31 C
Nicosia
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 | 12:32

Κεντρική Τράπεζα: Ηπιότερος ρυθμός ανάπτυξης το 2021

Ελαφρώς ηπιότερο ρυθμό ανάκαμψης σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου του 2020 θα παρουσιάσει το 2021 η κυπριακή οικονομία, επηρεαζόμενη από τα lock down του Ιανουαρίου και Απριλίου, εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν πιθανότητες απόκλισης προς τα πάνω λόγω μεγαλύτερης απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ταχύτερης ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας.

Στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Ιουνίου για την κυπριακή οικονομία για την περίοδο 2021 – 2023, τις οποίες εξέδωσε σήμερα, η ΚΤΚ εκτιμά πως το κυπριακό ΑΕΠ προβλέπεται να καταγράψει 3,8% το 2021, προερχόμενη από όλες τις υποκατηγορίες του ΑΕΠ έπειτα από συρρίκνωση 5,1% το 2020.

Τα έτη 2022 και 2023 το κυπριακό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% και 2,3% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες προβλέψεις του Δεκεμβρίου προνοούσαν συρρίκνωση 6,2% το 2020 και ανάπτυξη 4,1%, 3,4% και 2,7% τα έτη 2021, 2022 και 2023 αντίστοιχα.

«Σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου 2020, αναμένεται ελαφρώς ηπιότερη ανάκαμψη για το 2021, ως αποτέλεσμα των δύο αυστηρών σειρών περιοριστικών μέτρων διακίνησης (lockdown) που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο και Απρίλιο αυτού του έτους» σημειώνει η ΚΤΚ, επισημαίνοντας πως ο οικονομικός αντίκτυπος των μέτρων αυτών διαφάνηκε να είναι σημαντικά μικρότερος από εκείνο που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο των αυστηρών περιορισμών του 2020, συνεπεία της προσαρμογής των καταναλωτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα (adaptation effects).

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΤΚ σημειώνει πως συνεπεία των ηπιότερων συνεπειών των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα, «ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατέγραψε μικρότερη ύφεση από ότι αναμενόταν».

Πάντως, η ΚΤΚ τονίζει πως «η αβεβαιότητα αν και με τάσεις περιορισμού, εξακολουθεί να είναι σημαντική και σχετίζεται με ενδεχόμενες μεταλλάξεις του ιού και το εύρος ενδεχόμενων μόνιμων απωλειών στο επίπεδο του ΑΕΠ».

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι πιθανότητες απόκλισης από το βασικό σενάριο των προβλέψεων τείνουν να είναι ελαφρώς προς τα πάνω τόσο για το ΑΕΠ όσο και για τον πληθωρισμό. «Αυτό σχετίζεται με τη δυνατότητα μεγαλύτερης απορρόφησης κονδυλίων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη χρήση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, καθώς και από ενδεχόμενη πιο γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού», εξηγεί η ΚΤΚ.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, ο πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει σε θετικό πρόσημο το 2021 και θα ανέλθει στο 1,1% από -1,1% το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και σε μικρότερο βαθμό στις τιμές των υπηρεσιών.

Η ΚΤΚ θεωρεί ότι τα έτη 2022 και 2023 οι αυξήσεις στις τιμές αναμένονται να είναι ανοδικές αλλά υποτονικές, με τον πληθωρισμό να εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,7% το 2022 και να ανέλθει στο 1% το 2023, επηρεαζόμενος κυρίως από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ και των μισθών, καθώς και την άνοδο των τιμών των υπηρεσιών, στο πλαίσιο σταδιακής ανάκαμψης του τουρισμού.

Εξάλλου, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων) αναμένεται να ανέλθει στο 0,5% το 2021, σε σχέση με -0,8% το 2020, ενώ τα έτη 2022 και 2023, προβλέπεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να διαμορφωθεί στο 0,7% και 1,3%, αντίστοιχα.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αναμενόμενη αύξηση στη συνεισφορά της εξωτερικής ζήτησης, συνεπεία της σταδιακής ομαλοποίησης στον τουρισμό, η οποία προβλέπεται να έχει αυξητική επίδραση στις τιμές των υπηρεσιών», εξηγεί η ΚΤΚ.

Στις προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για την ανεργία. Η ΚΤΚ σημειώνει πως εκτενέστερη ανάλυση των προβλέψεων για όλα τα κύρια μακροοικονομικά μεγέθη περιλαμβάνεται στο Οικονομικό Δελτίο Ιουνίου 2021, το οποίο θα δημοσιευθεί σε λίγες μέρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υψηλότερο ΑΕΠ το 2022 από το αντίστοιχο του 2019 σε Ελλάδα και Ευρώπη

Στους Θάνο Τσίρο και Ραλλού Αλεξοπούλου «Είναι ακόμη πρόωρο να αποφασιστούν μόνιμα μέτρα επεκτατικού χαρακτήρα» δηλώνει στη συνέντευξη που παραχωρεί στη «Ν» ο επικεφαλής του...

Πάνω από την Κύπρο θα πετάξουν αύριο τα Red Arrows

Στην Κύπρο για λίγο η φημισμένη μοίρα αεροπορικών επιδείξεων της Βασιλικής Αεροπορίας, τα γνωστά «Κόκκινα Βέλη», τα οποία θα πετάξουν το απόγευμα της Τρίτης...

Άρσος και Δωρός φιλοξενούν δύο εκδηλώσεις της 60ης Γιορτής του Κρασιού

Την ικανοποίηση του από την απόφαση του Δήμου Λεμεσού να μεταφέρει δυο εκδηλώσεις για την 60η Γιορτής του Κρασιού, σε ορεινές κοινότητες, εξέφρασε το πρωί...

ΟΠΑΚ: Το τουριστικό προϊόν είναι σε μεγάλο βαθμό μη προσβάσιμο

Τα άτομα με αναπηρίες και μειωμένη κινητικότητα βρίσκονται στη χειρότερη θέση στη χώρα μας, αφού το τουριστικό μας προϊόν είναι σε μεγάλο βαθμό μη...

Στο ΓΝ Πάφου 37χρονος, μετά από επίθεση που δέχθηκε

Υπόθεση πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, διερευνά η Αστυνομία Πάφου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της  Αστυνομίας, καταγγέλθηκε χθες από 37χρονο...

Απέτυχε στο Ανώτατο αίτηση για ακύρωση εντάλματος έρευνας πτέρυγας των φυλακών τον Αύγουστο

  Απέτυχε στο Ανώτατο αίτηση για ακύρωση εντάλματος έρευνας πτέρυγας των φυλακών τον Αύγουστο ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/09/2021 11:27 Το Ανώτατο απέρριψε πρόσφατα αίτηση 48 υποδίκων της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!