13.8 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 9:43

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Υπ. Εργασίας για συνταξιοδοτικό: «Διόρθωση στρεβλώσεων σύμφωνα με δυνατότητες του ΤΚΑ»

Θέση της Κυβέρνησης είναι η στοχευμένη ανακουφιστική παρέμβαση, η οποία να διορθώνει ορισμένες υφιστάμενες στρεβλώσεις, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου. Μιλούσε μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Υπουργείο, όπου συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι, με αντικείμενο συζήτησης την αναλογιστική προσαρμογή που εφαρμόζεται για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι διαπιστώνεται ότι υπάρχει από τους κοινωνικούς εταίρους η διάθεση για συζήτηση και διάλογο, εξηγώντας ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται η αναλογιστική μελέτη.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσίασαν την διαχρονική εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για το όριο συνταξιοδότησης και τις εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, ενώ μέσω των αναλογιστικών υπηρεσιών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που υποστηρίζουν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έγινε τεχνική ανάλυση της αναλογιστικής προσαρμογής με την παρουσίαση στοιχείων και δεδομένων μέσα από την εφαρμογή της κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι ακολούθως διεξήχθη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές για τα επόμενα βήματα, όπου ακούστηκαν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων και ο ίδιος παρέθεσε την θέση της Κυβέρνησης για στοχευμένη ανακουφιστική παρέμβαση, η οποία να διορθώνει ορισμένες υφιστάμενες στρεβλώσεις, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο η αναλογιστική μελέτη με τα  ενημερωμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας μετά από την τελευταία απογραφή πληθυσμού.

Επεσήμανε ότι διαπιστώνεται ότι υπάρχει από τους κοινωνικούς εταίρους η διάθεση για συζήτηση και διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση με την προϋπόθεση προφανώς της διατήρησης της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της διατήρησης των υφιστάμενων εισφορών στα σημερινά επίπεδα χωρίς επιδράσεις σε σχέση με αυτά.

Ο Υπουργός ερωτηθείς για το εάν υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την στόχευση, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χρόνια συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε ότι η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να κινηθεί εντός της φιλοσοφίας η οποία λειτουργεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου για λόγους συνταξιοδότησης υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είτε για συνταξιοδότηση στα 65, είτε για πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63, οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την χρονική έκταση των εισφορών στο Ταμείο.

Οπότε, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, μέσα από την πρόταση που διαμορφώνεται λαμβάνεται υπόψη ως κεντρική παράμετρος ο χρόνος και η διάρκεια των εισφορών. Σημείωσε ότι θα αξιολογηθεί το εύρος των δυνατοτήτων του Ταμείου και εντός αυτού θα προσδιοριστεί και η χρονική διάρκεια, η οποία μέσα από την αναλογιστική μελέτη που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη και θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους θα είναι συγκεκριμένη.

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον των κοινωνικών εταίρων εκ μέρους των κοινωνικών ασφαλίσεων ο Υπουργός είπε ότι αυτά που παρουσιάστηκαν έχουν να κάνουν με το πώς κατά την προηγούμενη δεκαετία η δυνατότητα της συνταξιοδότησης στο 63ο έτος με την αναλογιστική μείωση σε αυτή την περίπτωση έχει αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τα στοιχεία αυτά, συνέχισε, είναι σύνθετα και χρήζουν ανάλυσης για το πως θα αξιοποιηθούν έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η ενημέρωση όλων των μερών για να μπορούμε όλοι μαζί να συναξιολογήσουμε τα δεδομένα και να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ερωτώμενος εάν προκύπτουν κάποια πρώτα συμπεράσματα από τα στοιχεία, ο κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και έχουν να κάνουν με το ότι οι εργαζόμενοι που έχουν τη δυνατότητα για πρόωρη συνταξιοδότηση, παρόλο που επιβαρύνονται με την αναλογιστική μείωση όταν αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό βαθμό επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο.

Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη που θα γίνει καταδείξει ότι δεν είναι βιώσιμο αυτό που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι όλα τα βήματα της Κυβέρνησης που έχουν να κάνουν είτε με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ειδικότερα, είτε με τα δημόσια οικονομικά, γενικότερα, βασίζονται στην ανάγκη για τήρηση αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφετέρου της βιωσιμότητας του Ταμείου.

«Οι ενδείξεις που έχουμε σύμφωνα με την αναλογιστική υποστήριξη που λαμβάνουμε είναι ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα και προσδιορισμένα περιθώρια και εντός αυτών έχουμε την πρόθεση να κινηθούμε», ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λαβρόφ: Προσπάθεια «ουκρανοποίησης» της G20

Στη Βραζιλία βρίσκεται ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, από όπου επιτέθηκε στη Δύση λέγοντας πως διατυπώνει «ανυπόστατες κατηγορίες» εναντίον της Μόσχας και ότι προσπάθησει να...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία για μία ακόμη χρονιά

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

ΗΠΑ: Ανακοινώνει μεγάλο πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 500 και πλέον οντοτήτων που συνδέονται με «την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», δήλωσε χθες...

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 365 εκατ. το 2023

Κέρδη 365,4 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε η Ελληνική Τράπεζα για το 2023, έναντι κερδών 21,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων...

Χειροπέδες σε 43χρονο για εμπορία ναρκωτικών και απειλές για φόνο

Εντοπίστηκε και συνελήφθη άντρας ηλικίας 43 ετών, ο οποίος καταζητείτο σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, και γραπτών απειλών για φόνο, ανακοίνωσε η Αστυνομία...

Το χρονικό της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από 9 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαινε στις γενικές εκλογές με στόχο, αν όχι την πρωτιά, μία μικρή διαφορά από τη ΝΔ, που θα του έδινε τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!