Αισιόδοξος για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 2021 εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος ήταν ο φιλοξενούμενος στην οικονομική εκπομπή του ΡΙΚ «€υρω$τία».
«Το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα εχέγγυα και την ανθεκτικότητα. Είμαι πολύ αισιόδοξος, πολύ περισσότερο απ’ ότι ήμουν πριν από μερικούς μήνες. Η κυπριακή οικονομία έχει δυνάμεις και δεν είναι μονοδιάστατη, όπως λένε κάποιοι με τους οποίους διαφωνώ» δήλωσε ο κ. Πετρίδης.
Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ταυτόχρονα την ικανοποίηση του από το γεγονός ότι φαίνεται ότι τα πράγματα οδεύουν προς την εξεύρεση του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντέξουμε, να παραμείνει ζωντανή η οικονομία μας μέχρι να αρθούν οι περιορισμοί» είπε ο κ. Πετρίδης διατυπώνοντας την άποψη ότι κατά τις μέρες των γιορτών η αγορά αναμένεται να λειτουργήσει, ωστόσο συνέστησε σε όλους να τηρούν τα μέτρα.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του Ανδρέα Ιωσήφ ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με βάση τις δυνατότητες της μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση. «Στηρίξαμε την οικονομία μ’ ένα από τα πιο ισχυρά πακέτα στήριξης της Ευρώπης. Χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που προσφέρει η Ε.Ε. στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 είναι αυξημένος λόγω των συνεπειών της πανδημίας τονίζοντας ότι εάν δεν εγκριθεί από τη Βουλή θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. «Ο προϋπολογισμός είναι το βασικότερο όπλο της κυβέρνησης, χωρίς προϋπολογισμό γίνεται στάση πληρωμών. Αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι υπόψη. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Αυτή τη στιγμή δίδουμε ένα οικονομικό πόλεμο. Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ενδεχόμενο να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός». Η μη έγκριση του προϋπολογισμού θα στείλει και μηνύματα στην Ε.Ε, είπε ο κ.Πετρίδης, σημειώνοντας ότι μαζί με τον προϋπολογισμό διακυβεύεται και η τύχη του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα βοηθήσει τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι οικονομίες τους θα προβούν στην πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές.
O Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας, επισημαίνοντας ότι από το 2014 έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος στην προσπάθεια μείωσης τους. Συγκεκριμένα τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μειώθηκαν από 28 δις Ευρώ το Δεκέμβριο του 2014 σε περίπου 6 δις Ευρώ το 2020. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 79% η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.