28.8 C
Nicosia
Σάββατο 8 Μαΐου 2021 | 16:37

Βουλή: Συζητά τις κρατικές εγγυήσεις – Παρόν και ο Υπουργός Οικονομικών

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τίθεται τη Δευτέρα το πρωί το νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις προς Πιστωτικά Ιδρύματα για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, με τη συζήτηση να διεξάγεται στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζομένους, οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία, να αντλήσουν ρευστότητα ύψους 1,43 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω φθηνού δανεισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα, έχοντας κρατικές εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει το θέμα, εκτάκτως, στις 09:15 τη Δευτέρα, μετά τη σύσταση της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη όπως η Επιτροπή προχωρήσει στην κατά προτεραιότητα συζήτηση και εξέταση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, ώστε να οδηγηθεί στην τελευταία Ολομέλεια του Σώματος, στις 22 Απριλίου, πριν από τη τις βουλευτικές εκλογές.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στην Ολομέλεια του Σώματος την περασμένη Πέμπτη, 8 Απριλίου, με κοινοβουλευτικά κόμματα να αναφέρουν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις βουλευτικές εκλογές και ακολουθώντας την διαδικασία της κανονικής κατάθεσης και όχι με τη μορφή του κατ΄ επείγοντος.

Σε απάντηση το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι παρά το γεγονός για τρεις σχεδόν μήνες, το 2020, το νομοσχέδιο έτυχε πολλαπλής διαβούλευσης σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, και παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υιοθέτησε σωρεία εισηγήσεων από τα κόμματα, το νομοσχέδιο δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση απέστειλε τον περασμένο μήνα στα κόμματα, αναθεωρημένο νομοσχέδιο ενσωματώνοντας, άλλες 13 εισηγήσεις των κομμάτων και ζητώντας εκ νέου απόψεις και ότι το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, μετά από ενσωμάτωση και άλλων εισηγήσεων των κομμάτων και από αυτό τον γύρο διαβούλευσης.

Στη συνεδρία κλήθηκαν επίσης να παραστούν η Γενική Λογίστρια, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.).

Στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκεται και η τροποποίηση των γενικών κανονισμών για το προσωπικό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, που θα συζητηθεί μετά τη συνεδρία για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων.

Σκοπός των κανονισμών είναι η τροποποίηση των περί Προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Γενικών Κανονισμών, ώστε να μην υπόκεινται σε απόλυση λόγω πλεονασμού το εκάστοτε προσωπικό της ΑΤΗΚ, ούτε και στην περίπτωση που ελαττώνονται θέσεις εργασίας λόγω μεταβολής της οργανωτικής δομής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Tο ΑΚΕΛ θα προσφεύγει στη δικαιοσύνη για το όνομα του στο ψηφοδέλτιο

Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης όπως τα κόμματα κατέλθουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το όνομα με...

20.000 δόσεις εμβολίων παράγγειλαν οι προσωπικοί γιατροί

Προσεγγίζουν τις 20.000 οι δόσεις των εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν παραγγελθεί από τους Προσωπικούς Ιατρούς μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε η Λειτουργός του...

Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν θα δεχθούν τη λύση που προτείνει η Τουρκία

Κάθετη ήταν η θέση των Ευρωπαίων εταίρων ότι ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να ανεχθούν ή να δεχθούν ως λύση στο Κυπριακό αυτό που...

Νέα πρόκληση Τατάρ: Το ψευδοκράτος αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους

Η "τδβκ" είναι "ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους", δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, ενώ είπε πως όσο εξελίσσεται η...

Εβδομαδιαία μικρά κέρδη παρουσίασε το ΧΑΚ

Κέρδη της τάξης του 0,44% παρουσίασε στην πρώτη εβδομάδα Μαΐου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 64,31 μονάδες, σημειώνοντας...

Αναστασιάδης: Παρά την πανδημία καταφέραμε και συγκρατήσαμε την ανεργία κάτω του 8%

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε, σήμερα, σε συζήτηση με θέμα την Εργασία και την Απασχόληση, που διοργανώνει η Πορτογαλική Προεδρία της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!