33.1 C
Nicosia
Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 | 14:39

Ισοσκελισμένος με αναμενόμενα έσοδα €13,2 εκατ., ο Προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 2022

Ισοσκελισμένος με αναμενόμενα έσοδα ύψους €13,2 εκατ., παρουσιάζεται ο Προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2022, τον οποίο εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, παρουσιάζεται σημαντικό πρόβλημα στην είσπραξη των επιβαλλόμενων προστίμων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής Λευκωσίας του ΔΗΚΟ και προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χρύσης Παντελίδης είπε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εξέτασαν, μεταξύ άλλων, και τον Προϋπολογισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2022, «ο οποίος παρουσιάζεται ισοσκελισμένος με αναμενόμενα έσοδα ύψους €13,2 εκατ.», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί, συνέχισε ο κ. Παντελίδης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, εποπτεύει συνολικά 786 οντότητες, σε σχέση με 247 το 2011, δηλαδή σε μια δεκαετία σημειώθηκε αύξηση της εποπτείας της κατά 218%.

Όπως είπε, παρά τη μεγάλη αυξητική τάση στην εποπτεία οντοτήτων, εντούτοις παρουσιάζεται  σημαντικό πρόβλημα στην είσπραξη των επιβαλλόμενων προστίμων, τα οποία ανέρχονται στα 21 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο στερεί σημαντικά έσοδα για το κράτος.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Παντελίδης, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αδειοδοτήσεις από εταιρείες που ασχολούνται με ψηφιακά νομίσματα.

«Σε σχετική ερώτησή μου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ύπαρξη ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου εποπτείας αυτής της αναδυόμενης αγοράς, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ετοιμάζεται σχετική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση του θέματος», είπε.

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε απολύτως αναγκαία την θέσπιση ενός τέτοιου εποπτικού πλαισίου, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών», πρόσθεσε.

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «αναδείχθηκε το θέμα των ψηφιακών νομισμάτων και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε ανυποψίαστους πολίτες, για να μην έχουμε παλιές ιστορίες και παρατράγουδα, όπου γινόταν καταλήστευση των Κύπριων πολιτών».

«Διαβεβαίωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο Πρόεδρος της ότι θα γίνει ενδελεχής εποπτεία αυτού του θεσμού, ούτως ώστε να μην φτάσουμε σε παλιές εποχές όπου έγινε η καταλήστευση της κυπριακής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ένα δεύτερο που αναδείχθηκε είναι τα ανείσπρακτα πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια, «όπου χαρακτηριστικά μας λέχθηκε ότι ένας επιχειρηματίας – εκδότης χρωστά 7 εκατομμύρια στο κυπριακό κράτος».

«Οι διαδικασίες είναι δύσκολες και χρονοβόρες με τα δικαστήρια. Προβάλαμε το θέμα της ίσης μεταχείρισης που πρέπει να γίνεται σε σχέση με τους συμβιβασμούς για να μην πηγαίνουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια, γιατί όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες πλήττουν την αξιοπιστία της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Παγκόσμια κατακραυγή για την κατάργηση του δικαιώματος στις αμβλώσεις

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και έφερε παγκόσμια κατακραυγή. Ύστερα από 50...

Τα σημεία για rapid test την Κυριακή

Στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, από τις 15 Μαΐου 2022, συστήνεται όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης...

Το ΔΗΚΟ εγκρίνει υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη – Όλη η ομιλία Νικόλα Παπαδόπουλου

Την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη...

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην κοινότητα Φασούλας

Υπό έλεγχο τέθηκε μετά τη 14:00 η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε παρά την κοινότητα της Φασούλας της επαρχίας Πάφου στις 10:02 το πρωί. Σύμφωνα με ανάρτηση...

Ευχαριστίες προς το Ισραήλ και τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής μετέβη γύρω στη μία το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε τα πληρώματα...

Νέα ποινική υπόθεση καταχωρίσθηκε στο Δικαστήριο σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις

Νέα ποινική υπόθεση καταχωρίσθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο, ποινική υπόθεση που αφορά σε αδικήματα, που διαπράχθηκαν στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW