21.8 C
Nicosia
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 | 4:34

Δημ. Συμβούλιο: Κεντρικός άξονας του κρατικού προϋπολογισμού 2023 η ανθεκτική οικονομία

Η εικόνα μιας ανθεκτικής κυπριακής οικονομίας, με ικανοποιητική επί του παρόντος επίδοση, η οποία περιβάλλεται από ανησυχητικές εξελίξεις στην διεθνή οικονομία, πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της προσέγγισης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, τονίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, προειδοποιώντας παράλληλα πως η σημερινή εικόνα της κυπριακής οικονομίας «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προσωρινή, καθώς η διεθνής οικονομία εκπέμπει σοβαρές προειδοποιήσεις πως τα αμέσως επόμενα χρόνια θα επιφέρουν μεγαλύτερες και ευρύτερες προκλήσεις».

Παρά το ότι υπάρχει πλεόνασμα, στα δημόσια οικονομικά «με δεδομένα τα σύννεφα στον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας, δεν υπάρχει μαξιλαράκι», αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σε ανακοίνωση του πριν την ολοκλήρωση του Προϋπολογισμού του κράτους για το 2023 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2024-2025.

Το Συμβούλιο τονίζει πως «η Δημοκρατία έχει αυξημένα μεν έσοδα φέτος, αλλά θα τα χρειαστεί, κι αυτό είναι βέβαιο, μέσα στους επόμενους 24 μήνες», υπογραμμίζοντας πως «με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές πως η προσέγγιση προς τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να διέπεται από προσοχή και σύνεση και πως θα ήταν σοφότερο να αποφύγουμε τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, περιλαμβανομένων και των θεωρητικών αυξήσεων στα κρατικά έσοδα».

«Αντίθετα, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει την ανάπτυξη, την στοχευμένη προστασία και την απασχόληση, με πρωτογενή πλεονάσματα που να στηρίζονται σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία», αναφέρει και προσθέτει πως μια συντηρητική δημοσιονομική πολιτική συνάδει και με τις εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Το γεγονός, όπως αναφέρει, ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να συνυπολογίζουν αυτά τα ρίσκα στις αξιολογήσεις της κυπριακής οικονομίας, αποτελεί ένα φυσιολογικό συνεπακόλουθο των εξωγενών πιέσεων.

Επιπλέον, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει πως «τα οριζόντια μέτρα είναι κοινωνικά άδικα, αντίθετα με τους στόχους της Πράσινης Μετάβασης, αναποτελεσματικά ως προς τον δεδηλωμένο τους στόχο και σπάταλα» και προσθέτει πως «ο φορολογούμενος πληρώνει για να εξυπηρετήσει μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά άδικη πολιτική, ενώ επιπλέον τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική σταθερότητα του τόπου τα επόμενα χρόνια».

Αναφέρει επίσης ότι η «πολιτική στήριξης νοικοκυριών χαμηλού οικονομικού εκτοπίσματος και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι οικονομικά πιο σοφή και κοινωνικά και ηθικά πιο δίκαιη και πρέπει να προτιμηθεί».

Αναφερόμενο στην σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει ότι «συνεχίζει να δείχνει αντοχές και ανθεκτικότητα μπροστά στις συνεχιζόμενες δυσκολίες που καταγράφονται μέσα στο 2022, παρόλο ότι αυτές ακολούθησαν δύο ούτως ή άλλως δύσκολα έτη μειωμένης ανάπτυξης».

«Τόσο ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, όσο και η απασχόληση συνεχίζουν να κινούνται σε ικανοποιητικά πρόσημα, με τη κυπριακή οικονομία να συνεχίζει με επιδόσεις πολύ αξιόλογες σε σύγκριση με τους λοιπούς μας εταίρους στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, παρά τις δυσκολίες που συνεχίζονται λόγω των πληθωριστικών τάσεων και της αναταραχής στην αλυσίδα τροφοδοσίας», προσθέτει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να εμπνέουν αξιοπιστία και σταθερότητα, χωρίς σοβαρές δημοσιονομικές εξελίξεις σε πείσμα των συνθηκών των τελευταίων 36 μηνών και των αυξημένων δαπανών για αντιμετώπιση της υγειονομικής και στη συνέχεια της πληθωριστικής κρίσης.

Τέλος, το ΔΣ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη κάτω από αυξημένη πίεση, ενώ είναι πιθανόν να βρίσκονται ήδη σε ύφεση, οι αντοχές των χρηματιστηριακών αγορών έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τις πρώτες σοβαρές ρωγμές, η ΕΕ και η Ευρωζώνη βρίσκονται κάτω από υψηλές πιέσεις, με το ενδεχόμενο ύφεσης να είναι πλέον ορατό και οι νομισματικές αρχές θα συνεχίσουν να κινούνται προς πολιτικές νομισματικής συρρίκνωσης, ενώ σημαντικό πρόβλημα παραμένει και η κατάσταση στο διεθνές εμπόριο, όπου παρατηρούμε ήδη μείωση των εξαγωγών από την Κίνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η διαφωνία για τα αεροδρόμια και οι επηρεασμοί στον τουρισμό

H εξέλιξη που σημειώθηκε με τα αεροδρόμια χρήζει περισσότερων διευκρινίσεων. Η κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι τερματίζεται η συνεργασία με τη Hermes Airport...

Η ρητορική Ερντογάν και ο κίνδυνος πολεμικού επεισοδίου

Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει φτάσει στα άκρα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο χώρας που απειλεί με τέτοιο...

62 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Οδοιπορικό στην ιστορία της (φωτό)

Τα μεσάνυχτα της 15ης προς τη 16η Αυγούστου του 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία και έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία. Στις 16 Αυγούστου...

Σαββατοκύριακο καλοκαίρι και από Δευτέρα υποχωρεί η θερμοκρασία – Δείτε πρόβλεψη καιρού

Aσθενής χαμηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα πιθανό να αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη, μέχρι και τη Δευτέρα. Σήμερα, ο καιρός θα...

Μήνυμα Αναστασιάδη εντός και εκτός Κύπρου: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Στις τουρκικές απειλές απάντησε με έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης τονίζοντας πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα...

Εντυπωσιακή η παρέλαση για την Κυπριακή Ανεξαρτησία (φωτό)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 1η Οκτωβρίου η στρατιωτική παρέλαση στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση 62 ετών ανεξαρτησίας της χώρας μας. Ενώπιον της πολιτειακής και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW