17.9 C
Nicosia
Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 | 4:00

ΚΕΒΕ: Εγρήγορση για ανασύνταξη και ανάπτυξη της οικονομίας

Σε εγρήγορση και δράση με σκοπό την ανασύνταξη και ανάπτυξη της οικονομίας, καλεί όλους (Κυβέρνηση, Βουλή, Συντεχνίες, παραγωγικές τάξεις), το ΚΕΒΕ.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης μιλώντας στην 94η ετήσια γενική συνέλευση του Επιμελητηρίου τόνισε ότι “ενώνοντας τις δυνάμεις μας και εργαζόμενοι σκληρά θα πάμε πιο μπροστά”.

Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι το μέγα στοίχημα σήμερα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας και το ζητούμενο η ανάπτυξη.

Για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και γενικά των προκλήσεων στην οικονομία, ο κ. Αγκαστινιώτης παρέθεσε τα σημαντικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη πρόταση 66 σημείων που κατάθεσε πρόσφατα το ΚΕΒΕ.  Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα εξής:

 • Συνέχιση της στοχευμένης στήριξης σε όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να επηρεάζονται από την πανδημία.
 • Αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.
 • Επιμονή στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων
 • Εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος
 • Ενίσχυση των φορολογικών εσόδων
 • Παραχώρηση των αναγκαίων αδειών απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού για κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε όλους τους τομείς
 • Πράσινη και ψηφιακή οικονομία
 • Ισορροπημένη ανάπτυξη των διαφόρων τομέων
 • Συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών, καλύτερη στόχευση των κοινωνικών και ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών του κράτους.
 • Μείωσης του δημόσιου χρέους
 • Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων προς τους κρατικούς μηχανισμούς.

Αφού είπε ότι το ΚΕΒΕ συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Ε. Ένωσης για ανάπτυξη πέραν του 4% του ΑΕΠ το 2022, επισήμανε ότι το ΚΕΒΕ δεν θα κουραστεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκεί όπου χρειάζεται και να ζητά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.

Όραμα μας, είπε, είναι να πετύχουμε ψηλότερους  ρυθμούς ανάπτυξης, με την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο ξένων επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Μιλώντας για τα εργασιακά, ανάφερε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων.

Αναφερόμενος σε όσα άτομα βρίσκονται σε καθεστώς κρατικής στήριξης, πέραν των απόλυτα δικαιολογημένων περιπτώσεων, είπε ότι το κράτος πρέπει να ξαναδεί τους όρους χορήγησης και τον κατάλογο των δικαιούχων. Θέση μας, πρόσθεσε, είναι ότι όσοι εργαζόμενοι αρνηθούν θέση εργασίας που τους έχει προταθεί, θα πρέπει να χάνουν  άμεσα αυτή τη στήριξη. Μόνο, έτσι, επισήμανε  θα έχει σημασία ο σωστός και κοινωνικά δίκαιος θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο οποίος όλοι μας επιδιώκουμε να λειτουργήσει προς όφελος όσων πραγματικά τον έχουν ανάγκη.

Ακόμα, έντονες  επιφυλάξεις και ανησυχίες εξέφρασε σχετικά με τη συζήτηση για την καθιέρωση του κατώτατου μισθού. Το ΚΕΒΕ πιστεύει είπε ότι το σύστημα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων  που έχουμε στην Κύπρο για τη συνομολόγηση των διαφόρων συμβάσεων είναι πιο σωστό και πιο αποδοτικό παρά η νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Το νέο μοντέλο που θέλει να προωθήσει το Υπουργείο Εργασίας και οι Συντεχνίες θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και άλλα προβλήματα στην αγορά εργασίας, τόνισε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Επίσης, επανάφερε το διαχρονικό αίτημα του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Ήδη, είπε, η οικονομία κατέβαλε υψηλό κόστος απ’ αυτή την ατολμία του πολιτικού συστήματος να ρυθμίσει νομοθετικά τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Απευθυνόμενος στο συνδικαλιστικό κίνημα ζήτησε να σταματήσει να θέτει εξωπραγματικά αιτήματα, όπως για παράδειγμα την απαίτηση για νομοθετική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και ακόμα χειρότερα, το αίτημα τους να υπάρχει συλλογική σύμβαση σε κάθε επιχείρηση, προκειμένου να μπορεί να εργοδοτεί άτομα από τρίτες χώρες.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί στο ΚΕΒΕ η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας και των παρενεργειών του.

Η λύση του προβλήματος, είπε, βρίσκεται όπως πολύ σωστά εξήγγειλε η Υπουργός Εμπορίου στην αξιοποίηση των ΑΠΕ της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, από τα προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων  και από την τήρηση χρονοδιαγραμμάτων εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Για τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι η ανάγκη να ολοκληρωθούν επιτέλους οι πολυσυζητημένες και συνεχώς αναβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις αποτελούν  για το ΚΕΒΕ, μετά την ανάγκη επίλυσης του πολιτικού μας προβλήματος, τη μεγαλύτερη πρόκληση και αδυναμία της σύγχρονης ιστορίας μας.  Η κοροϊδία επισήμανε με έμφαση, πρέπει να σταματήσει. Είτε θα προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και της οικονομίας, με ορίζοντα 15 ετίας  είτε θα μετατραπούμε σε  μια οπισθοδρομική χώρα, με ένα ξεπερασμένο μοντέλο λειτουργίας . Μέση λύση δεν υπάρχει, τόνισε.

Για το ΓεΣΥ, ανάφερε ότι δύο και κάτι χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, διαπιστώνουμε ότι δεν έγινε η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ενώ άρχισαν διάφοροι να μιλούν για την ανάγκη αύξησης των εισφορών.

Και πρόσθεσε:

 • Η μεγαλύτερη απειλή για το ΓεΣΥ είναι οι καταχρήσεις,  οι οποίες γίνονται δυστυχώς τόσο από μερίδα των παρόχων όσο και από την πλευρά των δικαιούχων.  Αυτών δηλαδή που έχουν κάθε λόγο  να το σεβαστούν και να το προστατεύσουν , αφού είναι οι πρώτοι  που επωφελούνται άμεσα από αυτό.

Και επειδή εμείς, υπογράμμισε, δεν θέλουμε ούτε την υπονόμευση του, ούτε την διάλυση του, ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΑΥ, τον ΟΚΥΠΥ και όλους τους πάροχους του ΓεΣΥ να βρούνε τις λύσεις που πρέπει χωρίς να λογαριάζουν σε άλλες οικονομικές ενέσεις από τον κόσμο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο επιχειρηματικό κλίμα, ζητώντας:

 • Να ενισχυθεί το θεσμικό, κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο της χώρας.
 • Να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.
 • Να βελτιωθούν οι ψηφιακές και άλλες υποδομές.
 • Να εισαχθούν καλύτερες πρακτικές στο σύστημα προσλήψεων / αξιολογήσεων / προαγωγών στο δημόσιο.  Η σημερινή πρακτική αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα που όλοι είναι άριστοι των αρίστων δεν τιμά κανένα μας.
 • Να διασφαλιστεί η σταθερότητα του Τραπεζικού συστήματος με την οριστική επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ.
 • Να εκσυγχρονιστεί συνολικά το φορολογικό μας σύστημα.
 • Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις.
 • Να ενθαρρυνθεί η στενότερη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.
 • Να δοθεί  μεγαλύτερη επεξήγηση για το τι προβλέπεται για το κάθε είδος επενδύσεων που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργείου Οικονομικών
 • Να ενισχυθεί η οικονομική διπλωματία και η εξαγωγική προσπάθεια.
 • Να δοθούν επιπλέον κίνητρα για τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων.
 • Να μειωθούν οι επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων σε φορολογίες και άλλες υποχρεώσεις.

Στην αναφορά του για το κυπριακό, είπε ότι ως ΚΕΒΕ, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και προκλήσεις της Άγκυρας και του ψευδοκράτους και δηλώνουμε ευθαρσώς τη στήριξη μας  στις πολλές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη τόσο για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, όσο και για ενδυνάμωση της θέσης της χώρας μας, μέσω των περιφερειακών συμφωνιών συνεργασίας με γειτονικές χώρες.

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι το πρόβλημα αυτό, που το ΚΕΒΕ το χαρακτηρίζει ως 3ο Αττίλα, δεν πρόκειται να επιλυθεί με ευχολόγια και μισόλογα. Είτε, είπε, λαμβάνουμε ουσιαστικά μέτρα αποτροπής του φαινομένου, είτε μετατρέπουμε τη χώρα μας σε «Ελεύθερη Κέρκυρα». Η κερκόπορτα της παράνομης μετανάστευσης είναι η «πράσινη γραμμή» και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Η Τουρκία, επαναλαμβάνει και στην Κύπρο ό,τι κάνει στο Αιγαίο και στα σύνορα με την Ελλάδα,  στέλνοντας συνεχώς και νέους παράνομους μετανάστες.

Τέλος, ο κ. Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στη δράση του ΚΕΒΕ λέγοντας ότι: το νέο έτος, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με την πανδημία, θα επισκεφθούμε και τις τέσσερις άκρες του ορίζοντα για προβολή της Κύπρου, για προώθηση εξαγωγών και ευκαιριών που προσφέρονται για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Χαιρετισμούς στη συνέλευση του ΚΕΒΕ απηυθύναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στη συνέλευση του ΚΕΒΕ παρευρέθηκαν Υπουργοί, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Πρέσβεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιπροσωπεία από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και επιχειρηματίες – μέλη του ΚΕΒΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Live: Η ομιλία Μητσοτάκη στο κογκρέσο των ΗΠΑ

Στην Ολομέλεια του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή τόσο των μελών της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων μιλάει αυτήν την στιγμή ο...

Την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό δημοσιονομικού ελλείματος ζήτησε η Κύπρος

Τη θέση της Κύπρου για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία δημοσιονομικού ελλείμματος εξέφρασε στο πλαίσιο της συνάντησης της διοικούσας επιτροπής του Ευρωπαϊκού...

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Νήσου – 6 πυροσβεστικά οχήματα για την κατάσβεση της (φώτο)

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική περιοχή Νήσου. Σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Αντρέα Κεττή, για την κατάσβεση...

Φινλανδία: Υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το φινλανδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τρίτη 17 Μαΐου υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ με πλειοψηφία άνω του 95%, επιτρέποντας την κατάθεση της επίσημης υποψηφιότητας της...

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Να μη ξεχαστεί η ανοιχτή πληγή της εισβολής και της διχοτόμησης της Κύπρου

Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά» ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά  την ομιλία του στην Ολομέλεια του Αμερικανικού...

Η Άγκυρα «παρακολουθεί» την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στενά παρακολουθεί η Άγκυρα την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν μεταδόθηκε ζωντανά από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με ανταποκριτές τους να αναφέρουν ότι «η Ελλάδα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW