19.8 C
Nicosia
Κυριακή 26 Νοέμβριος 2023 | 0:56

ΚΕΝΤΡΙΚΗ Μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση ρυθμού ανάπτυξης για 2023 και 2024

Σε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης για το 2023 και το 2024 προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), η οποία στις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις Σεπτεμβρίου εκτιμά πως ο ρυθμός μεγέθυνσης του κυπριακού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,4% φέτος και στο 2,7% το 2024 έναντι 2,6% και 2,8% των προβλέψεων του περασμένου Ιουνίου.

Όπως εξηγεί η ΚΤΚ, η μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση «οφείλεται, εν μέρει, στις επιπτώσεις των κυρώσεων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στον κύκλο εργασιών των επαγγελματικών υπηρεσιών, σε συνάρτηση με την αρνητική επίπτωση του εύθραυστου εξωτερικού περιβάλλοντος στην πορεία των μη τουριστικών υπηρεσιών».

Η ΚΤΚ διατήρησε αμετάβλητη στο 3,1% την πρόβλεψη για το 20245σημειώνοντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας σε ετήσια βάση, της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, παραμένει υψηλότερος το πρώτο εξάμηνο του 2023 το μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν 0,9%.

Κύριος μοχλός η εγχώρια ζήτηση

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, την περίοδο 2023 – 2025 η αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ βασίζεται κυρίως στην πορεία της εγχώριας ζήτησης, ενώ σημαντική συνεισφορά αναμένεται κυρίως από μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό εξέλιξη, καθώς επίσης από έργα για στήριξη της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης και άλλα μεταρρυθμιστικά έργα στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συνεισφορά αναμένεται και από οικιστικές επενδύσεις λόγω του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων της κυβέρνησης για νέα στεγαστικά δάνεια που συνομολογήθηκαν μέχρι και τα τέλη του 2021 και για τα οποία η περίοδος εκταμίευσης είναι 3 χρόνια.

Αν και η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να επιβραδυνθεί, αναμένεται να παραμείνει σημαντικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα έτη, τονίζει η ΚΤΚ, εξηγώντας ότι η επιβράδυνση είναι αποτέλεσμα της προαναφερθείσας επίδρασης βάσης (base effects) από το άνοιγμα της οικονομίας μετά και τους αποκλεισμούς του 2021, και της προβλεπόμενης σταδιακής ανόδου στο ποσοστό αποταμίευσης με σκοπό την αποπληρωμή δανείων.

Σημειώνεται ότι οι καθαρές εξαγωγές για τα έτη 2023-24 αναμένεται να συνεισφέρουν αρνητικά στο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Παράλληλα, η συνεχιζόμενη, αν και με βραδύτερο ρυθμό, επέκταση του κύκλου εργασιών ξένων εταιρειών που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Κύπρο ιδιαίτερα τα πρόσφατα έτη και που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και η συνεχιζόμενη άνοδος των τουριστικών εσόδων, αντισταθμίζονται από τον αρνητικό αντίκτυπο των κυρώσεων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στον κύκλο εργασιών των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Αναθεώρηση προς τα πάνω του πληθωρισμού

Όσον αφορά τον πληθωρισμό (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή), η ΚΤΚ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της κατά 0,6 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, με νεότερη εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 3,9% και στο 2,7%. Η αναθεώρηση, «οφείλεται σε προβλεπόμενες υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων», σημειώνει η ΚΤΚ.

Παράλληλα ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,7% το 2023, σε σχέση με 5% το 2022. Τo 2024 και 2025, προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο 2,5%, και 2,4%, αντίστοιχα, κυρίως λόγω του αναμενόμενου αντίκτυπου της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Βελτιωμένα στοιχεία για την ανεργία

Όσον αφορά στην ανεργία, η ΚΤΚ αναθεώρησε προς τα κάτω τις νέες προβλέψεις της για το 2023 και 2024, με την εκτίμηση να υποχωρεί στο 6,3% και 5,9% το 2024, χαμηλότερη κατά 0,4% και 0,2% αντίστοιχα σε σχέση με τις προβλέψεις Ιουνίου.

Η προς τα κάτω αναθεώρηση στην ανεργία την περίοδο 2023-24, και παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ, αντανακλά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση στο ποσοστό ανεργίας που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους παρά τον αντίκτυπο των κυρώσεων στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, σημειώνει η ΚΤΚ.

Η ΚΤΚ υπογραμμίζει πάντως την συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας παρά τον αντίκτυπο από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία όπως διαφαίνεται από την πτώση που καταγράφηκε στα σχετικά στοιχεία το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 5,9%, σε σύγκριση με ποσοστό 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Τα έτη 2024-25 προβλέπεται συνεχιζόμενη πτωτική πορεία, σε συνάρτηση με την αναμενόμενη μεγέθυνση του ΑΕΠ, με την ανεργία να ανέρχεται στο 5,9% το 2024 και στο 5,6% το 2025, πλησιάζοντας συνθήκες πλήρους απασχόλησης», σημειώνει η ΚΤΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτή είναι η νέα στολή παραλλαγής στις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας – Τα χαρακτηριστικά της

Την υιοθέτηση νέας στολής παραλλαγής για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Η μετάβαση στον νέο τύπο στολής...

ΣΥΡΙΖΑ: Με βολές κατά Κασσελάκη 50 αποχωρήσεις πανεπιστημιακών

Με βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη 50 πανεπιστημιακοί από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους. «Ο Στέφανος Κασσελάκης,...

Ο γιος της Λαγκάρντ έχασε “σχεδόν όλες” τις επενδύσεις του σε κρυπτονομίσματα – Εγώ του τα έλεγα λέει η μητέρα του

Ουδείς προφήτης στον τόπο του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι ο γιος της έχασε...

Θεσσαλονίκη: Ήχησε το 112 για θυελλώδεις ανέμους

Για θυελλώδεις ανέμους που θα επικρατήσουν στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο το προειδοποιητικό μήνυμα του 112 που ήχησε στα κινητά όσων βρίσκονται στην πόλη, καθώς...

Αμερικανός αξιωματούχος: Επίθεση με ιρανικό drone σε ισραηλινό πλοίο

Πλοίο που ανήκει σε Ισραηλινό δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή από ιρανικής κατασκευής drone στον Ινδικό Ωεκανό, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος του στρατού. “Έχουμε ενημερωθεί για...

Αβέρωφ: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι για το Εθνικό θέμα

Του Αβέρωφ Νεοφύτου, πρώην Προέδρου ΔΗΣΥ Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρασε, ήδη, σε δεύτερη μοίρα, καθώς στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι, πλέον, ο πόλεμος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW