19.8 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 18:21

Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για την ακρίβεια – Ζητούνται άμεσα μέτρα από την Πολιτεία

Συνολική αντιπληθωριστική πολιτική και εφαρμογή πολιτικών στήριξης των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ζητούν συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο οίκημα της ΣΕΚ στη Λευκωσία.

Η σύσκεψη στόχευε στην κωδικοποίηση εισηγήσεων προς την κυβέρνηση για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, συγκράτηση της ακρίβειας και βελτίωση της ποιότητας ζωή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΕΚΠΖ, ΚΣΚ, ΠΕΣΥΣ, ΕΚΥΣΥ, που συμμετείχαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την ανταλλαγή απόψεων και την καθολική εκτίμηση ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι οργανώσεις καλούν εκ νέου την κυβέρνηση να καθορίσει και να εφαρμόσει συνολική αντιπληθωριστική πολιτική και εφαρμογή πολιτικών στήριξης των χαμηλομεσαίων εισοδημάτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Τα μέτρα που προτείνουν οι οργανώσεις περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της λογικής της επιδότησης, τη μείωση των τιμών των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από τη μείωση της φορολογίας, λαμβάνοντας υπόψη πως τα 2/3 της τιμής είναι φόροι, τη μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών, (τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά), με διεύρυνση του καταλόγου με τα προϊόντα που έχουν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, (π.χ. στα κρέατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Επιπλέον, προτείνουν την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, που ακολουθούν συνεχή ανοδική πορεία μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνουν ακόμα ότι θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα φορολογίας των υπερκερδών που συσσώρευσαν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της κοινωνικής πολιτικής “που διαρκώς είναι ελλειμματική”.

Επίσης, προτείνουν τον αποτελεσματικό έλεγχο για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και την προώθηση της διαφάνειας. “Σε εποχές έξαρσης του πληθωρισμού είναι σύνηθες φαινόμενο στην αγορά, πέραν της ακρίβειας, να υπάρχουν κρούσματα αισχροκέρδειας, παραπλανητικές διαφημίσεις και άλλου είδους αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πρέπει να αυξήσουν τους σχετικούς ελέγχους στην αγορά”, αναφέρουν.

Ακόμα, οι οργανώσεις ζητούν την προστασία της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων από την έντονη πληθωριστική πίεση και τη σμίκρυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν την παραχώρηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στην πλήρη της μορφή.

Τέλος, ζητούν την αύξηση του ύψους του Ε.Ε.Ε. με στόχο τουλάχιστον να καλυφθεί η διάβρωση της αγοραστικής του αξίας λόγω του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Οργανώσεις που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, αφού εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη μέτρων, καλούν την κυβέρνηση να αρχίσει συγκροτημένη εκστρατεία για αύξηση των εσόδων του κράτους, περιορίζοντας την φοροδιαφυγή και αυξάνοντας τη φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, λαμβάνοντας υπόψη πως οι καθυστερημένοι ανείσπρακτοι φόροι ξεπέρασαν τα €3 δισ.

“Οι Οργανώσεις αποφάσισαν να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για συζήτηση των πιο πάνω θεμάτων, το αποτέλεσμα της οποίας θα αξιολογηθεί ανάλογα”, αναφέρουν, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των μελών τους για τα θέματα αυτά.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, οργανώσεις συνταξιούχων, σύνδεσμοι καταναλωτών και άλλοι οργανισμοί πραγματοποιούν το απόγευμα της Τετάρτης, στο οίκημα της ΣΕΚ, συνάντηση με στόχο να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο που θα απευθύνεται σε νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, ζητώντας την εξεύρεση μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, οι οργανώσεις των συνταξιούχων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, ΕΚΥΣΥ και ΠΕΣΥΣ, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε ότι «είναι η ώρα να θέσουμε την ηγεσία της πολιτείας προ των ευθυνών της, σε μια προσπάθεια τα μέτρα να είναι και ουσιαστικά και αποτελεσματικά».

Σημείωσε ότι η συνάντηση αποσκοπεί στη σύνταξη ενός κοινά αποδεκτού κειμένου, με παραλήπτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της Βουλής, ενδεχομένως και τα πολιτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία των πολιτών σε σχέση με την αδυναμία για διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την κερδοφορία μέρους των επιχειρήσεων.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι οι οργανώσεις που εκπροσωπούνται στη σύσκεψη αποτυπώνουν το σύνολο της κοινωνίας. «Αντιλαμβανόμαστε όλες και όλοι ότι πέρα από τα οριζόντια μέτρα που πρέπει να έχουν τελικούς αποδέκτες το σύνολο της κοινωνίας, υπάρχουν και ανάγκες και η δυνατότητα να καθοριστούν πιο στοχευμένα μέτρα, τα οποία να απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, αναδεικνύοντας όμως την ίδια στιγμή ότι υπάρχει μια σαφής και ουσιαστική αδυναμία της πολιτείας να αποτυπώσει στην πράξη ποιες είναι αυτές οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι ένας στους δύο εργαζόμενους αμείβεται με μισθό κάτω των €1.500 και το ένα τέταρτο των εργαζομένων αμείβεται με μισθό κάτω από €1.100, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι περισσότερες και αριθμητικά μεγαλύτερες από αυτές που τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία αποτυπώνουν.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε επίσης ότι κάποια από τα οριζόντια μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί, στην πράξη απευθύνονται στοχευμένα σε μια μικρή ομάδα του πληθυσμού που δεν έχει την ανάγκη ανάλογης στήριξης. Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση για τη μείωση του ποσοστού της συνεισφοράς στην άμυνα στο 17% επί των καταθέσεων. «Αυτοί που επωφελούνται ουσιαστικά από αυτό το μέτρο είναι η μικρή ομάδα του πληθυσμού που έχει σημαντικό ποσό καταθέσεων στις τράπεζες. Ένα οριζόντιο μέτρο που δυστυχώς δεν αγγίζει τις ανάγκες και δεν έχει οποιοδήποτε θετικό αντίκτυπο στη μάζα των εργαζομένων και της κοινωνίας ευρύτερα», σημείωσε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε σήμερα εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, να συμφωνήσουμε σε κοινά αποδεκτές εισηγήσεις, να συντάξουμε ένα κείμενο που θα αποσταλεί στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να αναδείξουμε ή να αποτυπώσουμε τα πραγματικά προβλήματα και τις δυνατότητες επίλυσης, αλλά να στείλουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κοινωνία, οργανωμένα και συνολικά, βρίσκεται εδώ και θέλουμε λύσεις που να μπορούν να δώσουν ανάσες ζωής εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια εχθροπραξιών και αιματοχυσίας που ακολούθησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ακριβής...

ΥΡΙΖΑ: Θρίλερ διαβουλεύσεων – Τα νέα δεδομένα στην εσωκομματική αρένα

Οργιώδεις είναι και σήμερα οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπίο να παραμένει ρευστό τόσο ως προς το ποιος θα αντιπαρατεθεί στη νέα εσωκομματική...

Επενδυτικές ευκαιρίες και Γάζα στο μενού της συνάντησης Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ

Με τον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani, συναντήθηκε στην Ντόχα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την...

Πάμελα Σάμελ: Πέθανε η Μις Μάνιπενι του Τζέιμς Μποντ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βρετανίδα ηθοποιός Πάμελα Σάλεμ, που έγινε ευρέως γνωστή από την εμφάνισή της στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην...

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality

Σημαντικοί παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, που ξεχώρισαν σε διάφορους τομείς τιμήθηκαν κατά την τελετή βράβευσης των πρώτων «Cyprus Hotel Association Leaders in Hospitality Awards",...

Με τον ντέρμπι Ανόρθωσης-Αποέλ αρχίζει η Β’ φάση του πρωταθλήματος

Με τους αγώνες της δεύτερου ομίλου αρχίζει το Σάββατο η Β’ φάση του πρωταθλήματος , του παγκυπρίου πρωταθλήμτος ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας. Στην πρώτη αναμέτρηση της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!