Η ΔΕΟΚ θεωρεί ότι η κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των νοικοκυριών από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια είναι καλοδεχούμενη και τη χαιρετίζει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο, σημειώνει ότι το περιβόητο καλάθι του νοικοκυριού «ελάχιστα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού και ιδιαίτερα της διάβρωσης των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».
Στην παρούσα συγκυρία αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής με στόχο την στήριξη των ανέργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων, σημειώνει η Ομοσπονδία. «Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται η αναπροσαρμογή και η ενίσχυση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας και ιδιαίτερα της θέρμανσης, εφόσον η Κύπρος με ποσοστό 19% βρίσκεται στην πρώτη θέση των κρατών της Ευρώπης που ο πληθυσμός αντιμετωπίζει πρόβλημα θέρμανσης τον χειμώνα», σημειώνει η ΔΕΟΚ στην ανακοίνωσή της.
Σημαντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ, είναι η εφαρμογή έκτακτου σχεδίου στήριξης των δικαιούχων επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, η φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και η διεκδίκηση από την Ευρώπη ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
«Αναμφισβήτητα η πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των εισοδημάτων σημαντικής μερίδας εργαζομένων. Η ΔΕΟΚ θα επιμένει με συνέπεια στην πλήρη κατοχύρωση του σημαντικού αυτού εργατικού δικαιώματος αλλά και στην επέκταση του σε όλους τους εργαζομένους», αναφέρει.
«Ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού δεν θα αποτελέσει άλλοθι για μη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την στήριξη των καταναλωτών και των εργαζόμενων», καταλήγει.