Μηνύματα για την ανάγκη διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έστειλαν από κοινού ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου ,από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.
Μάκης Κεραυνός και Κωνσταντίνος Ηροδότου υπογράμμισαν ότι παρά τη βελτίωση στον τραπεζικό τομέα οι προκλήσεις παραμένουν, με τον Διοικητή να τονίζει πως «η ύπαρξη ενός σταθερού νομικού πλαισίου, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας».
«Το εργαλείο των εκποιήσεων δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μοχλό πίεσης, ώστε να καταλήγουν οι πιστωτές και οι δανειολήπτες σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις», ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤΚ.
Σημείωσε ακόμη πως η ΚΤΚ είναι στη διάθεση όλων των φορέων και αρχών για τη συζήτηση προτάσεων, οι οποίες να διορθώνουν αδυναμίες που ενδεχομένως να εντοπίζονται.
Ο κ. Ηροδότου σημείωσε ακόμη ότι κατά τις συζητήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η ΚΤΚ στήριξε τις προτάσεις για αυξημένη διαφάνεια κατά την αποστολή της επιστολής Θ και τον καθορισμό της τρέχουσας αγοραίας αξίας του ακινήτου ως τιμή ανταλλαγής κατά την διαδικασία εθελούσιας ανταλλαγής ακινήτων.
Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Ηροδότου σημείωσε μεν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν το 44% του συνόλου των δανείων στο 9,5% στο τέλος του 2022, για να επισημάνει πως το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι ψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 1,8% και ότι η πρόοδος επικεντρώθηκε στις μεγάλες τράπεζες.
Παράλληλα, ο κ. Ηροδότου επεσήμανε πως το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον ενδέχεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις ειλημμένες υποχρεώσεις τους.
«Για αυτό κρίνεται ως υψίστης σημασίας, οι τράπεζες να εφαρμόζουν ταχείες διαδικασίες αναδιάρθρωσης, με μειωμένες χρεώσεις και χωρίς πρόσθετα κόστη, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κατηγορίες πελατών», υπογράμμισε.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως κύρια και σταθερή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, παραμένει η διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας, στα πλαίσια άσκησης Δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ώστε να συνεχιστεί η οικονομική μεγέθυνση και η δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης.
Επισημαίνοντας πως ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια αξιόλογα βήματα προόδου, έχει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση και ισχυρή ρευστότητα, ο Μάκης Κεραυνός σημείωσε πως ταυτόχρονα όμως οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν ορατοί, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.
Όπως είπε, προκλήσεις για τις τράπεζες μας παραμένουν η αποτελεσματική εφαρμογή διαχείρισης κινδύνου, η τεχνολογική καινοτομία που άμεσα σχετίζεται με την κυβερνοασφάλεια και οι υποχρεώσεις από την εφαρμογή και υλοποίηση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εποπτικών μηχανισμών της.
Ο κ. Κεραυνός εξέφρασε ικανοποίηση για τις κινήσεις των τραπεζών για την απορρόφηση του αυξημένου κόστους από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και όσον αφορά τη διαμόρφωση των καταθετικών επιτοκίων, καθώς και τη βεβαιότητα θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αυτές και αναμένω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα θετικά βήματα, από όλες τις τράπεζες.
«Γιατί γνωρίζουν καλά», πρόσθεσε, «ότι η συνεχής βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική σταθερότητα, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην υγιή οικονομική κατάσταση και επαρκή βιωσιμότητα των νοικοκυριών μας και των επιχειρήσεων μας, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
Παράλληλα, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως καθοριστική βέβαια προϋπόθεση, για οικονομική σταθερότητα είναι η ανάπτυξη μιας σταθερής οικονομικής πολιτικής, που να διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
«Η προϋπόθεση αυτή αποτελεί πάγια πολιτική της Κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη», σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως το βασικό σενάριο προνοεί ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 2,8%, ρυθμός που είναι τριπλάσιος από τον όρο της ευρωζώνης, ενώ το δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό και εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, την περίοδο 2023-2026.
Τόνισε τέλος πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της ακρίβειας, πρόσθετα από τα συγκεκριμένα μέτρα που ήδη λήφθηκαν και ανακοινώθηκαν.
«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η συνέχιση της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ αλλά αναγνωρίζοντας τη μεγέθυνση ως προϋπόθεση, στοχεύει και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας», υπογράμμισε.