27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:41

Περιορισμένος ο επιτοκιακός κίνδυνος για το χρέος της Κύπρου

Συγκρατημένος είναι ο επιτοκιακός κίνδυνος για το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την συνεχόμενη άνοδο των βασικών επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, λόγω του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ).

Το δάνειο που παραχωρήθηκε από τον ΕΜΣ το 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, ύψους €6,3 δισεκατομμυρίων, αποτελεί το 90% του χρέους της Δημοκρατίας σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Το χρέος της Δημοκρατίας σε κυμαινόμενο επιτόκιο ανήλθε στο 30% του συνολικού χρέους.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειονότητα του χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο αφορά το δάνειο από τον ΕΜΣ, το οποίο φέρει χαμηλό επιτόκιο βάσης και το γεγονός ότι το επιτόκιο του εν λόγω δανείου σημείωσε μικρές αυξήσεις κατά το 2022 υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές στα επιτόκια της αγοράς δεν αντικατοπτρίζονται με την ίδια μεταβολή στο επιτόκιο του δανείου από τον ΕΜΣ, ο αναμενόμενος κίνδυνος επιτοκίου είναι συγκρατημένος», αναφέρει το ΓΔΔΧ στην ετήσια του έκθεση για το 2022.

Το ΓΔΔΧ σημειώνει ότι το χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου, που αφορά κυρίως τα δάνεια του ΕΜΣ, δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές, καθότι η πρώτη αποπληρωμή θα διενεργηθεί το έτος 2025.

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το 2022 το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ποσοστό του ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 14,6 ποσοστιαίων μονάδων, έπειτα από μείωση 12,5% το 2021, «λόγω ισχυρής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και της βελτίωσης τη δημοσιονομικής θέσης που αντικατοπτρίζεται στην μεγάλη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Το καθαρό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, δηλαδή εξαιρουμένων των ρευστών ταμειακών αποθεμάτων ύψους €2,596 εκ., εκτιμήθηκε στο 77% στο τέλος του 2022.

Εξάλλου, στο τέλος του 2022 η εναπομείνασα μέση σταθμική διάρκεια χρέους ανήλθε στα 7,3 έτη για το συνολικό χρέος και στα 7,9 έτη για το εμπορεύσιμο χρέος και διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, «μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αναχρηματόδότησης».

Ρευστά που καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2024

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, τα ρευστά διαθέσιμα προς το τέλος του 2022 τα ρευστά διαθέσιμα προσέγγισαν τα €2,6 δισ. κυρίως λόγω της αποπληρωμής του εγχώριου ομολόγου ύψους 610 εκ. ευρώ το οποίο εκδόθηκε στην πρώην ΣΚΤ.

«Αυτό το ύψος ρευστών διαθεσίμων καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2023 και το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2024», αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ το Φεβρουάριο του 2020, ο συναλλαγματικός κίνδυνος για το χρέος της Δημοκαρτίας έχει εκμηδενιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!