27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 13:48

Περιορισμένος ο επιτοκιακός κίνδυνος για το χρέος της Κύπρου

Συγκρατημένος είναι ο επιτοκιακός κίνδυνος για το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά την συνεχόμενη άνοδο των βασικών επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, λόγω του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ).

Το δάνειο που παραχωρήθηκε από τον ΕΜΣ το 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, ύψους €6,3 δισεκατομμυρίων, αποτελεί το 90% του χρέους της Δημοκρατίας σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Το χρέος της Δημοκρατίας σε κυμαινόμενο επιτόκιο ανήλθε στο 30% του συνολικού χρέους.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειονότητα του χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο αφορά το δάνειο από τον ΕΜΣ, το οποίο φέρει χαμηλό επιτόκιο βάσης και το γεγονός ότι το επιτόκιο του εν λόγω δανείου σημείωσε μικρές αυξήσεις κατά το 2022 υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές στα επιτόκια της αγοράς δεν αντικατοπτρίζονται με την ίδια μεταβολή στο επιτόκιο του δανείου από τον ΕΜΣ, ο αναμενόμενος κίνδυνος επιτοκίου είναι συγκρατημένος», αναφέρει το ΓΔΔΧ στην ετήσια του έκθεση για το 2022.

Το ΓΔΔΧ σημειώνει ότι το χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου, που αφορά κυρίως τα δάνεια του ΕΜΣ, δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές, καθότι η πρώτη αποπληρωμή θα διενεργηθεί το έτος 2025.

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το 2022 το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ποσοστό του ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 14,6 ποσοστιαίων μονάδων, έπειτα από μείωση 12,5% το 2021, «λόγω ισχυρής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ και της βελτίωσης τη δημοσιονομικής θέσης που αντικατοπτρίζεται στην μεγάλη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Το καθαρό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, δηλαδή εξαιρουμένων των ρευστών ταμειακών αποθεμάτων ύψους €2,596 εκ., εκτιμήθηκε στο 77% στο τέλος του 2022.

Εξάλλου, στο τέλος του 2022 η εναπομείνασα μέση σταθμική διάρκεια χρέους ανήλθε στα 7,3 έτη για το συνολικό χρέος και στα 7,9 έτη για το εμπορεύσιμο χρέος και διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, «μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αναχρηματόδότησης».

Ρευστά που καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2024

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, τα ρευστά διαθέσιμα προς το τέλος του 2022 τα ρευστά διαθέσιμα προσέγγισαν τα €2,6 δισ. κυρίως λόγω της αποπληρωμής του εγχώριου ομολόγου ύψους 610 εκ. ευρώ το οποίο εκδόθηκε στην πρώην ΣΚΤ.

«Αυτό το ύψος ρευστών διαθεσίμων καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2023 και το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2024», αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ το Φεβρουάριο του 2020, ο συναλλαγματικός κίνδυνος για το χρέος της Δημοκαρτίας έχει εκμηδενιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απαντά για το Ινστιτούτο Καρκίνου ο ΥΠΟΙΚ – «Θα ήταν καλύτερα να είναι στις Διευθύνσεις Υπ. Υγείας»

Θα ήταν καλύτερα το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο να είναι σε μια από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας ούτως ώστε να υπάρχει ένας κεντρικός...

Αισιόδοξος ο Κεραυνός για λιμάνι Λάρνακας και Βασιλικό – Βέβαιος ότι θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις

Την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για το έργο στο λιμάνι-μαρίνα της Λάρνακας και το τερματικό στο Βασιλικό, εξέφρασε...

Διαχειρίσιμη η φωτιά στον Άγιο Αθανάσιο – Κίνδυνος αναζωπύρωσης

Διαχειρίσιμη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα την περιοχή Αγίου Αθανασίου (Σφαλαγγιώτισσα) στην επαρχία Λεμεσού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής...

Δείκτης Ask Wire Q1 2024: Σταθεροποιούνται οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, δημοσίευσε...

Σε συνεδρία ΔΣ ΟΑΥ την επόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας για καινοτόμα φάρμακα

Σε επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με στόχο την επίλυση του...

Νόμιμος ο διορισμός Λουκίας Χριστοδούλου ως Προέδρου της ΕΠΑ για δεύτερη θητεία

Νόμιμο ενέκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για δεύτερη θητεία. Συγκεκριμένα, όπως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!