Μηχανισμούς για συγκράτηση των τιμών και απομάκρυνση του ενδεχομένου αισχροκέρδειας στον τομέα εμπορίας και διάθεσης σιτηρών, εξετάζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, το πρόβλημα διάθεσης σιτηρών είναι πανευρωπαϊκό και έγκειται στο «πάγωμα» της αποστολής φορτίων από τις δύο κυριότερες προμηθεύτριες χώρες της Ευρώπης σε σιτηρά, Ρωσία και Ουκρανία, και, κατά, συνέπεια στις ανατιμήσεις που προκαλούνται.
Το Υπουργείο, τονίζεται, ξεκίνησε την προσπάθεια εξεύρεσης μηχανισμών συγκράτησης των τιμών αμέσως μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου, βάσει των οποίων, λόγω της έκτακτης κατάστασης στην Ουκρανία, καθορίστηκαν τα είδη πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση και αυξήθηκε η χρονική περίοδος για την οποία οι ποσότητες που διατηρούνται ως στρατηγικό απόθεμα καλύπτουν τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι προς αυτό το σκοπό έχει ήδη γίνει σημαντική προεργασία.
Όπως είχε άλλωστε δηλώσει και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, στις 8 Μαρτίου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, εντείνονται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για εξεύρεση των κατάλληλων μηχανισμών που θα προστατεύσουν τον καταναλωτή, αλλά και μερίδα επιχειρήσεων, από υπερβολικά ψηλές τιμές σε τρόφιμα και ζωοτροφές, με πρώτη ύλη τα σιτηρά και υποπροϊόντα τους, που πιθανόν να εμφανιστούν με πρόσχημα τις ανατιμήσεις.
Πρώτη έγνοια του ΥΕΕΒ και της Κυβέρνησης, σημειώνεται, είναι η προστασία του καταναλωτή και η επιβίωση των επιχειρήσεων, με περιορισμό των συνεπειών που προκαλούνται διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Έμπρακτη απόδειξη τούτου αποτελεί η πρόσφατη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για αγορά νέων αποθεμάτων σιτηρών, καταλήγει το Υπουργείο.