23.8 C
Nicosia
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 | 3:59

Ισοσκελισμένος με αναμενόμενα έσοδα €13,2 εκατ., ο Προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 2022

Ισοσκελισμένος με αναμενόμενα έσοδα ύψους €13,2 εκατ., παρουσιάζεται ο Προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2022, τον οποίο εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, παρουσιάζεται σημαντικό πρόβλημα στην είσπραξη των επιβαλλόμενων προστίμων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής Λευκωσίας του ΔΗΚΟ και προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χρύσης Παντελίδης είπε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εξέτασαν, μεταξύ άλλων, και τον Προϋπολογισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2022, «ο οποίος παρουσιάζεται ισοσκελισμένος με αναμενόμενα έσοδα ύψους €13,2 εκατ.», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί, συνέχισε ο κ. Παντελίδης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, εποπτεύει συνολικά 786 οντότητες, σε σχέση με 247 το 2011, δηλαδή σε μια δεκαετία σημειώθηκε αύξηση της εποπτείας της κατά 218%.

Όπως είπε, παρά τη μεγάλη αυξητική τάση στην εποπτεία οντοτήτων, εντούτοις παρουσιάζεται  σημαντικό πρόβλημα στην είσπραξη των επιβαλλόμενων προστίμων, τα οποία ανέρχονται στα 21 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο στερεί σημαντικά έσοδα για το κράτος.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Παντελίδης, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αδειοδοτήσεις από εταιρείες που ασχολούνται με ψηφιακά νομίσματα.

«Σε σχετική ερώτησή μου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ύπαρξη ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου εποπτείας αυτής της αναδυόμενης αγοράς, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ετοιμάζεται σχετική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση του θέματος», είπε.

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε απολύτως αναγκαία την θέσπιση ενός τέτοιου εποπτικού πλαισίου, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών», πρόσθεσε.

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «αναδείχθηκε το θέμα των ψηφιακών νομισμάτων και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε ανυποψίαστους πολίτες, για να μην έχουμε παλιές ιστορίες και παρατράγουδα, όπου γινόταν καταλήστευση των Κύπριων πολιτών».

«Διαβεβαίωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο Πρόεδρος της ότι θα γίνει ενδελεχής εποπτεία αυτού του θεσμού, ούτως ώστε να μην φτάσουμε σε παλιές εποχές όπου έγινε η καταλήστευση της κυπριακής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ένα δεύτερο που αναδείχθηκε είναι τα ανείσπρακτα πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια, «όπου χαρακτηριστικά μας λέχθηκε ότι ένας επιχειρηματίας – εκδότης χρωστά 7 εκατομμύρια στο κυπριακό κράτος».

«Οι διαδικασίες είναι δύσκολες και χρονοβόρες με τα δικαστήρια. Προβάλαμε το θέμα της ίσης μεταχείρισης που πρέπει να γίνεται σε σχέση με τους συμβιβασμούς για να μην πηγαίνουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια, γιατί όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες πλήττουν την αξιοπιστία της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επίθεση Αχιλλέα Δημητριάδη κατά Νίκου Χριστοδουλίδη

Την ανάγκη να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας με πολιτικούς όρους εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης του ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Παράλληλα έστρεψε τα πυρά του στον Νίκο...

Αθήνα: Παρακολουθείται στενά η φερόμενη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για εκμετάλλευση λιβυκών ενεργειακών πηγών

Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία παρακολουθείται στενά, επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, εξηγώντας πως θα...

Τσεχία: Καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ρωσία

Η Δημοκρατία της Τσεχίας κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν της Ρωσία εν μέσω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών. «Σε σχέση...

ΕΕ: Καλεί Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις μετά τις προσαρτήσεις των περιοχών της Ουκρανίας

Η ΕΕ κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βλάντιμιρ Τσιζόφ, σε μια συντονισμένη δράση με τα κράτη μέλη για να καταδικάσουν και να...

Ρωσία: Εγκρίθηκε από την Κρατική Δούμα η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Τους νόμους για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στην Ρωσία ενέκρινε η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου. Η ενέργεια αυτή...

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse; Ξύπνησε μνήμες Lehman Brothers

Η Credit Suisse διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η τράπεζα, βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, ενώ υπέστη ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων από την κατάρρευση του Archegos Capital...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW