3 C
Nicosia
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 | 6:19

Επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι του ΚΟΑΠ, δηλώνει ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών

Όλοι σχεδόν οι στόχοι του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) έχουν επιτευχθεί, όπως αυτοί τέθηκαν από την αρχή του χρόνου, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες και εξαιρετικές διοικητικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, τόνισε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι Κύπριοι Αγρότες θα λάβουν και φέτος στο σύνολό τους τις Εκταρικές και Κεφαλικές Επιδοτήσεις πριν τα Χριστούγεννα όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια».

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε σε πρωτιά της Κύπρου ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, λέγοντας ότι «κανένας άλλος Ευρωπαίος αγρότης δεν θα λάβει νωρίτερα τις ενισχύσεις αυτές από ότι οι Κύπριοι αγρότες».

Επιπλέον, ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών είπε ότι έχει ξεκινήσει η καταβολή των Εκταρικών Επιδοτήσεων 2020 ύψους €51 εκ. σε συνολικά περίπου 32.000 αγροτικές οικογένειες και αναμένεται ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέροντας παράλληλα πως έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των αιτήσεων Κεφαλικής Επιδότησης Αιγοπροβάτων 2020 με στόχο να καταβληθούν περίπου €3,6 εκ. σε περίπου 2.000 αιγοπροβατοτρόφους, την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τα αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα και το Μέτρο Στήριξης της Βιολογικής Γεωργίας, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι εντός του 2020 έχουν καταβληθεί επιδοτήσεις που αφορούν το έτος 2019, εκ των οποίων €7,5 εκ. για Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα σε περίπου 8.000 δικαιούχους και €2,8 εκ. για Στήριξη της Βιολογικής Καλλιέργειας σε περίπου 1.100 δικαιούχους.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τον Επίτροπο, αναμένεται να καταβληθούν οι επιδοτήσεις που αφορούν το έτος 2020 και το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα €9 εκ. σε περίπου 9.000 δικαιούχους στα εν λόγω μέτρα.

Επιπλέον, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εφαρμογή το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αφορά έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την κρίση της πανδημίας του COVID-19.

Ανέφερε ότι το εν λόγω Μέτρο προκηρύχθηκε εντός Νοεμβρίου για τον τομέα Φυτικής Παραγωγής και στοχεύει στην ενίσχυση των γεωργών με έμφαση στους επαγγελματίες και πρόσθεσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου 21 για τον τομέα Φυτικής Παραγωγής ανέρχεται σε €3,6 εκ.

Σημείωσε πως η καταβολή των ενισχύσεων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με την προκήρυξη στις 20 Νοεμβρίου 2020 του Μέτρου 21 για τον τομέα της Χοιροτροφίας και τον Οινοποιητικό Τομέα, ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών είπε ότι η τελευταία ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων είναι η 4η Δεκεμβρίου 2020 και οι αιτήσεις υποβάλλονται στα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας, σημειώνοντας ότι για τους δύο τομείς θα καταβληθούν εντός του 2021 ενισχύσεις της τάξεως των €0,4 εκ.

Σε σχέση με τα επενδυτικά μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και την πρώτη προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι συνεχίζονται κανονικά οι πληρωμές των αιτητών που έχουν εγκριθεί μέσω της πρώτης προκήρυξης του Καθεστώτος. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί €21,5 εκ. που αφορούν σε 152 αιτήσεις.

Αναφορικά με την δεύτερη Προκήρυξη του Καθεστώτος 4.1, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι έχουν παραληφθεί 169 αιτήσεις στις οποίες περιέχονται επενδύσεις ύψους €41εκ. και πρόσθεσε πως συνολικά για όλα τα Επενδυτικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Κύπρου 2014 – 2020 παραχωρήθηκαν περί τα €63 εκ.

Μέτρα κοινών οργανώσεων αγοράς
————————
Ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ είπε ότι η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΠΣΑ 2019-2023) ολοκληρώθηκε με επιτυχία επιτυγχάνοντας πλήρη απορρόφηση των πόρων που αντιστοιχούσαν στο Οικονομικό Έτος 2020, προσθέτοντας ότι συνολικά, μέσω των μέτρων των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς, έχουν παραχωρηθεί τον τελευταίο χρόνο ποσά της τάξης των €5 εκ. προς όφελος περίπου 2.250 αιτητών.

«Βασικός στρατηγικός πυλώνας του Οργανισμού είναι η υποστήριξη του ίδιου του αγρότη, του κάθε αιτητή αγροτικών επιδοτήσεων ξεχωριστά αλλά και στο σύνολό τους, γι’ αυτό το προσωπικό του Οργανισμού βρίσκεται πάντα δίπλα στους αγρότες προς αποφυγή οποιωνδήποτε λαθών που οδηγούν σε καθυστερήσεις ή και ποινές», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ο ΚΟΑΠ «είναι αποφασισμένος να παράσχει κάθε δυνατή και νόμιμη βοήθεια προς τον Κύπριο αγρότη, ώστε ο στόχος της μηδενικής απώλειας ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να τύχει πλήρους υλοποίησης» και πρόσθεσε ότι «βασικό μέλημα του Οργανισμού είναι οι έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η ΕΔΕΚ αποφάσισε να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμό

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ ομόφωνα εξουσιοδοτεί την κοινοβουλευτική ομάδα να υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του κόμμα. Κατά τη διάρκεια...

Συγχαρητήρια Αναστασιάδη σε Μπαίντεν με ετοιμότητα για στενή συνεργασία

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στην Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για την ανάληψη των καθηκόντων τους απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Το τραγούδι που ερμήνευσε η Τζένιφερ Λόπεζ στην ορκωμοσία Μπάϊντεν (φωτό,βίντεο)

Ένα κλασικό τραγούδι του Γούντι Γκάθρι, γραμμένο στην εποχή του New Deal,διάλεξε η Τζούνιορ Λόμπι  για την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάϊντεν. Το μήνυμα του...

Ορκωμοσία Μπάιντεν : Με χρυσό μικρόφωνο τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ η Λέιντι Γκάγκα (βίντεο)

Με την εντυπωσιακή φωνή της η Λέιντι Γκάγκα τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Το Μπάϊντεν. Η διάσημη τραγουδίστρια...

Ελλάδα: : 27 θάνατοι – 516 νέα κρούσματα – 300 σε ΜΕΘ

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού   (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας....

Ορκίστηκε ο Μπάιντεν : Προτεραιότητά μου να ενώσω και πάλι τη χώρα (φωτό,βίντεο)

Πέρα για πέρα ενωτικός εμφανίστηκε στην πρώτη του ομιλία ο Τζο Μπάϊντεν  ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας πλέον το βαρύ φορτίο να επαναφέρει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!