17 C
Nicosia
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 | 19:51

Βουλή: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός – Υπέρ 29 βουλευτές και εναντίον 26

Εγκρίθηκε τελικά ο αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός. Συγκέντρωσε τους απαραίτητους Βουλευτές η Κυβέρνηση με τις τελευταίες προσθήκες ούτως ώστε να περάσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ ψήφισαν 29 Βουλευτές ΔΗΣΥ(18),  ΕΔΕΚ(3), Αλληλεγγύη(2), ΕΛΑΜ(2) και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων(3), Συμμαχία Πολιτών(1) ενώ καταψήφισαν 26 Βουλευτές, αυτοί του ΑΚΕΛ(16), ΔΗΚΟ(7), Οικολόγοι(2) και η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου.

Από τις 35 τροπολογίες υπερψηφιστήκαν οι έξι πριν τεθεί προς ψήφιση ο Προϋπολογισμός. Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2021 προβλέπει έσοδα ύψους €6,48 δις και δαπάνες ύψους €7,16 δις.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905  και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

Μετά τις τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων διακόπηκε η συνεδρία για 5λεπτο διάλειμμα που ζήτησε το ΑΚΕΛ.

Στην αίθουσα που συνεδρίασε η Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

Σταύρωμα κονδύλια με τροπολογίες

Ανάμεσα στις τροπολογίες που εξασφάλισαν την απαραίτητη πλειοψηφία είναι η εισήγηση για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, εξαιρουμένων των δαπανών για το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης. Την εν λόγω τροπολογία κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι πέρασαν δύο τροπολογίες. Η πρώτη να σημειώνει πως προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη από το Υπουργείο Εσωτερικών για το μέρος που αφορά την αγορά υπηρεσιών από τρεις εξειδικευμένους διεθνείς οίκους για τη διενέργεια ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτησης Κυπριακής Υπηκοότητας, στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ύψους €2.200.000 να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

Επίσης άλλη τροπολογία αφορά σημείωση έναντι  της δαπάνης €261.000.010 του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε αφότου δαπανηθεί το 50% του συνολικού προβλεπόμενου ποσού για το μέρος που αφορά τη λειτουργία Επενδυτικού Ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης Κεφαλαίου, ύψους €5.000.000, ουδεμία δαπάνη να διενεργείται για το εναπομείναν 50% χωρίς προηγουμένως να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μετά από σίριαλ που κράτησε πάνω από ένα μήνα και περιείχε έντονο πάρε-δώσε κυβέρνησης και αντιπολιτευόμενων κομμάτων  ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 αναμένεται να περάσει τον σκόπελο της Βουλής και να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Και αυτό γιατί οι χθεσινές κυβερνητικές αποφάσεις για την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη για θέματα εκποιήσεων, συμβάλλουν στη διαμόρφωση πλειοψηφίας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται πως θα υπερψηφιστεί με 29 ψήφους υπέρ από ΔΗΣΥ (18), ΕΔΕΚ (3), Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3), ΕΛΑΜ (2) Κίνημα Αλληλεγγύη (2), Συμμαχία Πολιτών (1) και 26 ψήφους κατά από ΑΚΕΛ (16), ΔΗΚΟ (7), Κίνημα Οικολόγων (2) και Άννα Θεολόγου.

Επίσης αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση άνω των 30 τροπολογιών   που έθεσαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το 2021 που θα τεθεί προς ψήφιση προβλέπει έσοδα ύψους €6,48 δις και δαπάνες ύψους €7,16 δις.

Δείτε εδώ ζωντανά την ψήφιση του προϋπολογισμού:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Αθήνα ο Νουρής για διήμερη επίσκεψη εργασίας για το μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα...

Στους 50 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Αυξήθηκαν στους 50 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σήμερα, Κυριακή, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Από τους 50 ασθενείς,...

Νταβούτογλου : Όποιος θελήσει να στριμώξει την Τουρκία στην Αττάλεια θα αντιδράσουμε

«Όποιος σκεφθεί πως θα μπορέσει να στριμώξει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, τότε να ξέρει πως θα αντιδράσουμε έντονα» απειλεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του...

Μιανμάρ: Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους παρά την αιματηρή καταστολή

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους σήμερα Κυριακή για να διαδηλώσουν εναντίον του καθεστώτος που επιβλήθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης...

Στην Ρόδο για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου η Κ. Σακελλαροπούλου

Με τον μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου που βρίσκεται στο νησί της Ρόδου για...

Αυστρία: Στο 6,6% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020

Μέσα στο 2020, τη χρονιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η οικονομία της Αυστρίας συρρικνώθηκε κατά κάτι λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν και, σύμφωνα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!