19 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 21:36

ΚΕΒΕ: Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία από αύξηση τιμών σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης

Αλυσιδωτές επιπτώσεις θα υπάρξουν στην οικονομία από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και από την αύξηση στα καύσιμα, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιακκής είπε ότι όλες αυτές οι αυξήσεις σε βασικά είδη που όλοι μας ως καταναλωτές χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ξεκινώντας από τα τρόφιμα και τα καύσιμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επηρεάσουν την οικονομία.

«Τα καύσιμα επηρεάζουν τα πάντα, διότι ξεκινώντας από την παραγωγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για να παραχθούν τα προϊόντα από τα εργοστάσια, αυξάνεται το κόστος του ρεύματος και η διακίνηση των εμπορευμάτων μέσα από τα αυτοκίνητα που διανέμουν», σημείωσε.

«Έρχεται μια αλυσιδωτή αύξηση από εκεί. Μετά έχουμε αύξηση στο κόστος παραγωγής. Ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες, ακριβαίνει το ρεύμα, ακριβαίνουν άλλοι συντελεστές παραγωγής, ακριβαίνει και το τελικό προϊόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισαγόμενα. Ακριβαίνουν τα ίδια πράγματα που παράγουμε εμείς και οι ίδιοι μέθοδοι επηρεάζουν και τις ξένες εταιρείες», είπε.

«Έχουμε και τα μεταφορικά που είναι κι αυτά ένα φοβερό κόστος. Αυτό κυρίως έχει να κάνει με την Κίνα, δεν έχουμε ακούσει για αύξηση μεταφορικών από την Ευρώπη αλλά ενδεχομένως να δούμε και κάποιες αυξήσεις από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι οι αυξήσεις που προκαλούνται είναι από πάρα πολλές κατευθύνσεις. «Θα δούμε αυξήσεις και θα τις πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ανέφερε.

«Όσον και να θέλουν οι εταιρείες να απορροφήσουν μέρος αυτών των αυξήσεων για να κρατήσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε κάποια επίπεδα που να μπορεί και ο κόσμος να τα αγοράζει, δεν μπορούν και αναπόφευκτα θα τις μετακυλήσουν στην τιμή του τελικού προϊόντος», σημείωσε.

Κάποιος κόσμος, συνέχισε, θα δυσκολεύεται να μπορέσει να αγοράσει όλα τα απαραίτητα προϊόντα που θέλει, θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου όταν ακριβώσουν τα προϊόντα και θα στερηθεί αγαθών και υπηρεσιών που απολάμβανε στο παρελθόν.

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε επίσης πως θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αύξηση επιτοκίων. «Είχαμε μέχρι στιγμής χαμηλά αρνητικά καταθετικά επιτόκια κι αυτά επηρέαζαν και τα δανειστικά. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια θα υπάρχει και από εκεί πρόβλημα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι θα υπάρξουν και αιτήματα για αυξήσεις αμοιβών κάτι για το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο για όλους. «Ακριβαίνουν τα προϊόντα, μειώνονται οι πωλήσεις, ακριβαίνει και το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις θα τις θέσει σε πιο βαθιά προβλήματα. Είναι εξαντλημένες οικονομικά αρκετές, όσες τουλάχιστον δεν ήταν ευνοούμενες της κρίσης από την πανδημία και έρχονται όλες αυτές οι αυξήσεις σε πολύ άσχημη συγκυρία», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε όπως, η κατάσταση που προκύπτει ουσιαστικά λόγω των αυξήσεων των καυσίμων και των ελλείψεων που παρατηρούνται σε διεθνείς αγορές, ομαλοποιηθεί γρήγορα.

«Ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθούν οι λειτουργίες των αγορών παγκόσμια και θα αυξηθεί και η ικανότητα παραγωγής  και ότι σταδιακά θα ξεφουσκώσουν οι τιμές σε προϊόντα», συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι Τ/κ

Η τουρκική οικονομία πλέει τα λοίσθια και μαζί της συμπαρασύρει και το κατασκεύασμα της στα κατεχόμενα. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η λίρα, η...

Οι τριμερείς, οι τουρκικές απειλές και το πολιτικό πόκερ

Με ευκαιρία τη νέα τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που έγινε στην Αθήνα και των ανοικτών απειλών της Τουρκίας κατά της πρόθεσης της Λευκωσίας να...

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!