38.7 C
Nicosia
Παρασκευή 14 Ιούνιος 2024 | 12:56

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Υπ. Εργασίας για συνταξιοδοτικό: «Διόρθωση στρεβλώσεων σύμφωνα με δυνατότητες του ΤΚΑ»

Θέση της Κυβέρνησης είναι η στοχευμένη ανακουφιστική παρέμβαση, η οποία να διορθώνει ορισμένες υφιστάμενες στρεβλώσεις, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου. Μιλούσε μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Υπουργείο, όπου συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι, με αντικείμενο συζήτησης την αναλογιστική προσαρμογή που εφαρμόζεται για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι διαπιστώνεται ότι υπάρχει από τους κοινωνικούς εταίρους η διάθεση για συζήτηση και διάλογο, εξηγώντας ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται η αναλογιστική μελέτη.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσίασαν την διαχρονική εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για το όριο συνταξιοδότησης και τις εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, ενώ μέσω των αναλογιστικών υπηρεσιών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που υποστηρίζουν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έγινε τεχνική ανάλυση της αναλογιστικής προσαρμογής με την παρουσίαση στοιχείων και δεδομένων μέσα από την εφαρμογή της κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι ακολούθως διεξήχθη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές για τα επόμενα βήματα, όπου ακούστηκαν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων και ο ίδιος παρέθεσε την θέση της Κυβέρνησης για στοχευμένη ανακουφιστική παρέμβαση, η οποία να διορθώνει ορισμένες υφιστάμενες στρεβλώσεις, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο η αναλογιστική μελέτη με τα  ενημερωμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας μετά από την τελευταία απογραφή πληθυσμού.

Επεσήμανε ότι διαπιστώνεται ότι υπάρχει από τους κοινωνικούς εταίρους η διάθεση για συζήτηση και διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση με την προϋπόθεση προφανώς της διατήρησης της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της διατήρησης των υφιστάμενων εισφορών στα σημερινά επίπεδα χωρίς επιδράσεις σε σχέση με αυτά.

Ο Υπουργός ερωτηθείς για το εάν υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την στόχευση, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χρόνια συνεισφοράς στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε ότι η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να κινηθεί εντός της φιλοσοφίας η οποία λειτουργεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου για λόγους συνταξιοδότησης υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είτε για συνταξιοδότηση στα 65, είτε για πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63, οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την χρονική έκταση των εισφορών στο Ταμείο.

Οπότε, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, μέσα από την πρόταση που διαμορφώνεται λαμβάνεται υπόψη ως κεντρική παράμετρος ο χρόνος και η διάρκεια των εισφορών. Σημείωσε ότι θα αξιολογηθεί το εύρος των δυνατοτήτων του Ταμείου και εντός αυτού θα προσδιοριστεί και η χρονική διάρκεια, η οποία μέσα από την αναλογιστική μελέτη που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη και θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους θα είναι συγκεκριμένη.

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον των κοινωνικών εταίρων εκ μέρους των κοινωνικών ασφαλίσεων ο Υπουργός είπε ότι αυτά που παρουσιάστηκαν έχουν να κάνουν με το πώς κατά την προηγούμενη δεκαετία η δυνατότητα της συνταξιοδότησης στο 63ο έτος με την αναλογιστική μείωση σε αυτή την περίπτωση έχει αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τα στοιχεία αυτά, συνέχισε, είναι σύνθετα και χρήζουν ανάλυσης για το πως θα αξιοποιηθούν έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η ενημέρωση όλων των μερών για να μπορούμε όλοι μαζί να συναξιολογήσουμε τα δεδομένα και να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ερωτώμενος εάν προκύπτουν κάποια πρώτα συμπεράσματα από τα στοιχεία, ο κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και έχουν να κάνουν με το ότι οι εργαζόμενοι που έχουν τη δυνατότητα για πρόωρη συνταξιοδότηση, παρόλο που επιβαρύνονται με την αναλογιστική μείωση όταν αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό βαθμό επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο.

Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη που θα γίνει καταδείξει ότι δεν είναι βιώσιμο αυτό που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι όλα τα βήματα της Κυβέρνησης που έχουν να κάνουν είτε με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ειδικότερα, είτε με τα δημόσια οικονομικά, γενικότερα, βασίζονται στην ανάγκη για τήρηση αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφετέρου της βιωσιμότητας του Ταμείου.

«Οι ενδείξεις που έχουμε σύμφωνα με την αναλογιστική υποστήριξη που λαμβάνουμε είναι ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα και προσδιορισμένα περιθώρια και εντός αυτών έχουμε την πρόθεση να κινηθούμε», ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αρχή κατά της Διαφθοράς: Απέρριψε ανώνυμη καταγγελία κατά της Γιαννάκη

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς απέρριψε ανώνυμη καταγγελία που κατατέθηκε ενώπιον της, κατά της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη. Οι καταγγελίες έκαναν...

Μεταναστευτικό: Στους 254 οι διαμένοντες στο κέντρο Πουρνάρα από τους 3145 το 2022

Μειώθηκαν αισθητά οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών μετά και τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση. Ενδεικτικός είναι αριθμός των διαμενόντων στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα. Πιο...

Ένταση στα κατεχόμενα, εργαζόμενοι θέλουν να κόψουν το ρεύμα στο παράνομο αεροδρόμιο

Στα χεριά πιάστηκαν πριν απο λίγο συντεχνιακοί της El Sen, συντεχνίας των υπαλλήλων στην «αρχή ηλεκτρισμού» με «αστυνομικούς» που τους εμπόδισαν να μπουν στο...

ΥΠΑΝ: Για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών

Για πρώτη φορά υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλιματιστικών, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρωτίστως είναι...

Στεφανιαία νόσος: Πότε βάζουμε στεντ, πότε κάνουμε μπαλονάκι και πότε χειρουργείο;

Μιχάλης Δημοσθένους*  Κάθε χρόνο περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν μια καρδιακή νόσο. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με στεφανιαία...

Τρίτοι πίσω από τον Φάρατζ για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση οι Συντηρητικοί

Για πρώτη φορά δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου δείχνει το Συντηρητικό Κόμμα να υποχωρεί στην τρίτη θέση, πίσω από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!