18.8 C
Nicosia
Δευτέρα 29 Μάιος 2023 | 7:27

Παραλύει η χώρα για 3 ώρες – Στους δρόμους οι εργαζόμενοι για την ΑΤΑ

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται σήμερα η Κύπρος, καθώς το συνδικαλιστικό κίνημα θα βρίσκεται στους δρόμους από τις 12-3, διεκδικώντας την πλήρη επαναφορά και επέκταση της ΑΤΑ.

Μετά  το ναυάγιο και την κήρυξη αδιεξόδου από πλευράς του Υπουργού Εργασίας για τον θεσμό της ΑΤΑ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, μία παναπεργία όπως έχει χαρακτηριστεί, κάτι που έχουν να ακούσουν οι Κύπριοι πολλά χρόνια.

Η απεργία αφορά σε πέραν των 70.000 εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού καλύπτει τον δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε πανεπιστήμια και πέραν των 40.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Για τρεις ώρες η Κύπρος θα παραλύσει.

Οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων θα γίνουν στα ακόλουθα σημεία:

 • Στη Λευκωσία η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών  και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 • Στη Λεμεσό η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Διοικητήριο.
 • Στη Λάρνακα η συγκέντρωση θα γίνει 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.
 • Στο Παραλίμνι η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου  Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 • Στην Πάφο η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στην Επαρχιακή Διοίκηση.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Λόγω των απεργιακών μέτρων αύριο Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, που θα έχουν ως επίκεντρο τη Λευκωσία, αναμένεται να επηρεαστεί η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, αφού κεντρικοί δρόμοι θα είναι κλειστοί για την τροχαία κίνηση. Αναμένεται συγκεκριμένα να επηρεαστεί η κυκλοφορία στις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Δημοσθένη Σεβέρη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου, Μιχαλάκη Καραολή, και Λόρδου Βύρωνος, καθώς και η κυκλοφορία σε παρακείμενους δρόμους.

Στο πλαίσιο των απεργιακών μέτρων, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες προγραμματίζεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία εξωτερικά του Υπουργείου Οικονομικών, παρά την φωτοελεγχόμενη συμβολή των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρου, και Μιχαλάκη Καραολή. Στη συνέχεια θα πορευθούν μέσω της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, της οδού Κωστή Παλαμά και της λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος, προς το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.

Για την ασφάλεια στις διακινήσεις των πολιτών και των συμμετεχόντων στην αυριανή απεργιακή εκδήλωση, θα είναι κλειστοί για διερχόμενα οχήματααπό τις 12.00 το μεσημέρι περίπου, μέχρι και την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, οι πιο κάτω δρόμοι:

 • λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη, από τη συμβολή της με την λεωφόρο Γρίβα Διγενή, μέχρι τη συμβολή της με τις λεωφόρους Ευαγόρου και Γρηγόρη Αυξεντίου
 • οδός Μιχαλάκη Καραολή, από τη συμβολή της με τις λεωφόρους Ευαγόρου και Δημοσθένη Σεβέρη, μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βύρωνος
 • λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου, από τη συμβολή της με τις λεωφόρους Ευαγόρου και Δημοσθένη Σεβέρη, μέχρι και τη συμβολή της με την οδό Κωστή Παλαμά
 • οδός Κωστή Παλαμά, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου, μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βύρωνος
 • λεωφόρος Βύρωνος, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Κωστή Παλαμά, μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή

Μέλη της Αστυνομίας θα βρίσκονται στην περιοχή για παροχή βοήθειας και ρύθμιση της κυκλοφορίας. Οι διερχόμενοι οδηγοί οχημάτων, καθώς και το ευρύτερο κοινό που θα διακινείται στην περιοχή, καλούνται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης οχημάτων στην περιοχή είναι, ο χώρος παρά την πρώην Αρχιγραμματεία και Υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη και Λόρδου Βύρωνος, ο χώρος στάθμευσης της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., παρά τη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, όπως και οποιοσδήποτε άλλος χώρος στάθμευσης οχημάτων εξυπηρετεί το κοινό για τις διακινήσεις του στην περιοχή.

Τι ισχύει για τις ουσιώδεις υπηρεσίες:

Σημειώνεται ότι στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού. Για τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.

Τι ισχύει για τα νοσοκομεία:

Ο ΟΚΥπΥ, ως ουσιώδης υπηρεσία, θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς. Τα προγραμματισμένα ραντεβού μεταξύ των ωρών 12:00 έως 15:00, έχουν ακυρωθεί και πολύ σύντομα θα επαναπρογραμματισθούν με προτεραιότητα.

Τι ισχύει για τα σχολεία:

 • Μέση Εκπαίδευση

Στην τρίωρη στάση εργασίας θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί και ως εκ τούτου επηρεάζεται η διεξαγωγή εξετάσεων της Β’ και Γ’ Λυκείου, με το Υπουργείο Παιδείας να ενημερώνει για τις αλλαγές που αποφάσισε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που αποστάλθηκε στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, το πρόγραμμα εξετάσεων για τον Λυκειακό Κύκλο, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, τροποποιείται ως εξής:

Η εξέταση των μαθημάτων της Β΄ Λυκείου Εφαρμογές Πληροφορικής (Β070) και Ελεύθερο Προοπτικό Σχέδιο (Β022) θα ξεκινήσει στις 9:45.

Η εξέταση των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου Αγγλικά (Γ006), Δίκτυα (Γ060) και Εικαστικές εφαρμογές (Γ044) θα ξεκινήσει στις 07:45.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης των υπόλοιπων μαθημάτων παραμένει η ίδια, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε τις Διευθύνσεις των σχολείων όπως προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να ενημερωθούν οι μαθητές.

Σε ότι αφορά τα Γυμνάσια, οι μαθητές επέστρεψαν κανονικά στο σχολείο καθώς χθες ολοκληρώνονται οι εξετάσεις Τετραμήνων. Τα μαθήματα την Πέμπτη θα σταματήσουν στις 12:00 το μεσημέρι και οι μαθητές θα σχολάσουν εκείνη την ώρα.

 • Δημοτική – Προδημοτική Εκπαίδευση

Στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, η ΠΟΕΔ ενημέρωσε ότι τα μαθήματα την Πέμπτη θα ολοκληρωθούν στις 12:00 το μεσημέρι αλλά οι μαθητές θα παραμείνουν υπό επίβλεψη στην αυλή του σχολείου και θα σχολάσουν κανονικά στην 1:05 μ.μ.

Οι δάσκαλοι ανέφεραν ότι θα διαμαρτυρηθούν εντός του σχολικού χώρου.

Τα Προαιρετικά και Ενιαία Ολοήμερα, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κανονικά μετά τη 1:05 μ.μ., με βάση το ωράριο λειτουργίας τους όπως αναφέρει η ΠΟΕΔ.

Τι ισχύει για τα δρομολόγια λεωφορείων:

Τα δρομολόγια Τακτικών Επιβατικών Γραμμών (Αστικά, Περιφερειακά και Υπεραστικά) δεν θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια της τρίωρης απεργίας.

Τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές από Δημοτικά / Γυμνάσια / Λύκεια / Τεχνικές Σχολές θα είναι στα σχολεία στις 11:30 για την εκτέλεση των δρομολογίων επιστροφής. Δεν θα εκτελεστούν οποιαδήποτε δρομολόγια μεταξύ των ωρών 12:00 – 15:00.

Με τη λήξη της απεργίας (μετά τις 15:00), οι προκαθορισμένες διαδρομές που αφορούν στη μεταφορά μαθητών όπως Προαιρετικά, Ενιαία Ολοήμερα και ΚΙΕ, θα εκτελούνται κανονικά.

Τι ισχύει για τα αεροδρόμια:

 • Οι πτήσεις της Cyprus Airways
Αριθμός πτήσης Προορισμός Νέα χρονοδιαγράμματα Αλλαγή
CY310 Λάρνακα – Αθήνα 0640-0820 30 λεπτά νωρίτερα
CY311 Αθήνα – Λάρνακα 0910-1045 30 λεπτά νωρίτερα
CY110 Λάρνακα – Τελ Αβίβ 1140-1240 30 λεπτά νωρίτερα
CY111 Τελ Αβίβ – Λάρνακα 1410-1510 Καμία αλλαγή
CY414 Λάρνακα – Ερεβάν 0640-1140 Καμία αλλαγή
CY415 Ερεβάν – Λάρνακα 1350-1510 1 ώρα και 10 λεπτά καθυστέρηση
CY120 Λάρνακα – Βηρυτός 1700-1750 1 ώρα καθυστέρηση
CY121 Βηρυτός – Λάρνακα 1850-1935 1 ώρα καθυστέρηση
CY312 Λάρνακα – Αθήνα 2025-2205 1 ώρα καθυστέρηση
CY313 Αθήνα – Λάρνακα 2255-0030* 1 ώρα καθυστέρηση
CY340 Λάρνακα – Rome 1640-1900 1 ώρα και 30 λεπτά καθυστέρηση
CY341 Ρώμη – Λάρνακα 2000-2359 1 ώρα και 30 λεπτά καθυστέρηση

 

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι προβαίνει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, σεβόμενο πάντοτε τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κάλεσε επίσης το επιβατικό κοινό, για αποφυγή ταλαιπωρίας, προτού προσέλθει στους αερολιμένες για προγραμματισμένη αναχώρηση ή άφιξη, όπως επικοινωνεί με τις επηρεαζόμενες αεροπορικές εταιρείες και/ή τον φορέα διαχείρισης των αερολιμένων, για ενημέρωση, για τυχόν επαναπρογραμματισμό ή αλλαγή ωρών των πτήσεων.

Τι ισχύει για τις τράπεζες:

Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά. Η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων, ΕΤΥΚ, με ανακοίνωση ανέφερε ότι βρίσκεται στο πλευρό των υπόλοιπων συντεχνιών ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στην απεργία.

Τι ισχύει για τα ταχυδρομεία:

To Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών πληροφορεί το κοινό ότι λόγω της Πανσυνδικαλιστικής κινητοποίησης αύριο Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία και ΚΕ.ΠΟ.  θα παραμείνουν κλειστά λόγω των απεργιακών μέτρων από 12ː00 – 15ː00.

Ως εκ τούτου, όλα τα ραντεβού στα ΚΕ.ΠΟ  έχουν ακυρωθεί και καλείται το κοινό όπως προβεί σε επαναπρογραμματισμό είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 80002000, είτε μέσω της διαδικτυακή πλατφόρμας https://kepo.cypruspost.post/v2/.

Διευκρινίσεις για τους εργοδότες έδωσαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ:

Και οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι αποδέχτηκαν για όσες επιχειρήσεις ή οργανισμούς που παραχωρούν την Α.Τ.Α, τη συνέχιση της καταβολής του 50% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με βάση τον οποίο το συνολικό ποσοστό Α.Τ.Α από 1/1/2023 αυξάνεται από 2.56% σε 7.03% επί του βασικού μισθού.

Κάλεσαν παράλληλα τα μέλη τους να μην προβαίνουν σε μονομερή συμφωνία με τις Συντεχνίες.

Σε ότι αφορά την μέρα της παναπεργίας, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επισήμαναν το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο εργοδότης δεν καταβάλει οποιαδήποτε αμοιβή στους εργοδοτούμενους για τις ώρες που απεργούν σύμφωνα με το εργασιακό δίκαιο και την σχετική νομολογία.

Τόνισαν επίσης, το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με το Σύνταγμα, αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν τόσο το δικαίωμα της απεργίας όσο και το δικαίωμα της εργασίας.

—————————————————————————————-

Με κλιμάκωση των μέτρων προειδοποιούν οι συντεχνίες

Οι συντεχνίες κάλεσαν «τα μέλη τους σε συνεχή εγρήγορση για περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων».

Σημείωσαν πως η υφιστάμενη συμφωνία, η οποία έχει ήδη εκπνεύσει, για καταβολή της ΑΤΑ μόνο στο 50%, δεν θεωρείται ικανοποιητική, και επανέλαβαν την ομόφωνη θέση τους για πλήρη αποκατάστασή της και απόδοσή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως προνοείται στη Μεταβατική Συμφωνία του Ιουλίου του 2017.

Εξέφρασαν παράλληλα, την κοινή θέση ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μεγάλο ενδιαφέρον για το αυριανό εργαστήρι ενέργειας – Παρούσες οι μεγάλες εταιρείες

Ως το πρώτο σημαντικό ορόσημο για τη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και...

Σε αργία ο ιερέας που οργάνωσε την κερκίδα της Ομόνοιας

Ποινή επέβαλε η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής στον πάτερ ο οποίος οργάνωνε την κερκίδα της Ομόνοιας στον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΛ, μετά...

ΔΗΣΥ – Θα θέσει σε λειτουργία το «Shadow cabinet»

Μετά την Αμμόχωστο και την Πάφο σειρά στα Επαρχιακά Συνέδρια του Δημοκρατικού Συναγερμού πήρε σήμερα η Λάρνακα με την Πρόεδρο κ. Αννίτα Δημητρίου να...

Η φιέστα του Άρη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος (βίντεο)

Ο Άρης Λεμεσού πανηγυρίζει από την περασμένη Κυριακή την κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας στην ιστορία του. Σήμερα από τις 17:00 πραγματοποιείται στο...

Ελλάδα: Ορκίστηκε η Βουλή των εκλογών της 21ης Μαΐου και αύριο διαλύεται

Ορκίστηκε, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. Αύριο ωστόσο, μετά την εκλογή...

Εκλογές στην Τουρκία: Στην εξουσία ακόμα πέντε χρόνια ο Ερντογάν – Νίκη με 52.12%

Καθαρή νίκη και επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών και ενώ η ενσωμάτωση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW