Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σημαντική μερίδα πολιτών είναι μεγάλα και συνάμα μεγάλος ο θυμός, η οργή τους από την ηθική κατάπτωση του Κράτους και των θεσμών του, τους πολιτικούς και τα κόμματα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αν κάτι θα μπορούσε να δώσει μια μικρή, έστω, ελπίδα στην κοινωνία ότι η χώρα μας, το κράτος μας μπορούν να ορθοποδήσουν και να πάνε μπροστά, θα ήταν ένας παραγωγικός διάλογος που θα οδηγούσε σε λύσεις των προβλημάτων και σε μεταρρυθμίσεις που θα ανοικοδομούσαν την Πολιτεία μας ως Κράτος Δικαίου και Κράτος Πρόνοιας.
Στην τοποθέτηση του για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι η Τουρκία απαιτεί την σύγκληση Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, όχι για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, αλλά για να συζητηθούν νέα μοντέλα λύσης, προβάλλοντας ως επιλογές τα δύο χωριστά κράτη ή τη Συνομοσπονδία
Πρόσθεσε ότι η σύγκληση μιας τέτοιας Διάσκεψης θα «νομιμοποιήσει» την Τουρκία να θέσει τη λύση δύο Κρατών και την Συνομοσπονδία στο τραπέζι. Δύο επιλογές που στην πραγματικότητα είναι δύο όψεις του ίδιο νομίσματος, αφού η Συνομοσπονδία προϋποθέτει πρώτα την αναγνώριση του ψευδοκράτους ως ενός νόμιμου και κυρίαρχου κράτους, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι οι προϋπολογισμοί του 2021 συζητούνται μέσα σε πρωτόγνωρες, για τη χώρα μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, συνθήκες, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει σωρεία οικονομικών, κοινωνικών, ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων, συνέτεινε σε αύξηση της ανεργίας και πίεση στους μισθούς και στα εισοδήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν πραγματική μάχη για να αποφύγουν την πτώχευση.
Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε αναφορικά με τους δείκτες Gini που δείχνουν ότι στη χώρα μας η κατανομή του Εθνικού Παραγόμενου Πλούτου καθίσταται χρόνο με τον χρόνο πιο άδικη, με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και των φτωχών να μεγαλώνει, ενώ η μεσαία τάξη συρρικνώνεται. «Σχεδόν ένας στους πέντε συμπολίτες μας κινδυνεύει να περάσει στη σφαίρα της φτώχειας», είπε.
«Αναγνωρίζουμε ως θετικά τα μέτρα της Κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτουμένων σε μια προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας και χαιρετίζουμε τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων του Υπουργείου Εργασίας για τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, είπε εκφράζοντας ανησυχία «ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν την πτώχευση επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας και ενδεχόμενα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ως Συμμαχία Πολιτών, με Προτάσεις Νόμου και Προτάσεις προς την Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο να τερματίσουμε την εκμετάλλευση των νέων μας με εξευτελιστικούς μισθούς, αλλά και την ταπείνωση των συνταξιούχων μας με συντάξεις πείνας, ανέφερε στη συνέχεια και εκφράζοντας κατανόηση στη θέση ότι στο μέσο μιας οικονομικής ύφεσης δεν μπορεί να καθοριστεί Εθνικός Κατώτατος Μισθός, είπε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού οι προβλέψεις είναι ότι από το 2021 θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια ο Πρόεδρος της Συμμαχίας, αφού ανέφερε ότι από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, των Κυπριακών Αερογραμμών, το ΣΑΠΑ, τη Δρομολαξιά, τη FOCUS, τον Συνεργατισμό, φτάσαμε στο CYPRA και στα χρυσά διαβατήρια, είπε ότι η οργή και ο θυμός των πολιτών δεν είναι αδικαιολόγητα συναισθήματα και ότι ο λαός απαιτεί κάθαρση και τιμωρία, διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι «ως Βουλή των Αντιπροσώπων του λαού, δεν έχουμε αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για εκείνες τουλάχιστον τις υποθέσεις που μας αφορούν, αλλά, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες κρατήσαμε στα συρτάρια της Βουλής τον κατάλογο των Βουλευτών που δεν είχαν φορολογικό φάκελο, κρατούμε την περιβόητη «Λίστα Γιωρκάτζη» κι αναζητούμε τι να την κάνουμε». Έγιναν κακοί χειρισμοί.
Πρότεινε «να δώσουμε έστω και τώρα ένα θετικό παράδειγμα στην κοινωνία και να δώσουμε τη λίστα των Βουλευτών χωρίς φορολογικό φάκελο στη δημοσιότητα και τη «Λίστα Γιωρκάτζη» σε μια ανεξάρτητη επιτροπή να την μελετήσει και να δημοσιοποιήσουμε το πόρισμα με τα ευρήματα της Επιτροπής».
Ειδική αναφορά έκανε στα όσα το Αλ Τζαζίρα έδειξε στο ρεπορτάζ του, που διαπόμπευσαν τη χώρα διεθνώς και το ισχυρό κοινωνικό σοκ, που προκάλεσε αφού οι πολίτες είδαν με τα μάτια τους τον Πρόεδρο αυτού του Σώματος, Βουλευτές, δικηγόρους και άλλους, να συμμετέχουν σε μια διαδικασία παράκαμψης της νομοθεσίας για να αποκτήσει, με παράνομο τρόπο, το κυπριακό διαβατήριο ένα ξένος επιχειρηματίας.
“Ως Συμμαχία Πολιτών εμμένουμε στη διαχρονική μας θέση της πλήρους διαφάνειας. Όλα στο φως! Πλήρης διερεύνηση και παραπομπή στην δικαιοσύνη όλων όσων εμπλέκονται σε διαδικασίες και αποφάσεις που παραβίαζαν νόμους και όρους των ΚΕΠ”, είπε.
Επίσης, είπε ότι πρέπει να δοθεί στον Γενικό Ελεγκτή η πρόσβαση στους φακέλους αλλά κι ο Γενικός Ελεγκτής να κάνει τον έλεγχο με κριτήριο όχι τη δημοσιότητα αλλά τον εντοπισμό παρατυπιών ή κατάχρησης εξουσίας, έτσι ώστε να συμβάλει στην άσκηση ποινικών διώξεων εκεί κι όπου υπάρχουν υπεύθυνοι και ανέφερε ότι η συντήρηση της αντιπαράθεσης Γενικού Ελεγκτή – Γενικού Εισαγγελέα ζημιώνει τους ίδιους τους θεσμούς, το κύρος και την αξιοπιστία τους.