19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 10:15

Βουλή : Ναι στο πολυνομοσχέδιο περί προστασίας του καταναλωτή

Με 43 ψήφους υπέρ και 3 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε το πολυνομοσχέδιο «Περί Προστασίας του Καταναλωτή», μια νομοθεσία στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε, κατά τη συζήτηση, η αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή από καταχρηστικές συμβάσεις. Κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή παρευρέθηκε και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Σκοπός του νόμου είναι η θέσπιση εθνικής νομοθεσίας η οποία ενοποιεί, εκσυγχρονίζει και κωδικοποιεί συγκεκριμένες νομοθεσίες που ρυθμίζουν θέματα προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, καθώς και ενισχύει τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή και την ενδυνάμωση της συνεργασίας και του συντονισμού των αρμόδιων αρχών.

Επιπρόσθετα, επιτυγχάνεται η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2394 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2017 σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για τη επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία καταναλωτών. Ο νόμος ενοποιεί μια σειρά από νόμους για την προστασία του καταναλωτή που ίσχυαν προηγουμένως.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ζήτησε να αναβληθεί η ψήφισή του αφού δεν δόθηκε το κείμενο εκ των προτέρων στους Βουλευτές που δεν είναι μέλη της Επιτροπής Εμπορίου για να γίνει διαβούλευση. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Ολομέλεια.

Στην τοποθέτησή του στη συνέχεια ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι ορισμένες από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά προβληματικές και πρέπει να διορθωθούν και για τον λόγο αυτό το Κίνημα υποβάλει τροπολογίες. Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε τη την ανάγκη ο καταναλωτής να προσκομίσει ο ίδιος τα αποδεικτικά για την καταγγελία που κάνει, την οροφή για το ανώτατο διοικητικό πρόστιμο για επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη νομοθεσία, τη δυνατότητα η Υπηρεσία Καταναλωτή να υποβάλει διορθωτικά μέτρα για αποκατάσταση του καταναλωτή, τη μη δυνατότητα της Υπηρεσίας να αναβάλλει στις διαδικασίες εναντίον εταιρείας αν αυτή του πει ότι θα λάβει διορθωτικά μέτρα και τις ιεραρχικές προσφυγές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι υπήρξε άψογη λειτουργία της Επιτροπής και το νομοσχέδιο πάει ομόφωνα το νομοσχέδιο. Ανέφερε ότι αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές και τα θύματα σε καταχρηστικές συμβάσεις. Όσον αφορά τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής όχι μόνο στα φυσικά πρόσωπα αλλά και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανέφερε ότι αυτό δεν έγινε κατορθωτό επειδή κινδύνευε η νομοθεσία, αλλά υπάρχει γραπτώς η δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα προχωρήσει σε νομοθεσία για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το προσχέδιο από το Υπουργείο Εμπορίου και η δημόσια τοποθέτηση της Υπουργού για το θέμα. Σημείωσε ότι με το νόμο θα μπορεί απευθείας η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να οδηγεί υποθέσεις που κρίνει ως καταχρηστικές στο δικαστήριο, να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ και δίνεται ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια του Κύπριου καταναλωτή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους είπε ότι με καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων έφτασαν σε ένα αποτέλεσμα που καλύπτει το θέμα των καταχρηστικών ρητρών και των μικρών επιχειρήσεων. Οι Οικολόγοι, πρόσθεσε, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που αποτελούν πυροτέχνημα κρότου λάμψης έρχονται να κλέψουν σκληρή δουλειά, από μια εργασία που το κίνημα ήταν απών. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, είπε, στον νόμο έρχεται να διαφυλάξει το εμπόριο, τον τρόπο που γίνεται και τις υποχρεώσεις του έμπορα εναντίον του καταναλωτή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο θωρακίζει σημαντικά τα δικαιώματα των καταναλωτών και δανειοληπτών ταυτόχρονα και ότι είναι μεγάλο ρίσκο οι τροπολογίες των Οικολόγων. Πρόσθεσε ότι οι δεσμεύσεις για τις μικρές επιχειρήσεις είναι γραπτώς και έχουν δοθεί από την Υπουργό και τη Νομική Υπηρεσία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι το νομοσχέδιο μελετήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή σε βάθος και με τη δέουσα σοβαρότητα και κατατέθηκαν εισηγήσεις. Στόχος του ΑΚΕΛ, είπε, το κείμενο να μεταφέρει αυτούσιο τον ευρωπαϊκό κανονισμό και να προστατευθούν οι καταναλωτές και κυρίως από καταχρηστικές ρήτρες και είπε ότι κάτι τέτοιο επιτεύχθηκε. Εξήγησε τις αλλαγές που επέφερε το ΑΚΕΛ μετά από παρεμβάσεις και είπε ότι το τελικό κείμενο που ήρθε μετά από διαβούλευση με την Υπουργό Ενέργειας, είχε θετικό αποτέλεσμα. Είπε ότι το νομοσχέδιο είναι μια Θετική εξέλιξη προς όφελος των καταναλωτών και κυρίως των δανειοληπτών και δόθηκε μεγάλη μάχη με μοναδικό γνώμονα την προστασία του καταναλωτή με θετικό κλίμα στην Επιτροπή. Έκανε έκκληση στους Οικολόγους να μην προχωρήσουν σε τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που θα θέσουν σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον ΔΗΣΥ να σταματήσει να παρασύρεται από τα νούμερα των δημοσκοπήσεων επειδή χάνει από τους Οικολόγους. Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι ήταν παρόντες στην Επιτροπή και αυτό που ζητούν είναι να έρθει ένα νομοσχέδιο που θα καλύπτει και τις μικρές επιχειρήσεις και να ψηφιστούν μαζί και για αυτό ζήτησαν την αναβολή. Παράλληλα είπε ότι ένα νομοσχέδιο που είναι υπέρ των δανειοληπτών και καταναλωτών και μας λένε γραπτώς οι δανειολήπτες και οι καταναλωτές μην το ψηφίσετε. Επίσης ανέφερε ότι εναρμονιζόμαστε με έναν κανονισμό ο οποίος τέλος τους χρόνου αντικαθίσταται με καινούριο κανονισμό από την ΕΕ.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το νομοσχέδιο απασχόλησε σε πολλές συνεδρίες της Επιτροπή, υπήρχαν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις και κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή και να πάρουν την υπόσχεση από την Υπουργό ότι θα έρθει το νέο νομοσχέδιο στη Νέο Βουλή. Είναι μια πρόοδος στα δικαιώματα του καταναλωτή δεν είναι τέλειο υπάρχουν ελλείψεις, αλλά οφείλουμε να το ψηφίσουμε αφού όπως είπε, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!