25 C
Nicosia
Τρίτη 20 Απριλίου 2021 | 10:35

ΔΝΤ: Βραδύτερη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2021

Με σημαντικά βραδύτερους ρυθμούς θα κινηθεί η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας το 2021, λόγω της συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το World Economic Outlook (WEO), που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα, η κυπριακή οικονομία, έπειτα από τη συρρίκνωση κατά 5,1% το 2020, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% το 2021 σε σύγκριση με ανάπτυξη 4,7% του WEO του περασμένου Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο WEO, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η κυπριακή οικονομία θα παρουσίαζε ύφεση 6,4% το 2020.

Πάντως, βάσει του WEO, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η Κύπρος θα καταγράψει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, που θα φτάσει στο 5,1% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Όπως εκτιμά το ΔΝΤ, το 2022 η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 3,9%.

Σημειώνεται ότι χθες το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στη Βουλή πως η κυπριακή οικονομία φέτος θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, αναθεωρώντας προς τα κάτω την προηγούμενη του εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 4,5%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία από 7,6% το 2020 θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητη υποχωρώντας οριακά στο 7,5% το 2021, για να μειωθεί περαιτέρω στο 7% το 2022. Σημειώνεται ότι στο WEO του περασμένου Οκτωβρίου το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η ανεργία θα έφτανε στο 8% το 2020 και θα υποχωρούσε στο 7% το 2021.

Θετικός θα είναι ο πληθωρισμός το 2021 και θα φτάσει στο 0,5% το 2021 από το -1,1% τον προηγούμενο χρόνο και θα ανέλθει στο 0,8% το 2022.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 8,5% από 10,3% του ΑΕΠ το 2020 (στο -10,6% του ΑΕΠ η εκτίμηση Οκτωβρίου 2020) και θα υποχωρήσει στο 6,1% το 2022.

Πάντως, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για την παγκόσμια οικονομία, η οποία προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί με ρυθμό 6% σε σύγκριση με 4,9% στο WEO του περασμένου Οκτωβρίου, λόγω της εξέλιξης των εμβολιαστικών προγραμμάτων, αλλά και της συνέχισης των δημοσιονομικών μέτρων στ

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη προβλέπεται να ανέλθει σε 6,4% το 2021, ενώ στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη εκτιμάται στο 4,4%.

Η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 5% το 2021 έπειτα από συρρίκνωση 8,2%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρουσιάσει ανάπτυξη 5,3% φέτος μετά από ύφεση 9,9% το 2020.

Παραμένει η αβεβαιότητα

Πάντως σύμφωνα με το ΔΝΤ υψηλή αβεβαιότητα συνεχίζει να περιβάλλει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, που σχετίζονται κυρίως με την πορεία της πανδημίας.

«Οι μελλοντικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον τα νέα στελέχη COVID-19 αποδεικνύονται επιρρεπή σε εμβόλια ή παρατείνουν την πανδημία», αναφέρει.

Σημειώνει τέλος ότι στις προηγμένες οικονομίες η περιστασιακή λήψη περιοριστικών μέτρων θα είναι αναγκαία προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις στις αμερικανικές αεροπορικές για τις πτήσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) παρότρυνε χθες, Δευτέρα, τις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν «ουσιαστική προσοχή» όταν πετούν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με...

Το πρώτο βίντεο της πτήσης του drone στον Άρη

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα το πρώτο βίντεο της ιστορικής πτήσης του αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος της στον Κόκκινο Πλανήτη. Για πρώτη φορά επιτυγχάνεται η...

Το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Του Παναγιώτη Κουμάνταρου [email protected] Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί πως τις τελευταίες δύο ημέρες συντελείται κοσμογονία στο...

Στο 100% της πληρότητας το νοσοκομείο Αμμοχώστου

Στο 100% της πληρότητάς του έφτασε σήμερα, Τρίτη το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, αφού νοσηλεύονται 75 ασθενείς με κορωνοϊό. Από...

Αναστασιάδης: Ελπίζω η Τουρκία να πάει στη Γενεύη με δημιουργικές προτάσεις

Όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ηχογράφησε τα όσα λέχθησαν έτσι πράξαμε κι εμείς, λέει σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του alpha ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,...

Μας έπνιξε η σκόνη και απρόβλεπτες ψηλές θερμοκρασίες

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 20 Απριλίου 2021, στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!