με χαλαρή δημοσιονομική πολιτική» είπε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, «πρώτα από όλα γιατί δεν θα αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και δεύτερον, γιατί θα διαβρωθούν όλα τα δημοσιονομικά αποθέματα».
Η δεύτερη πολιτική αφορά στην πράσινη μετάβαση, στη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δρόμο να διανύσουν καθώς η Ευρώπη «έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα στο παρελθόν».
Ως δυσκολότερη πολιτική ο κ. Πετρίδης θεωρεί την δημοσιονομική σταθερότητα και τη διατήρηση μιας υγιούς οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι αγορές θα τιμωρήσουν όσους δεν το εφαρμόσουν αυτό, καθώς χρειαζόμαστε αποθέματα», την ώρα που το 2023 «θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το 2024».
«Δεν αντέχουμε να έχουμε υποβάθμιση της οικονομίας. Πρέπει να πείσουμε τις αγορές για την αξιοπιστία μας και να προσπαθήσουμε για περισσότερες αναβαθμίσεις, γιατί αυτό θα καθορίσει την επιτυχία μας ως οικονομία», συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιές θα είναι οι επόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να επικρατεί μια «οικονομική λογική», ώστε αυτές να μην τιμωρούν αυτόν που τις επιβάλλει.
Ζωτικής σημασίας θεωρεί ο Υπουργός Οικονομικών τις πολιτικές για την ανάπτυξη και υπέδειξε ότι σήμερα η Κύπρος κατέχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, της τάξης του 6%, για το πρώτο τετράμηνο του 2022.
Αυτό, πρόσθεσε, δεν ήταν τυχαίο, «γιατί η οικονομία της Κύπρου έχει στραφεί σε νέους τομείς, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, σε έναν ταχύ αναπτυσσόμενο τομέα που μετατρέπει τη χώρα σε επιχειρηματικό κόμβο και κέντρο τεχνολογίας».
Δεν είναι ούτε τυχαίο, είπε ο κ.Πετρίδης, που η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και καταγράφονται ψηλοί δείκτες ανάπτυξης, «γιατί έχουμε στοχευμένη στρατηγική και τα τελευταία χρόνια, για πρώτη φορά, ο ετήσιος προϋπολογισμός καταρτίζεται σύμφωνα με τη συνολική οικονομική στρατηγική και το αναπτυξιακό μοντέλο».
«Είμαι πολύ περήφανος που παραδίδουμε αυτά τα οικονομικά μεγέθη, είμαι πολύ περήφανος που, παρά το γεγονός ότι στηρίξαμε την οικονομία στην πανδημία με 3,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι μετά την πανδημία στηρίξαμε τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, με άλλα 390 εκατ. ευρώ, εξακολουθούμε να διατηρούμε πλεονάσματα και να παραδίδουμε ένα χρέος κάτω του 90% του ΑΕΠ», συμπλήρωσε.
Λέγοντας ότι για όλα αυτά «η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε δεχθεί πολιτικό κόστος» σημείωσε πως «θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο για έναν Υπουργό Οικονομικών και μια Κυβέρνηση, να εκμεταλλευτεί , αυτή τη στιγμή, τη ρήτρα διαφυγής της ΕΕ και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές να δώσει δισεκατομμύρια σε δαπάνες».
Αυτό όμως, τόνισε, δεν θα ήταν υπεύθυνο, έχοντας εις γνώση τις προκλήσεις που έχουμε στο μέλλον, το πώς συμπεριφέρονται οι αγορές αυτή τη στιγμή και γνωρίζοντας πως «πρέπει να παραδώσουμε στην επόμενη Κυβέρνηση δημοσιονομικά αποθέματα για τη διαχείριση της οικονομίας».
Η Κυβέρνηση, είπε στην ομιλία του ο ΥΠΟΙΚ, διατηρεί μια υπεύθυνη στάση και «ίσως κάποιοι στο πολιτικό σκηνικό να μην τη σέβονται ή να μην την κατανοούν, αλλά το μέλλον θα δείξει πόσο σωστή είναι η οικονομική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, μέσα από μια οικονομία που έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα της, παραδίδει ένα κράτος πρόνοιας και ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος, μπροστά στις προκλήσεις για τις μελλοντικές ανάγκες της πράσινης μετάβαση και στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Καταληκτικά ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις και τον ορθολογισμό που θα επικρατήσει μέσα στα επόμενα χρόνια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ υπέδειξε πως θα πρέπει να επανεκτιμηθούν ορισμένες πολιτικές της ΕΕ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ