4.3 C
Nicosia
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 | 22:20

Άρχισε η διαδικασία παραχώρησης δανείων με κρατικές εγγυήσεις

Άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία έκδοσης κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000.000) σε πιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό την εκ μέρους τους παραχώρηση νέων δανείων με χαμηλό κόστος σε επιχειρήσεις και/ή αυτοτελώς εργαζομένους, με την δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας του σχετικού Διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών ημερομηνίας 19/11/21 κατ’ εφαρμογή του σχετικού Νόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ., δικαιούχοι δύναται να είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, οι οποίες δεν ήταν προβληματικές επιχειρήσεις κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019, και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του ιού COVID-19.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις θα καλύπτουν το 70% των ζημιών που δυνατόν να προκύψουν από τα δάνεια και οι τράπεζες το υπόλοιπο 30% ανεξαρτήτως εάν το δάνειο είναι εξασφαλισμένο ή μη.

Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια από 3 μήνες μέχρι και 6 χρόνια εξαιρουμένων των τρεχούμενων λογαριασμών που η μέγιστη διάρκειά τους θα είναι το 1 έτος.

Στο πιο πάνω διάταγμα καθορίζονται τα κριτήρια και οι όροι παραχώρησης των Κυβερνητικών Εγγυήσεων στα Πιστωτικά Ιδρύματα. Επίσης καθορίζονται τα κριτήρια και οι όροι παραχώρησης δανείων σε Αυτοτελώς Εργαζομένους και Επιχειρήσεις, καθώς και το ανώτατο ποσό δανεισμού που θα μπορεί να παραχωρηθεί.

Στο Διάταγμα καθορίζονται επίσης τα χαμηλότοκα επιτόκια, για τα νέα δάνεια που θα παραχωρηθούν καθώς επίσης, το τέλος της εγγύησης που θα λαμβάνει σε ετήσια βάση η Δημοκρατία από τα Πιστωτικά Ιδρύματα και οι μηχανισμοί ελέγχου.

Τα Δάνεια θα πρέπει να εγκριθούν από τα Πιστωτικά Ιδρύματα μέχρι τις 31/3/22 και θα πρέπει να εκταμιευθούν εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της έγκρισης τους.

Σχέδιο Εστία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ., εκείνο που απομένει πλέον είναι η εξέταση των ενστάσεων, για να ξεκαθαριστεί ποιοι τελικά θα είναι οι δικαιούχοι που θα επωφεληθούν.

Εκείνοι που τελικά δεν θα εγκριθούν ενδέχεται να ενταχθούν στα υπό διαμόρφωση Σχέδια Vesta και «Ενοίκιο έναντι δόσης δανείου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΚΥΠΡΟΣ: 2,536 νέα κρούσματα κορωνοϊού,κανένας θάνατος

Στα 2,536 ανέρχονται τα νέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα: Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική...

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Ομίλου METRO Ελλάδας Παντελής Παντελιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Ομίλου METRO Παντελής Παντελιάδης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ομίλου «Με αίσθημα βαθιάς θλίψης, ανακοινώνουμε σήμερα το...

Αντιδράσεις Τατάρ για το πυραυλικό αμυντικό σύστημα της Εθνικής Φρουράς

Δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και θα προκαλέσουν κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο οι προσπάθειες ενίσχυσης του πυραυλικού αμυντικού συστήματος της Εθνικής Φρουράς, αναφέρει...

ΒΟΥΛΗ: Ψηφίζει τη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 24 Φεβρουαρίου

Την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών όπως προταθεί στην Πρόεδρο και τη Διεύθυνση της Βουλής τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

ΒΟΥΛΗ: Ενέκρινε τους προϋπολογισμούς τεσσάρων ημικρατικών οργανισμών

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά τη συνεδρία της, τους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου...

Στο “ψυγείο” και τις επόμενες μέρες η Κύπρος – Ψύχρα, κρύο και βροχές

Ψυχρή αέρια μάζα θα επηρεάζει την περιοχή μέχρι το Σάββατο. Χαμηλή πίεση και θερμότερη αέρια μάζα αναμένονται από την Κυριακή. Απόψε ο καιρός θα είναι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!