26.7 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Απρίλιος 2024 | 16:33

Πέραν των 66.000 συνδέθηκαν με το TaxForAll – Έγιναν 1.500 πληρωμές αξίας 15 εκ. ευρώ

Πέραν των 66.000 φορολογουμένων έχουν ήδη συνδεθεί κατά τις πρώτες τέσσερις μέρες λειτουργίας του TaxForAll (TFA) με λογαριασμό χρήστη για σκοπούς ΦΠΑ ή περίπου το 70% των ενεργών φορολογουμένων εγγεγραμμένων στο ΦΠΑ και πραγματοποιήθηκαν πέραν των 1.500 πληρωμών συνολικού ύψους περίπου €15 εκατομμυρίων, ενώ επιστράφηκε ποσό €1,3 εκ., δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου του 2023 που βρίσκεται σε εφαρμογή η 1η φάση του νέου Μηχανογραφικού Συστήματος του Τμήματος Φορολογίας TaxForAll, για φορολογούμενους που συναλλάσσονται με το Τμήμα για σκοπούς ΦΠΑ, «πέραν των 66.000 φορολογουμένων έχουν ήδη συνδεθεί με λογαριασμό χρήστη, δηλαδή περίπου το 70% των ενεργών φορολογουμένων εγγεγραμμένων στο ΦΠΑ, κάτι το οποίο γίνεται σταδιακά και στοχευμένα, όπως είπε, «ανάλογα κυρίως με βάση την περίοδο υποχρέωσης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ ή ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερα επίπεδα συμμόρφωσης και εξυπηρέτησης των φορολογούμενων».

Ανέφερε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν πέραν των 1.500 πληρωμών συνολικού ύψους περίπου €15 εκ., μέσω του TFA, μέρος των οποίων έγιναν μέσω πιστωτικών καρτών, ενώ υποβλήθηκαν περίπου 2.000 αιτήματα από φορολογούμενους μέσω του TFA Portal.

Επιπλέον, ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι εξετάστηκαν πέραν των 300 αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους περίπου €1,3 εκ. και το ποσό επιστράφηκε στους φορολογουμένους.

Σημείωσε ότι μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 17700/22803803 απαντήθηκαν και εξυπηρετήθηκαν πέραν των 1.000 κλήσεων με μέση διάρκεια εξυπηρέτησης περίπου 6 λεπτά.

Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε ικανοποίηση από την έγκαιρη εφαρμογή του συστήματος, την ασφαλή μεταφορά των δεδομένων από το προηγούμενο μηχανογραφικό σύστημα στο TFA, καθώς και από τη μέχρι στιγμής αποδοχή του TFA από τους χρήστες.

«Σπάνια ένα τόσο μεγάλο έργο μηχανογράφησης/ανάπτυξης λογισμικών της τάξης των €25 εκ. να ολοκληρώνεται σε εύλογο χρόνο και να μπαίνει σε λειτουργική φάση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα», υπογράμμισε.

Ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας της διεύθυνσης του Τμήματος Φορολογίας και του Υπουργείου Οικονομικών για υλοποίηση του έργου και της σημασίας που έχει και εξέφρασε ευχαριστίες τόσο στους Λειτουργούς της Ομάδας Έργου και του Τμήματος που αγκάλιασαν το έργο, όσο και στην ανάδοχο εταιρεία και τους συνεργάτες της αλλά και στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής για τη υποστήριξη.

«Για το Τμήμα Φορολογίας που έχει να διαχειριστεί ένα ευρύ φάσμα φόρων με διαφορετικές νομοθεσίες, ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών τόσο από τις Δηλώσεις των φορολογουμένων όσο και των πληροφοριών από διάφορες βάσεις δεδομένων τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό και τον μεγάλο αριθμό των φορολογουμένων, η επένδυση σε έξυπνα σύγχρονα λειτουργικά και αποτελεσματικά φιλικά προς το χρήστη μηχανογραφικά συστήματα είναι μονόδρομος», υπογράμμισε.

Προτεραιότητα τώρα, όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαρκίδης, είναι η υλοποίηση των επομένων δύο φάσεων του TFA που αφορά όλα τα υπόλοιπα είδη φόρων. Εξέφρασε την ελπίδα «αν όλα πάνε καλά», το TFA να είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024.

Παράταση στην υποβολή Δήλωσης

Τέλος, ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι «παρόλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται προβλήματα από την αλληλεπίδραση των φορολογούμενων με το TFA, για την αποφυγή των οποιωνδήποτε προβλημάτων κατά τις πρώτες προσπάθειες υποβολής των Δηλώσεων ΦΠΑ μέσω του TFA, με ανακοίνωση του Τμήματος στις 24/3/2023, δόθηκαν οι πιο κάτω παρατάσεις:

Ανέφερε ότι για την Φορολογική Περίοδο από 01/12/2022 μέχρι 28/02/2023 η νέα ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης ΦΠΑ είναι η 26η Απριλίου του 2023 (αντί η 10η Απριλίου 2023), ενώ για την φορολογική περίοδο από 01/01/2023 μέχρι 31/03/2023 η νέα ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης είναι η 26η  Μαΐου του 2023 (αντί η 10η Μαΐου 2023).

Για το τι είναι και πως λειτουργεί το TAX FOR ALL μπορείτε να διαβάσετε στο νέο τεύχος του περιοδικού nomisma που κυκλοφορεί στα περίπτεα ή ηλεκτρονικά στη στήλη της ιστοσελίδας μας με την ένδειξη “Έντυπη έκδοση”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Εφετείο μείωσε ποινή φυλάκισης σε υπόθεση με θανατηφόρου τροχαίου του 2019

Το Εφετείο μείωσε την ποινή φυλάκισης καταδικασθέντα από εννέα σε επτά χρόνια σε υπόθεση που αφορά σε θανατηφόρο δυστύχημα. Στην ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου, αναφέρεται ότι στις...

Ελλάδα: Πώς στήθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τη δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Λυγγερίδη – 57 συλλήψεις

Σε 57 συλλήψεις έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η ΕΛΑΣ κατά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, σε συνεργασία με...

ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα έπρεπε να εξετάσει θέμα αμέλειας στην εκτέλεση των καθηκόντων της Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, με αφορμή «υποβάθμιση...

ΥΠΟΙΚ – Διοικητής ΚΤΚ: Συνεργασία για διατήρηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για να διατηρηθεί η οικονομία της χώρας στο σωστό πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,...

Άντρας ισχυρίζεται ότι ήρθε από το έτος 2050 για να μας προειδοποιήσει για την Αποκάλυψη

Ένας «χρονοταξιδιώτης από το έτος 2050» λέει ότι έχει σταλεί πίσω στο χρόνο για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για την επερχόμενη Αποκάλυψη. Ναι, σωστά διαβάσατε. Υπάρχει λοιπόν...

Αγόρασαν χταπόδι για κατοικίδιο και τους… γέμισε με μωρά

Μια οικογένεια από την Οκλαχόμα δεν είχε ιδέα ότι ένα κατοικίδιο χταπόδι, δώρο γενεθλίων για τον εννιάχρονο γιο της θα ήταν τόσο μεγάλη ευθύνη και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!