19.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 | 16:59

Ερωτοκρίτου: Η επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης εξαρτάται από αξιοποίηση κονδυλίων και μεταρρυθμίσεις

Στο θέμα των ευκαιριών και των προκλήσεων που αναφύονται στο πλαίσιο της πορείας ανάκαμψης, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κατά τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή της για το θέμα των ευκαιριών και των προκλήσεων που αναφύονται στο πλαίσιο της πορείας ανάκαμψης, η κ. Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Κύπρου, συνολικού ύψους 1,24 δις ευρώ, το οποίο, όπως σημείωσε, περιέχει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την αντιμετώπιση των κυριότερων κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων της Κύπρου που προέκυψαν από την πανδημία COVID-19, αλλά και για την ώθηση της Κύπρου προς μια πιο πράσινη και ψηφιακή τροχιά.

Η επιτυχής υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανάφερε η κ. Ερωτοκρίτου, είναι πολύ σημαντική, τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας ενώ η εκταμίευση του συνόλου των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ανέφερε, συνδέεται με την έγκαιρη επίτευξη των στόχων, αλλά και των σημείων αναφοράς που έχουν τεθεί για κάθε μία από τις επενδύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου.

Η Κύπρια βουλευτής ανάφερε ακόμα ότι η επιτυχία του νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου, «εξαρτάται, αφενός, από τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, και αφετέρου, από την έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η οποία, όπως είπε, απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».

Σημείωσε ακόμα ότι, η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

Υπό την ιδιότητα της ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά  την πρόοδο υλοποίησης του Κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως ανέφερε, η  έγκαιρη εφαρμογή των εθνικών δεσμεύσεων, καθώς και η συνετή, ορθολογική, διαφανής και δίκαιη κατανομή των πόρων και η διαχείριση των έργων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, η κ. Ερωτοκρίτου, τόνισε την ανάγκη να διασφαλίζεται ότι το περιεχόμενο των νομοσχεδίων είναι σύμφωνο και πληροί τους στόχους και τα ορόσημα που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Είναι υψίστης σημασίας, υπογράμμισε η Κύπρια βουλευτής, να δημιουργηθούν συνέργειες και να συντονιστούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου «να καταστεί δυνατή η μέγιστη αξιοποίηση των κονδυλίων προς το γενικό συμφέρον και την ευημερία όλων των Κυπρίων πολιτών», είπε.

Η κ. Ερωτοκρίτου, εξέφρασε τέλος την ετοιμότητά της για την έγκαιρη θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις, όπως αναδεικνύονται μέσα από τις Ανά Χώρα Συστάσεις για την Κύπρο, αναφέροντας ενδεικτικά τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, του δικαστικού συστήματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τα νομοσχέδια που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η επιτυχής έξοδος της Ευρώπης από την κρίση αποτελεί κοινό στόχο και ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη να διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική και να τεθούν τα θεμέλια για μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική Ευρώπη προς όφελος της κοινωνίας και των επόμενων γενεών, είπε καταληκτικά.

Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν εκτός από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (επικεφαλής), ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντρέας Καυκαλιάς και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάριος Μαυρίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών

Ο επόμενος Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προχώρησε σε μια σειρά από μικρές εκπλήξεις καθώς όρισε τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Δευτέρας. Προσκαλώντας κάθε...

Αυστρία: Ορκίστηκε Καγκελάριος ο Καρλ Νεχάμερ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ έγινε επίσημα καγκελάριος σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ο τρίτος που καταλαμβάνει αυτή τη θέση μέσα σε λίγους...

Ινδονησία: Εξερράγη ξανά το ηφαίστειο – Στους 22 οι νεκροί

To ηφαίστειο στην Ινδονησία εξερράγη ξανά τη Δευτέρα, εκτοξεύοντας καυτά σύννεφα στάχτης, δύο ημέρες μετά από την ισχυρή έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον...

«Θλιβερές» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, λέει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο τη Δευτέρα χαρακτήρισε την κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας ως «πολύ θλιβερή» την παραμονή μιας τηλεδιάσκεψης μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου...

Στη Μόσχα θέλει να πάει ο Πάπας Φραγκίσκος για να συναντηθεί με τον Κύριλλο

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να πάει στη Μόσχα για την επόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο, η...

Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους της Νέας Υόρκης

Όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στην πόλη της Νέας Υόρκης θα υποχρεούνται σε εμβολιασμό από τις 27 Δεκεμβρίου, ενώ η πιστοποίηση εμβολίου για γυμναστική και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!